Sărbătoarea comunei Teaca a început sâmbătă când, pe scena amenajată în aer liber, au cântat Rozalia Fucă Tomescu şi trupele Desperado şi Reea – Cover Band.
Duminică a fost programat un spectacol la care au participat formaţiile Liceului ”CR Vivu” din Teaca, formaţia de dansuri ”Cununa de Sânziene” din Dipşa, Cornelia Ardelean Archiudean şi formaţia de dansuri ”Cununa Grâului” din Ocniţa, Olimpia Deneş, Florentina şi Petre Giurgi, Aurel Tămaş, ansamblul profesionist ”Dor Românesc”, ansamblul ”Mureşul” din Tg. Mureş, Ionela Moruţan într-un spectacol prezentat de Marian Gruştor, director şi realizator de emisiuni la Radio Balada.
Înainte de spectacol, pe scenă au urcat preşedintele Consiliului Judeţean, Radu Moldovan, vicepreşedinţii Alexandru Pugna şi Dorin Popescu, liderul judeţean al PNL, deputatul Stelian Dolha, subprefectul Ovidiu Frenţ, administratorul public Florin Moldovan, primarul Lechinţei, Romeo Florian, primarul din Milaş, Iosif Gabor, şeful RAR Liviu Marica şi Jenor Beudean, preşedintele PNL Şieu Odorhei.
Numeroşilor oameni care s-au adunat să asculte muzică populară li s-au adresat doar Radu Moldovan şi Stelian Dolha care l-au felicitat pe primarul Tecii, Iustian Muntean, şi pe cei din conducerea Primăriei Teaca fiindcă au reuşit să organizeze zilele comunei, asigurându-i pe localnici că promisiunile făcute de USL în campania electorală vor fi îndeplinite.
Zona comunei Teaca a fost populată cu saşi încă din perioada 1161-1241. Localitatea este însă atestată documentar din 1318. Teaca a fost posesiune a mai multor familii nobiliare, iar din 1486 a devenit târg. Între 1874-1884 a fost oraş în cadrul comitatului Cluj, apoi a redevenit comună, cu primărie, judecătorie, notariat, oficiu de cadastru şi secţie financiară. După 1919 a rămas reşedinţă de plasă, însă în cadrul judeţului Mureş (interbelic). În 1968 a trecut la judeţul Bistriţa-Năsăud. În 1896 avea 1.126 de germani, 599 de maghiari, 451 de români, 184 de evrei, armeni şi alţii. În 1941 populaţia era de 2.935 locuitori, dintre care 745 germani (25,4%). Datele rezultate în urma recensământului din 2011 arată că Teaca are acum 5.242 de locuitori.
Mai multe fotografii găsiţi pe pagina noastră de Facebook.
Extraordinar cum se scurge timpul ! Parca ieri, aceeasi echipa semna atestarea oficiala…
JANE ia-l si pe sfintean cu tine sa-l vada lumea tu mereu apari in public si cind este vorba de comuna lui el pune tirul in poza…..
da in loc de tir mai bine punea rablele din curtea primariei..masinile de fier vechi….sieu odorhei
marica cind pozezi fa loc si l-a cosmin linga tine este copil fain…ma marica.si poza devine mai tinara
citeste jane…si saluta….
la ce te gindesti ROMEO…la edilul din odorhei…..
Ce cauta Lenor acolo?Este cumva politician?Ne facem de rusine toti.
TAVI NU FI RAU JENOR ERA MA BUN DECIT IMPCELECATUL TAU….TE SALUT CU ACEASTA OCAZIE SI NU FI RAU ESTE DUMINICA AZI…
ma TAVI uite ce fain scrie in articol pe scena a urcat si presedintele pnl ODORHEI ,BEUDEAN JENOR EL TOT URCA si ala cobora cu tirul din poza…
fi vesel DL.ROMEO …SINTETI LA PURERE JENOR este la opozitie si e vesel…
felicitari primarului comunei TEACA….
AI PROMIS CEVA IERI SI NU …SI NU MA TAVI…
Scrisoarea a- III- a:
”Au prezentul nu ni-i mare? N-o să-mi dea ce o să cer?
N-o să aflu într-ai noştri vre un falnic juvaer?
Nu se nasc glorii pe stradă şi la uşa cafenelii,
N-avem oameni ce se luptă cu retoricele suliţi
În cămeşi cu mâneci lunge şi pe capete scufie,
Ne fac legi şi ne pun biruri, ne vorbesc filosofie.
Patrioţii! Virtuoşii, ctitori de aşezăminte,
Cu evlavie de vulpe, ca în strane, şed pe locuri
Şi aplaudă frenetic schime, cântece şi jocuri…
Şi apoi în sfatul ţării se adun să se admire
Şi acum priviţi cu spaimă faţa noastră sceptic-rece,
Vă miraţi cum de minciuna astăzi nu vi se mai trece?
Când vedem că toţi aceia care vorbe mari aruncă
Numai banul îl vânează şi câştigul fără muncă,
Azi, când fraza lustruită nu ne poate înşela,
Astăzi alţii sunt de vină, domnii mei, nu este-aşa?”
Lume, lumee…
Îţi stă mintea-n loc când vezi cine ajunge să se afişeze la marile ceremonii prilejuite de cei 695 de ani de atestarea documentară a localitaţii Teaca. Tot aştia de-i vedem alai peste tot, la băut şi la mâncat de gratis, legaţi de noi ca scaiul de gubă, de-i vrem or’ de nu-i vrem, de parcă viaţa ne-a devenit imposibilă far’ de ei. La fel cu domnul de-şi zice „metacritica”, parca-i zăresc semnând nişte poptiroaşe acu aproape 700 de ani, dar, parcă mai întrevăd şi neşte grăitori de limbă germanică, mai albi aşa la faţă, unde-or fi plecat intre timp, că ăştia de se pozează îs cam tuciurii?