Casele aflate pe frontul de nord al străzii Gheorghe Șincai, cuprinse între cele două pasaje, vor fi reabilitate din bani europeni, printr-un proiect pilot care ar putea deveni unul de referință la nivel național, a explicat primarul Bistriței, Ioan Turc.
”În ce privește zona centrală a orașului, vom veni cu un proiect de substanță, mă refer la pavaj, la mobilierul urban, la sistemul de iluminat. Totul va fi înlocuit cu ceva mult mai valoros, începând cu conceptul, care este primordial și stă la baza a ceea ce urmează să fie pus în operă, până la calitatea materialelor, dacă este să referim la zona de spații publice“, a spus primarul.
Cu bani europeni, obținuți prin componenta de Regenerare Urbană, Primăria Bistrița va demara un proiect pilot.
”Suntem primii din țară care facem acest lucru. Studiile au fost deja contractate cu o echipă de arhitecți foarte bună de la Cluj. Toate casele aflate pe frontul de nord al străzii Gheorghe Șincai, cuprinse între cele două pasaje de la Sugălete și celălalt, vor fi reabilitate din bani europeni. L-am rugat pe domnul Marcel Boloș când a venit la Bistrița să identifice o soluție de reabilitare a caselor și am reușit acest lucru. Domnul Boloș a discutat cu Comisia Europeană și am obținut această satisfacție: pornind de la Bistrița, municipalități din această țară pot să investească bani europeni din componenta de Regenerare Urbană în reabilitarea caselor din zonele istorice. Dacă ne ajută bunul Dumnezeu și acest proiect va fi un succes, știm ce avem de făcut în așa fel încât zona centrală a orașului să devină ca o carte poștală, impecabilă din toate punctele de vedere”, a spus primarul Ioan Turc într-o emisiune la AS TV, în care a anunțat că pe această componentă sunt deja alocați 4,6 milioane de euro.
Pe componenta de Patrimoniu, Primăria Bistrița va depune proiecte pentru reabilitarea Cinematografului Omnia, a clădirii în care funcționează Căminul pentru persoane vârstnice și a unui un corp al Primăriei Bistrița.
foarte bine ca Bistrita a dat startul la asa ceva.
era cazul ca nu doar blocurile gri sa fie reabilitate.
succes!
Acuma, putem să-i găsim o sută de cusururi domnului Turc, dar dacă suntem corecți trebuie să recunoaștem că, măcar în raport de antecesorii săi, lucrurile se mișcă – în multe zone – în bine.
Sigur că se sparge, se strică, se face mizeria și disconfort , dar nu se poate face ceva nou și bun fără a lua lucrurile de la temelie. Ce-i bun se cuvine a fi apreciat, ce-i rău este de criticat. Am zis !
Nu este suficient sa tratam subiectul numai si numai pe centrul istoric. Istorie este si la alte imobile de mare importanta pentru oras. Este cazul fostei Biblioteci JUD. de pe str. Garii unde se doreste demolarea ei si construirea unui bloc cu 10 etaje in oglinda fata de celalalt construit si care arata groaznic iar zona ar fi comromisa definitiv cu inca o asemenea aparitie in peisaj. Primaria trebuie sa faca tot ce este posibil ca sa cumpere acest imobil sau sa faca un schimb de terenuri cu actualul proprietar. Acest imobil este plin de istorie si este construit in 1904 si nu trebuie pierdut sub nici o forma. Am depus si am scos documentatii catre CL si Primar, mai ramane vointa politica si administrativa prin care edilii sa ne arate ca iubesc BISTRITA.