Două comune din județ au cel mai mare punctaj pentru a primi bani să ridice creșe, a spus inspectorul școlar general Cristian Nicula. Valoarea maximă a grantului per proiect este de 250.000 de euro (fără TVA) TVA), valoare eligibilă.
Fiecare proiect va urmări înființarea de servicii complementare, care să deservească de la minimum 16 copii până la maximum 50 de copii.
Bugetele proiectelor se vor utiliza pentru:
- amenajarea, igienizarea și dotarea a minimum 2 săli pentru activități cu copiii, achiziționarea de mobilier,
- echipamente și materiale necesare amenajării spațiilor serviciilor complementare nou înființate;
- achiziționarea materialelor didactice, a hranei, precum și a transportului pentru copii, pentru o perioadă de cel puțin 12 luni;
- servicii de informare, consiliere și sprijin pentru părinții/reprezentanții legali/persoana în grija căreia se află copilul.
”Sunt UAT-uri din județ care au aplicat. Cele mai mari șanse le au cei din comunitățile locale sărace. Avem două foarte sărace: Târlișua și Runcu Salvei. Vor primi punctaj maxim și se pot califica foarte ușor pentru a accesa aceste granturi. Dar nu sunt granturi doar pentru ele, ci și pentru localități mai mari”, a spus inspectorul școlar general Cristian Nicula într-o conferință de presă.
El a mai anunțat că în județ vor fi investiți 100 de milioane de lei în mobilier școlar.
”Până acum, CJ a depus un proiect de 7,5 milioane lei pentru dotarea cu mobilier a CSEI și a cabinetelor psihopedagogice din Bistrița, iar Primăria Bistrița a solicitat 18,5 milioane lei pentru dotarea cu mobilier a școlilor din oraș. Au depus și celelalte UAT, nu toate, dar, din ce am calculat până acum, depășim 100 de milioane de lei pentru dotarea cu mobilier și cu echipamente TIC a sălilor de clasă”, a adăugat el.
De asemenea, vor fi cumpărate și microbuze școlare electrice. A apărut un ghid al solicitantului și pentru construirea și dotarea de școli verzi.
În prima rundă a Programului Național de Reducere a Abandonului Școlar (PNRAS), au fost semnate contracte de finanțare pentru 17 școli din județul Bistrița-Năsăud în valoare de 13 milioane de lei.
În 21 martie a fost lansat în consultare publică Ghidul solicitantulu pentru etapa a II-a din PNRAS: ”Noi ne-am pregătit deja, am discutat cu școlile astfel încât să fim pregătiți să criem proiecte. Ne vom folosi și de expertiza directorilor care derulează proiecte PNRAS în etapa I. Sper ca școlile din mediul rural care au dificultăți să înțeleagă că este o oportunitate”, a adăugat Cristian Nicula.
Foto: arhivă
Promite……promite…..si nu face nimic.