Actualitate Social

Johann Dieter Krauss: Dacă închid ochii, văd flăcările care mi-au atins și inima

Preotul paroh al Bisericii Evanghelice Bistrița, Johann Dieter Krauss, a mărturisit, imediat după încheierea slujbei, că își va aduce aminte toată viața de acel moment tragic în care a văzut „Casa Domnului arzând”.

„Dacă închid ochii, văd flăcările care mi-au atins și inima. Dacă mă gândesc la acele clipe, mă cutremur. A fost una din cele mai groaznice clipe din viața mea și una din cele mai groaznice tragedii la care am asistat, să văd Casa Domnului în flăcări. Bineînțeles că această zi, de 11 iunie 2008, nu o voi putea uita niciodată. Țin minte că, la un moment dat, mi-au cedat puterile și m-am prăbușit în grădina casei. Când m-am ridicat mi-am adus aminte că locul meu este aici. A fost nevoie de un funcționar al statului care a venit la mine și mi-a spus să vin că e nevoie de mine aici”, a declarat preotuil Johann Dieter Krauss.

După trei ani de la incendiul devastator care a cuprin Biserica, părintele Krauss a spus că este „copleștit” de ce s-a făcut în decurs de trei ani.

„Sunt mai mult decât mulțumit. Sunt copleșit de ceea ce s-a făcut în trei ani. După ce s-a stins incendiul, eu am zis că mă temeam că nu voi mai apuca să mai văd această biserică frumoasă pentru că nu mai am decât câțiva ani până la pensie, dar acum am nădejde și speranță că o voi vedea gata. S-a realizat atât de mult în acești ani încât foarte mulți se miră, iar nu pot decât să mă mir alături de ei știind în câte clipe mi-a fost teamă că va trebui să oprim lucrările, dar nu le-am oprit nicio clipă”, a spus el.

Preotul a mai adăugat că, în opinia sa, acesta este un adevărat miracol, ca și acela că preoți din mai multe confesiuni s-au adunat să se roage împreună pentru Biserică și pentru oraș.

„E un miracol, unul din miracole. Faptul că azi ne-am reunit preoți și slujitori din diferite confesiuni istorice, neoprotestante, a însemnat pentru mine tot o minune a Bistriței pentru că asta nu se întâmplă în alte locuri. Când nouă ni s-au topit clopotele, Parohia Romano-Catolică a tras clopotele pentru vii și morții noștri până au răsunat iar clopotele din turn este tot o minune a Bistriței. Bistrița e un loc minunat, plin de minuni”, a spus Krauss.

La rândul său, primarul Bistriței, Ovidiu Crețu, cel care a instituit „Ziua de rugăciune pentru Biserica Evanghelică” și pentru oraș în data de 11 iunie a fiecărui an, a declarat că este mulțumit de ritmul cu care s-a lucrat la Biserică.

„Apreciez că, după incendiul din 11 iunie 2008, s-au investit în reabilitarea Bisericii Evanghelice peste trei milioane de euro, bani alocați de la bugetul local, din sponsorizări și desigur și contribuțiile sașilor din diaspora. S-a lucrat într-un ritm bun, sunt mulțumit”, a declarat primarul, potrivit căruia în această toamnă va fi inaugurat și un lift modern cu care turiștii vor putea urca până în vârful turnului de unde se va putea admira o panoramă a orașului.

Rugăciunea ecumenică de sâmbătă seara a fost prima din 2008 care s-a ținut în incinta Bisericii Evanghelice. La ea au participat mai mulți bistrițeni, dar și Corala „Andrei Mureșanu” care a susținut un miniconcert cu cântece religioase.

4La ora 19.40, oră la care a izbucnit incendiul în 2008, toate clopotele Bisericii Evanghelice au început să bată preț de 20 de minute.
Biserica Evanghelică din Bistrița, monument din secolul al XIV-lea, a fost cuprinsă de un incendiu devastator în seara zilei de 11 iunie 2008, după ce câțiva copii ai străzii s-au jucat cu focul.

De atunci, a fost refăcut turnul în care au fost montate clopote noi, realizate într-o localitate din Austria și care sunt acționate electronic, un ceas nou și o parte din acoperișul navei bisericii. Reabilitarea nu s-a încheiat urmând să continue lucrările și în interior.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.