Până acum, am avut parte de o toamnă cu temperaturi mult mai ridicate decât normalul perioadei. După atâtea zile în care valorile termice s-au situat mult peste mediile climatologice, regimul termic se va pondera progresiv, în următoarea perioadă.
Meteo.BN informează:
”Circulația la nivel european se schimbă, după săptămâni întregi în care depresiuni atlantice s-au succedat, aducând o veme turbulentă, chiar temporar însoțită de furtuni violente. Extinderea anticiclonului azoric spre nord şi est va bloca activitatea atlantică sau măcar o va devia spre nord, astfel, teritoriul adiacent județului nostru va intra sub incidența unei circulații vest-nord-vestice, ceea ce înseamnă un transport de aer rece, umed. Până acum, ciclonii atlantici înscrişi pe traiectorii vestice au generat o circulație sudică la noi, astfel am avut temperaturi foarte ridicate. Şi totuşi, ce se va întâmpla în continuare?
Deocamdată, nu sunt semne ale unor manifestări de iarnă, în zonele joase, deşi persistența (sau migrarea spațială redusă) a zonei de maxim baric va imprima circulației o traiectorie propice transportului unui aer rece. Nu foarte rece, la început, însă destul cât să ne apropiem de valori termice normale pentru perioada din calendar.
Asta înseamnă maxime care nu vor mai depăşi 10°C în zonele joase, 5/6°C în zonele deluroase şi submontane, iar nopțile senine vor aduce minime sub 0°C, brumă şi îngheț la sol.
La munte, încet, la peste 1.500 m alt. fenomenele de iarnă vor prima. Primul episod vine chiar miercuri, când spre seară va ninge chiar însemnat cantitativ, iar episoadele de ninsoare vor reveni şi la sfârşitul săptămânii.
Izoterma de 0°C va fi fluctuantă în următoarea perioadă, însă fronturile reci o vor coborî până spre 1.000 m alt. De menționat aici, astfel, că pusee scurte hibernale sunt posibile şi în zonele deluroase, dar scurte, lapovițe şi trecător ninsoare putând apărea pe pasajele frontale care se vor tot succeda.
Marți 7.11, linişte şi pace, vreme frumoasă cu maxime încă foarte ridicate, cuprinse între 14 şi 18°C.
Miercuri vremea va deveni în general închisă în județ dar va rămâne încă relativ caldă pentru această perioadă. Vor fi înnorări si ploi pe arii extinse, cantitățile înregistrate fiind în general de 10-15 l/mp. În a doua parte a zilei aria ploilor va fi în restrângere iar cerul va deveni variabil. Maximele vor atinge, în aceste condiții, valori în general între 10°C in zonele submontane și 14°C la podiş, iar minimele de dimineață vor scădea până la valori cuprinse între 3°C în depresiuni şi 7°C în zonele joase. La Bistrița, vremea va fi închisă și aici, va ploua iar vântul va deveni moderat. Spre seară ploile vor înceta iar cerul se va degaja. Maxima zilei va atinge 14°C”.
Potrivit ANM, până în 19 noiembrie, în Transilvania de miercuri se va răci treptat, dar până în data de 13 noiembrie valorile termice se vor situa în continuare peste normal. În aceste condiții, mediile maximelor vor ajunge la 12…14 grade la finalul acestei săptâmâni și apoi vor oscila ușor în jurul a 8 grade. Minimele vor fi între 0 și 6 grade mediat regional, cu cele mai ridicate valori în 8, 9, 11 și 12 noiembrie. Probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi ridicată în 7, 8, 11 și 12 noiembrie, iar în restul timpului se vor semnala cu totul izolat.
Adaugă comentariu