„Legea de modificare a Legii referendumului în formula adoptată de către Senat este totalmente neconstituţională şi este un atac direct la democraţia din România. (…) Există riscul ca un primar ales cu 80% din voturile valabil exprimate să fie suspendat cu 12,5% din voturile valabil exprimate în temeiul acestui referendum”, a spus el.
Ioan Oltean a declarat că este „impardonabil” ca o Constituţie votată cu un anumit cvorum să fie supusă condiţiilor acestui act normativ.
„Dacă în listele electorale sunt înscrişi 18 milioane de cetăţeni cu drept de vot, referendumul, conform articolului 5 aliantul doi, este valabil dacă participă 30% dintre aceştia, adică 6 milioane de oameni. Rezultatul referendumului este valabil dacă 25% din cetăţenii înscrişi în listele electorale îşi exprimă un vot valabil, adică 4,5 milioane. Şi vine articolul 7 alineatul 2 care spune că rezultatul referendumului se stabileşte în funcţie de majoritatea voturilor valabil exprimate ceea ce înseamnă că, din cei 4,5 milioane, în mod obligatoriu, 2,2500 şi un vot se exprimă în favoarea problemei pusă în dezbatere. În opinia mea şi a PDL, este totalmente inadmisibilă o asemenea lege şi ca atare pregătim deja contestaţia pentru Curtea Constituţională. O vom depune imediat ce va fi făcut anunţul în plenul Camerei Deputaţilor că începe să curgă termenul”, a declarat Ioan Oltean.
El a adăugat că actuala putere este „dramatic afectată” de imposibilitatea adoptării Constituţiei printr-un referendum popular.
„Mare parte dintre modificările avute în vedere, în opinia noastră sunt nepopulare şi împotriva naţiunii şi există acest risc să nu se întrunească cvorumul necesar pentru Constituţiei. Noi cerem CC să declare neconstituţională această lege pe principiul simetriei juridice. O reviziuire a Constituţiei făcută cu jumătate plus din numărul total de oameni înscrişi în listele electorale şi cu jumătate plus unu din cei prezenţi să voteze pentru nu poate fi modificată cu un alt cvorum decât cu cel cu care a fost adoptată. Nutrim speranţa că se va constata neconstituţioanlitatea. Nicio secundă nu cred că această lege va putea fi declarată constituţională în forma în care ea a fost adoptată”, a spus Oltean.
Întrebat dacă este îngrijorat pentru o eventuală suspendare, cu concursul acestei legi, a preşedintelui Traian Băsescu: „Eu sunt îngrijorat pentru toţi cei care au fost aleşi cu un cvorum şi pot fi schimbaţi cu alt cvorum”.
„Nu cred că mai sunt elemente care să justifice o suspendare a preşedintelui în momentul acesta”, a mai spus Ioan Oltean
exista toate elementele ca basescu traian, acest guvernator tinut in functie de USA si UE impotriva votului majoritatii cetatenilor aflati pe listele permanente, sa fie suspendat si apoi demis, nu din functia de presedinte sau din viata publica, ar trebui demis din istorie…
toata pute.rea este la usl de ce nu face ce este bine pentru cetatean ,vedem in continuare scumpiri peste tot la bistrita sint cele mai mari preturi dece oare unde sint mintile luminate pe care le-am VOTAT vorrbe ,vorbe fapte…..VREM….
Ar fi foarte bine să fie aşa de uşor de demin un primar (sau alt ales)! Posibil să fie singura cale ca aceşti aleşi să-şi facă treaba pentru care a fost votat. Îşi face treaba – bine..nu – să zboare instant
Asa e, mustaciosule! Există riscul ca un primar ales cu 80% din voturi să fie suspendat cu 12,5%, asa cum a existat, ba chiar s-a materializat riscul ca Basescu Traian sa ramana in functia de sef al statului cu doar 12,5% din voturi de partea sa din totalul voturilor exprimate la referendumul pentru suspendarea presedintelui tarii.
Situatia asta este si datorita voua. Acuma degeaba cei care au venit in locul vostru au o majoritate de 60-70% iar situatia este iarasi datorita voua.
Da domnule, sa fie un primar demis si cu 12,5 la suta daca nu-si face treaba pentru care cei in fruntea carora e ales pe 4 ani. Daca e nevinovat, sa mearga cei 67,5% (pana la procentul de 80%) sa-l apere prin vot contra. Dar apropo de procentele mici, domnule Olteanu, amintiti-va cu cat au intrat in Parlamentul Romaniei unii dintre colegii d-voastra din PDL (ex. Blaga)….Asa ca, mai incet cu matematica, pentru ca e mult prea mult pentru d-voastra domnule fost invatator.
Sa poate face un referendum local pentru a schimba un primar? S-a mai facut? Cum?
Legea 215/2001: Art. 73.
(1) Mandatul primarului inceteaza, de asemenea, inainte de termen ca urmare a rezultatului unui referendum local, organizat in conditiile legii.
(2) Referendumul pentru incetarea mandatului primarului se organizeaza ca urmare a cererii adresate in acest sens prefectului de locuitorii comunei sau orasului, ca urmare a nesocotirii de catre acesta a intereselor generale ale colectivitatii locale sau neexercitarii atributiilor ce ii revin potrivit legii, inclusiv a celor pe care le exercita ca reprezentant al statului.
(3) Cererea va cuprinde motivele ce au stat la baza acesteia, numele si prenumele, data si locul nasterii, seria si numarul buletinului sau ale cartii de identitate si semnatura olografa ale cetatenilor care au solicitat organizarea referendumului.
(4) Organizarea referendumului trebuie sa fie solicitata, in scris, de cel putin 25% dintre locuitorii cu drept de vot. Acest procent trebuie sa fie realizat in fiecare dintre localitatile componente ale comunei sau orasului.
Dna Cristiana mandatul inceteaza si in caz de deces.CUNOASTEM O COMUNA IN ZONA UNDE ACEST FENOMEN ESTE UN ADEVAR POSIBIL ESTE UN BLESTEM ….CAD TIGLE PE ACOLO…
Ar fi culmea să nu înceteze. Întrebarea se referea la încetarea prin referendum.