Zeci de pensionari au petrecut noaptea de duminică spre luni în foișorul din curtea Casei Județene de Pensii Bistrița-Năsăud,în mașini sau dormind iepurește acasă câte o oră-două ca să fie primii în momentul în care se redistribuie biletele pe care nu le-au ridicat cei din seria a noua care începe luna aceasta.
Oameni în vârstă din Bistrița, Dumitra, de pe Valea Bârgăului și din alte localități au venit pe rând încă de duminică de la prânz și au întocmit un tabel. Luni, în jurul orei 6.30, erau peste 35 de persoane înscrise pe o listă de prioritate. Cei mai mulți dintre cei cu care am stat de vorbă aveau pensii mici, între 1200 și 2000 de lei, și sperau să poată pleca la băi cu bilete subvenționate de stat fiindcă astfel ar plăti între 600 de lei și 1000 de lei (jumătate din pensie) pentru 16 zile de cazare, masă și tratament.
Dacă nu ar merge la băi prin Casa Națională de Pensii, 600 de lei nu le-ar ajunge nici pentru o singură zi.
Topul 10 stațiuni preferate de pensionarii din județ:
- Băile 1 Mai din județul Bihor pentru băile termale pentru bolile aparatului locomotor/reumatism.
- Băile Felix din județul Bihor pentru băile termale pentru bolile aparatului locomotor/reumatism.
- Vatra Dornei din județul Suceava pentru boli de inimă și ale aparatului circulator
- Băile Tășnad din Satu Mare pentru ape termale pentru eficiente în tratarea reumatismului
- Geoagiu Băi din Hunedoara pentru apele termale eficiente în bolile reumatice.
- Băile Herculane din Caraș Severin pentru ape termale eficiente în bolile reumatice.
- Covasna din județul Covasna pentru afecțiuni cardiace.
- Sovata din județul Mureș pentru ape sărate și lacul helio-termal
- Ocna Șugatag din județul Maramureș pentru apele sărate
- Eforie Nord din Constanța pentru odihnă și relaxare la Marea Neagră.
”Eu am fost la Băile Felix, la Padiș. O servire ireproșabilă, tratament, mâncare, totul foarte bun. Am mai fost la 1 Mai, la Geoagiu, la fel. Am fost prin mai multe stațiuni după cum au fost biletele. M-am simțit foarte bine. Apele calde ne fac bine nouă, bătrânilor”, ne-a spus o doamnă.
”Am fost anul trecut la mare. Eu am foast mulțumită. La banii pe care i-am plătit, 600 de lei, jumătate din pensia de 1200 de lei, să am și tratament, și masă, și cazare, dar și mare este foarte bine. E o loterie dacă mai prind. Încă mai pot merge acum, dar peste un an sau doi nu știu dacă mai pot urca în tren să merg așa o distanță mare. Pentru noi, pensionarii, la mare e ieftin. Nu ne luăm șezlong, mergem numai după-amiaza la plajă, o oră-două. Dacă ar fi să merg prin agenție nu mi-aș permite, nu mi-ar ajunge pensia”, a spus altă doamnă.
”Anul trecut am fost la Geoagiu, dar mâncarea nu a fost așa de bună ca la 1 Mai“, a spus un domn.
”Mesele nu sunt așa de bune, să știți. CU 189 lei pe zi nu poți oferi mare lucru, dar noi nu avem nu știu ce pretenți. Mergem mai degrabă pentru tratament”, a adăugat alt domn.
Pensionarii consideră că statul ar putea face eforturi pentru a nu-i pune de atât de multe ori pe drumuri . Dacă obțin un bilet la redistribuire, ei trebuie să mai facă încă un drum până acasă, să obțină o recomandare de la medicul de familie, să se întoarcă la CJP cu acest domcument și abia apoi pot pleca la băi. Aceasta în condițiile în care deja cei mai mulți știu folosi aplicațiile mobile și ar putea transmite toate actele și în format electronic.
În luna iulie vor pleca la băi pensionarii din seria 9 cu intrare începând cu data de 09.07.2023 în următoarele stațiuni: Băile 1 Mai, Bizușa, Căciulata, Covasna, Eforie Nord, Băile Felix, Geoagiu Băi, Govora, Herculane, Moneasa, Neptun, Ocna Șugatag, Olănești, Sângeorz Băi, Sovata, Tășnad, Turda, Tușnad și Vatra Dornei.
