Ziua Eroilor va fi celebrată joi 25 mai, conform tradiției, de sărbătoarea Înălțării Domnului. Cu această ocazie vor avea loc o serie de ceremonii și slujbe de pomenire a eroilor neamului românesc.
Principalul ceremonial militar-religios se va desfășura, începând cu ora 12.00, în Bistrița, la Cimitirul Eroilor, și va cuprinde acordarea onorului militar, intonarea Imnului Național al României, oficierea serviciului religios, alocuțiuni, depunerea unei coroane de flori, defilarea efectivelor militare.
Se vor depune coroane și se vor oficia slujbe de Ziua Eroilor și la bustul generalului Grigore Bălan din Blăjenii de Sus (ora 09.00), în cimitirul din comuna Șintereag la mormântul slt. (p.m.) Marius Florin Sfechiș (ora 11.00), la Panteonul Bistriței de la Protopopiatul Ortodox Bistrița din Piața Unirii (ora 11.30), la Monumentul Cavalerilor Ordinului ”Mihai Viteazul” de la Ferma Cavalerilor, Drumul Dumitrei Nou și în Cimitirul Municipal Bistrița la mormântul slt. (p.m.) Cristian-Petru Filip (ora 13.00).
O ceremonie va avea loc și la Monumentul Eroilor de pe Vârful Grui din Munții Călimani, pentru a aduce un omagiu celor șaizeci de soldați români care au fost masacrați în acel loc, în timpul Primului Război Mondial. Slujba va fi oficiată de PS Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.
Marți 23 mai, militarii Batalionului 812 Infanterie, alături de elevi, vor desfășura activități de întreținere și îngrijire a mormintelor, în Cimitirul Eroilor Bistrița.
Pomenirea eroilor neamului românesc la praznicul Înălţării Domnului a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1920. Această decizie a fost consfinţită ulterior prin alte două hotărâri sinodale din anii 1999 şi 2001 prin care această zi a fost proclamată sărbătoare națională bisericească. Prin Legea 379/2003 privind regimul mormintelor şi operelor comemorative de război, cea de-a 40-a zi de la Sfintele Paşti, sărbătoarea Înălţării Domnului, a fost proclamată Ziua Eroilor, ca sărbătoare naţională a poporului român.
De Ziua Eroilor, în toate lăcaşurile de cult se trag clopotele și sunt pomeniţi eroii, ostaşii şi luptătorii români din toate timpurile şi din toate locurile, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre şi în închisori pentru apărarea patriei şi a credinţei strămoşeşti, pentru întregirea neamului, libertatea şi demnitatea poporului român. Slujbe de pomenire vor fi oficiate după Sfânta Liturghie şi la cimitirele, troiţele şi monumentele dedicate cinstirii eroilor neamului.
Cred că eroi au și alte popoare și este corect să fie cinstiți și pomeniți și la noi .
Cu credință, din suflet, arătându-ne recunoștința, pe deplin meritată.
Dar la noi anul ar trebui să aibă peste 500 de zile pentru a încăpea toate zilele de sărbătoare publică rânduite spre nelucrare.
Faptul că fiecare breaslă sau grup de interese și-a ”tras” câte o zi nu este , în sine, greșit.
Dar sărbătorirea în fiecare an a fiecărei zile, cu tot pomelnicul de soboare , Te Deum-uri și alte defilări, pe bani publici, este păguboasă.
Dar favorizează OMUL GRAS – STATUL și pe cei ce-și trag seul din osânza lui.
De plătit, plătește tot amărâtul de OM SĂRAC, fiu al nimănui.
Desi orasul Bistrița dispune încă din perioada interbelică de un CIMITIR AL ERIOLOR foarte bine ralizat, Ziua Eroilor este celebrată începând din anul 2009 la monumentul în formă de sulă amplasat lângă prefectură de către un primar incult, pentru a satisface comoditatea politicienilor de astazi de a nu se mai deplasa la locul unde isi dorm somnul de veci eroii neamului.
După cum rezultă din presa vremii, cu prilejul sfintirii cimitirului eroilor din Bistrița pe data de 28 august 1938, dupa Sfânta Liturghie savârsită la Catedrala ortodoxa, de pe Odobescu s-a organizat o procesiune la care participantii au străbătut pe jos distanta de la catedrală la Cimitirul Eroilor.
De aceea, ar trebui ca „Ziua Eroilor” sa fie celebrată la CIMITIRUL EROILOR de pe str. Tarpiului, cu atat mai mult cu cat tot acolo a fost amplasat cu câtiva ani in urma monumentul Eroilor din Dealul Crucii, si tot aici isi doarme somnul de veci si sublocotenentul post-mortem Cristian Petru Filip, care si-a pierdut viata in Afganistan.
De altfel , în toate orasele care se respectă cum ar fi de exemplu la Cluj sau la Alba Iulia, aceste ceremonii de Ziua Eroilor se desfasoară la Cimitirul Eroilor din orasele respective, asa cum ar fi normal si la Bistrita. Până si la Bucuresti, ceremonialul militar si reigios dedicat Zilei Eroilor are loc in Parcul Carol, lângă „Mormantul Ostasului Necunoscut”.Prin urmare, ar fi bine ca politrucii de astazi sa lase comoditatea de-o parte si să se deplaseze la Cimitirul Eroilor acolo unde peste 3.000 de morţi de război din Primul Război Mondial, decedaţi în spitalele de campanie din municipiul Bistriţa, au fost înhumaţi/centralizați într-un Cimitir de onoare cu o suprafaţă de 1.200 m2.
Costurilor ridicate de întreţinere a cimitirului au determinat reorganizarea necropolei în perioada 1936-1937. În cele trei cripte de la baza monumentului central au fost centralizate osemintele a peste 3.000 morţi de război din armatele română, austro-ungară, germană și rusă, iar osemintele a peste 100 de morţi de război au fost depuse în 128 de morminte, amenajate în parcelele A, B, C și D.
Monumentul central este decorat pe latura frontală cu o cruce ortodoxă, iar pe o placă din marmură albă, montată în latura dreaptă, s-au inscriționat cuvintele: „AICI ODIHNESC OSTAȘII/CĂZUȚI LA DATORIE/PE ACESTE LOCURI/ÎN RĂZBOIUL/1916-1919.”
Asa cum am mai mentionat, în incinta Cimitirului Eroilor (în proximitatea parcelei D) a fost înhumat slt. (PM) FILIP Cristian-Petru, căzut la datorie în teatrul de operații din Afganistan.