Centrul Cultural Municipal ”George Coșbuc” vă invită la Galeria Palatului Culturii la vernisajul expoziției ”Utopia, merită”, semnată de Dumitru Gorzo și curatoriată de Lina Țărmure, miercuri 14 iunie, de la ora 19.00.
Expoziția va putea fi vizitată până în 30 august, de luni până vineri, între orele 9.00 și 18.00.
”Utopia, merită” este prima expoziție a lui Dumitru Gorzo la Bistrița și face parte din suita evenimentelor gândite în jurul proiectului ”Continuous Studio VI”, care se va desfășura la Bistrița în multiple spații expoziționale (și nu numai) de-a lungul perioadei iunie – septembrie 2023. Alcătuit ca o introducere în enciclopedia vizuală a lui Gorzo, evenimentul comunică sosirea artistului în oraș, urmând ca celelalte acțiuni aflate sub umbrela proiectului să fie anunțate ulterior. Lucrările selectate acoperă perioada 2003 – 2023, și reprezintă fragmente din mai multe serii: ”MM Table” (Ieud, 2003), Donumenta (Regensburg, 2007), ”SuperC” (New York, 2010), „Din dragoste” (București, 2013) și ”Continuous Studio V” (București, 2022 – 2023).
”Utopia, merită” reprezintă o încercare de a demonta atitudinile unidirecționale și reducționiste asupra relației dintre centru și periferie. În timp ce majoritatea demersurilor vizate de creatori se doresc a fi implementate în orașele mari, colaborarea dintre Dumitru Gorzo și Lina Țărmure presupune inversarea acestor tendințe, precum și testarea premizei inițiale a proiectului, aceea de a demonstra potențialul contextelor aflate la o mai mică sau mai mare distanță de ”centre” și / sau capitală. Artistul se va afla la Bistrița pe o perioadă de trei luni, iar procesul creativ poate fi asemănat cu un organism aflat într-o continuă dezvoltare, lucrările rezultate din această întâlnire nefiind premeditate, având o strânsă legătură cu dinamica locului.
Dumitru Gorzo este absolvent al secției de pictură din cadrul Universității Naționale de Arte din București. Este co-fondator al grupului Rostopasca. Mediile predilecte de lucru acoperă multiple forme de expresie vizuală de la pictură la performance trecând prin sculptură, instalație, artă de stradă etc. Trăiește și lucrează la București și New York.
Lina Țărmure este curator independent și manager cultural. A absolvit licența și masterul din cadrul Facultății de Istoria și Teoria Artei la Universitatea Națională de Arte din București. În 2019, a co-fondat Diptych Art Space din București, unde curatoriază programul de evenimente al acestuia. Scrie constant despre artă, textele sale putând fi regăsite în Dilema Veche, Revista Arta, Propagarta ș.a.
Sponsor: Crama Jelna
Design grafic: Răzvan Năstase
Asistent producție: Andrada Moruțan.
Super.