”Deși seria de bilete începe în fiecare an în luna martie și se termină în luna decembrie, beneficiarii sistemului de pensii și asigurații se înghesuie pentru lunile iulie și august. Nu putem să satisfacem pe toată lumea fiindcă primim un număr limitat de locuri. În luna iulie, spre exemplu, avem 125 de bilete, iar cererea este între 1000 și 2000 de cereri pentru serie. De aici și nemulțumirile care apar”, a explicat Sanda Vișan, directorul Casei Județene de Pensii în ședința Colegiului prefectural.
Anul trecut, în stațiuni au fost 1904 pensionari, dintre care 364 nu au plătit nimic. În total au fost 18 serii. Și-au depus cereri pentru a pleca la băi 3.854 de persoane. Inițial, CJP Bistrița-Năsăud i-au fost alocate 1.712 de bilete, iar apoi încă 192.
În Bistrița-Năsăud sunt 63.000 de pensionari. Dintre aceștia, peste 41.000 au pensii între 1000 și 2000 de lei.
1000, 1200 Lei pensi??…. domnilor care în mână aveți soarta acestor oameni!!!… și ce mai au acești oameni? vreo baghetă magică cu care trebuie să facă din mațe inimioare zi de zi.
Oamenii acestei țări merită mai mult decât atât, domnilor!
…nu mai pare normalitate?
@Ptr levi
Îmi dă impresia că trebuie să tac mâlc.
Rușine!
Ce aveti, ma? Voi nu vedeti fericirea care navaleste peste voi? Bucurati-va! Fiti recunoscatori ca traiti in tara lui Ciolacu!
Multumiti din inima partidului!
1200 lei pensie? Și cât a muncit omul ăla? Acum culmea că vrea și gratis. Unu care a muncit 40 sau 50 ani nu se încadrează la punctaj, motivul – a muncit prea mult. In continuare protejăm și încurajăm dam ajutoare celor care NU AU MUNCIT.
Eu zic să o lași mai ușor cu cu comentarii răutăcioase, și nu băga pe toți cei cu pensii mici în aceiași oală. De exemplu eu cu 37ani și 4luni vechime, aproape 29ani cotizați am 1335lei. Nu mai judeca oamenii, judecă pe cei ce fac legile.
Salutare,ai punctat foarte bine.Cei care nu au muncit o zi sau mai bine un an vor lua 1200lei pe lună iar cei care au muncit 25/30/35 sau chiar40ani iau 1200/1400/1600.Deci statul român plătește 200/400lei celor care au produs plus valoare pentru țară.
cand te gandesti ca altii au pensii cumulata cu salariu plus alte spagi etc, era unu cu o pensie de 18.000 speciala plus salariu 14.000 pai unde mama dracului sa ajunga la toti cand iau niste speciali basinosi sau chiar tineri iesiti la 45 ani la pensiuca, rusinica rusinica rusinica
Da Viorele, sunt perfect de acord cu tine dar mai dureros este ca aceasta generatie a facut o tara, tara pe care actualii guvernanti au vandut-o cum au vrut ei in interesul lor personal. Ce buna ar fi o nationalizare si canalul Dunare-Bucuresti finalizat.
… pentru ape sărate. Apă sărată la ce ajută?
Tovarăși,ce prestați pentru comunitatea,societatea românească,in prezent?
Trecutul e mort,s fost
In UE,se muncește până la 70 de ani,in SUA,Japonia,nu există ajutoare sociale de acest gen!
Primiti prestații sociale și ce oferiți in schimb?
Mâncați,faceți trena mare și vorbiți,cereți!!!!
Personal,eu muncesc 12 ore pe zi,globalpp,pentru 600 lei/12 euro,global
In anii 80,la +14=ani,munceam cu drag la porumb tot pt senili că voi,gratis!!!
Ce a-ți oferit României și societății,tov.capuse,vampiri energetici??
Estia is pensionarii buieci plini inca de adrenalina.
Contribuie, contribuie…..muncește că vei lua la pensie nici jumatate…
Și asta dacă apuci pensia….se bucură alții de munca sclavului….și NU uitați: ajungi la pensie dacă te ajuta Dumnezeu
Contribuie, contribuie…..muncește că vei lua la pensie nici jumatate…
Și asta dacă apuci pensia….se bucură alții de munca sclavului….
Înghesuiala și cozile sunt de actualitate, romanul e obișnuit, dar, pentru a obține o vacanta la preț redus, cred ca se merita efortul.
Valoare,inteligenta,buna voința,respect,bani imprumut
De doua zile tanti ESCA de la Pro tv ne arata clar statistica UE in care Romania este pe primul loc la refuzul de a invata si munci. Cu cei peste 2 milioane de frecatori de mental suntem iarasi de ras in lume. Deci ciocul mic!!!