Social

Protestul grefierilor continuă. Magistrații anunță că vor judeca doar cauzele civile urgente

Grefierii și personalul auxiliar de la Tribunalul Bistrița-Năsăud au protestat, din nou, miercuri, nemulțumiți de salarii, alături de ei fiind un magistrat și un avocat.

De altfel, potrivit unor comunicate postate pe site-ul Tribunalului Bistrița-Năsăud, judecătorii Secţiei I civilă a Tribunalului Bistriţa-Năsăud au hotărât, în mod unanim, că în cadrul secţiei se vor judeca cauzele considerate de lege urgente, dosarele mai vechi de 10 ani, precum şi cauzele apreciate de fiecare complet de judecată ca fiind urgente raportat la motivele invocate.

Și judecătorii Secției a II-a civilă au luat aceeași decizie.

”Faţă adoptarea de către personalul auxiliar de specialitate şi conex din cadrul Tribunalului Bistriţa-Năsăud a formele de protest stabilite prin Hotărârea AGE a SNGJ din data de 09.12.2023, judecătorii din cadrul Secţiei a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal a Tribunalului Bistriţa-Năsăud au hotărât că, în cadrul secţiei, vor fi judecate cauzele considerate de lege urgente (de ex. contestaţiile la executare – cale de atac, contestaţiile întemeiate pe dispoziţiile Legii nr. 77/2014 – cale de atac, cererile în anulare – ordonanţă de plată, căile extraordinare de atac, procedurile urgente vizate de Legea nr. 85/2014, respectiv de Legea nr. 85/2006, suspendare executare act administrativ şi act administrativ-fiscal, întemeiată pe prevederile art. 14 şi 15 alin. 1 teza finală din Legea nr. 554/2004, acţiunile întemeiate pe dispoziţiile art. 24-25 din Legea nr. 554/2004, litigii privind achiziţiile publice – Legea nr. 101/2016, ordonanţă preşedinţială – fond şi apel, asigurare dovezi, măsuri asigurătorii, suspendare provizorie a executării hotărârii judecătoreşti, incidente procedurale sau cereri în cauzele urgente, contestaţia privind tergiversarea procesului, plângeri contravenţionale – cale de atac), precum şi cauzele apreciate de fiecare complet de judecată ca fiind urgente raportat la motivele invocate”, se arată într-un comunicat.

Fotografia este de la protestul de miercuri

19 comentarii

  • Monica , sunt „la secret” , precum cheltuielile facute de presedinte prin excursii (la care li se spune vizite de stat). Dar sunt MICI , MICI… desigur nu chiar asa de mici ca ale judecatorilor dar nu m-as mira sa faca si dansii vreun protest. Mai demult , prin conditii grele de munca se intelegea cu totul altceva (munca in mina , lucrul in praf , lucrul in medii toxice , lucrul in conditii de temperaturi extreme etc.) Acum (in zile noastre) , conditii grele de munca sunt rastalmacite si (culmea!) , sunt numai „la stat”. Proble mari ar fi daca s-ar intrerupe alimentarea cu gaz , alimentarea cu apa , alimentarea cu energie electrica sau ar aparea vreo noua molima. Altfel , vom trece cumva si peste protestull grefierilor. Toti cei care protesteaza ar trebui sa-si aminteasca o vorba veche romaneasca care spune :” Uneori , nemultumitului i se ia darul!” Poate se desfinteaza niste posturi…

    33
    4
  • Din ce am gasit salariul lunar al unui grefier este:
    https://www.mpublic.ro/sites/default/files/PDF/NUMIRI_DELEGARI_DETASARI/2021/personal_auxiliar_31032021.pdf
    Pe lângă salariul propriu zis, cei care practică această meserie se mai bucură și de alte beneficii:
    concediu de odihnă anual plătit, de 30 de zile lucrătoare;
    -concedii pentru studii sau pentru alte evenimente, în condiții stabilite prin regulament aprobat de Consiliul Superior al Magistraturii;
    -transport gratuit dus-întors între localitatea de domiciliu și localitatea din țară unde îți vei petrece concediul de odihnă, o dată pe an;
    -asistență medicală gratuită atât pentru tine, cât și pentru soț/soție și copiii minori;
    -locuință de serviciu, în cazul în care nu deții o proprietate personală, sau plata chiriei;
    -decontarea transportului dintre localitatea de domiciliu și localitatea unde lucrezi, în cazul în care nu ai primit locuință de serviciu.
    -ți se asigura ținută vestimentară gratuită, corespunzătoare instanței sau parchetului la care îți desfășori activitatea.

