Bistrița a găzduit o nouă ediție a Ostermarkt – Târgul de Paști al sașilor bistrițeni, ocazie cu care a avut loc un atelier de pictat ouă, urmat de o paradă a paradă a portului popular săsesc purtat cu mândrie de elevi ai secției germane de la Colegiul Național ”Liviu Rebreanu”.
La tarabele de pe pietonal, meșterii populari, dar și artiștii locali membri ai Asociației ”Produs în Bistrița-Năsaud”, au venit cu produse specifice sărbătorilor pascale, de la ouă și decorațiuni la bijuterii sau jucării.
Într-una dintre căsuțe, Silvia Țogorean i-a învățat pe copii să picteze ouă după tehnici săsești.
Elevii secției germane a Colegiului Național ”Liviu Rebreanu” și Fanfara Forumului Democrat German au organizat o paradă pe pietonal, iar apoi un spectacol de muzică și dansuri tradiționale.
Conform datelor ultimului recensământ, în județul Bistrița-Năsăud trăiesc 261 de germani. Ei vor sărbători mâine Floriile, iar săptămâna viitoare Paștele.
Ostermarkt, organizat cu o săptămână înainte de marea sărbătoare a Învierii la catolici, își are originea în perioada cruciadelor, așa cum susțin istoricii. Membrii comunității germane din Bistrița au transmis acest obicei peste secole, din generație în generație. Tradiția Târgului de Paști a fost reînviată la Bistrița în urmă cu mai bine de 20 de ani.
Catolicii sărbătoresc Floriile în 2 aprilie, iar Paștele în 9 aprilie, în timp ce la ortodocși Floriile se celebrează în 9 aprilie, iar Paștele în 16 aprilie.
Adaugă comentariu