    28
    3
    • Intreb si eu…ptr un prieten…legea asumarii rasounderii magistratilor …unde este …ca vad ca bani cereți ca magistrati dar ca justiție va fug condamnatii dupa ce va umple sacul…zic numa…și nu mai interpretati voi codul penal cum vreti ci exact cum este…atunci sa cereți bani…

      18
      2
    • Degeaba ți se oferă în scris salariile vehiculate în presă sau n drepturi daca multe din lucrurile care ți se oferă sunt doar pe hârtie.
      Dar cei din exterior mai știu câte ore suplimentare neplătite ți se oferă în concret, cate sărbători în instanță, urgente înregistrate la 6 dimineața sau ore in afara programului de lucru neplătite?
      Sau cei din jur mai stiu că din zilele de concediu date pe hartie abia reușești să ți le valorifici poate jumătate pentru că datorita fluxului și volumului de munca cei care rămân la lucru in perioada concediilor se îngroapă la propriu in muncă și dosare și nu reușesc să facă fata. In perioada așa ziselor vacante judecătorești, a concediilor sau a oricărei sărbători legale și a altor zile sunt perioade în care efectiv nu ai timp să mănânci, să mergi poate până la baie pentru că dosarele și actele și telefoanele publice curg mereu și toate au caracter urgent?
      Mai știți și câte interdicții ți se oferă?
      Nu ai posibilitatea sa faci nimic altceva cu caracter lucrativ in afara sistemului exceptând funcții didactice.Nu ai voie sa ai firma ta, sa te asociezi, sa fii antreprenor sau alte asemenea.Nu ai voie sa exprimi păreri publice în mod liber.
      Cat despre ținută, sunt de 7 ani grefiera -primul meu loc de muncă -și nu am primit niciodată altceva decât roba categoriei profesionale, roba pe care de multe ori o împrumutăm unii de la alții pentru că nu sunt suficiente ca număr.
      Așa că rog atât publicul cât și mass media sa fie niste observatori obiectivi și bine documentați cu privire la întreaga situație. Sa nu se mai facă manipulări prin formulări si interpretări. Exista o diferență între salariu brut și net, pe hârtie și in plata, drepturi si obligații în concreț.
      Oamenii din sistemul de justiție (judecători, grefieri și restul personalului) fac sacrificii enorme sa susțină un sistem insuficient ca resurse materiale și umane, un sistem sufocat de mii de dosare.
      Oamenii din sistem se îmbolnăvesc cel mai adesea din cauza stresului, dobândesc boli autoimune si alte asemenea și își sacrifică sănătatea și viața privată sau de familie.
      Lumea dorește un act de justiție cu celeritate, calitativ și toate cele dar nu face nimic pentru dezideratele acestea. Mereu și mereu se aruncă cu noroi in sistemul de justitie de oameni care nici macar nu au fost o zi sa asiste la modul în care se desfășoară activitatea unei secții…i-aș pofti frumos sa muncească o săptămână în preajma sărbătorilor de iarnă în una din secțiile instanțe…poate in penal sau civil…
      Așa că instanțele nu sunt un loc călduț de bugetari care împing foile de colo colo și așteaptă să cadă din cer salariul.
      Se muncește zilnic cu sacrificii enorme.

      Semnat o grefiera
      Anticipând reacțiile…am rămas în sistem pentru că doresc sa particip la înfăptuirea actului de justiție și să am un aport la îmbunătățirea sistemului!

      33
      12
    • Din luna aprilie nu s au mai facut aceste plăti.un grefier care are pe grila de salarizare 7000 de lei ( bani pe care ar trebui sa I ia în mana ) din aprilie incoace ia 4500 de lei pe motiv ca nu sunt fonduri.la magistrati aceeași problema …nu le mai decontează chiria, bașca la salariu mărit din aprilie …ei sunt tot pe minus cu 2000 2500 de lei…când statul nu le au dat măririle din 2018 …au început sa le taie și din salariu pe care ar trebui sa îl ia ….motivul nu sunt bani la buget ….bine ca sunt bani pt a întreține emigranții…ca de era o nenorocire la noi în tara …ne ținea fix ,,baba oarba ,,
      Sa vedeți saracie după 1 ianuarie 2024

      16
      2
  • Un greefier debutant fara studii superioare castiga peste 4000 lei net la care se adauga plata chiriei daca nu detin o locuinta, unul cu ceva vechime si o facultate facuta pe internet castiga peste 6000 net.

    22
    6
  • Le transmit domnilor si doamnelor grefieri ca daca nu le place cum sunt tratati la Tribunal, se fac angajari la Leoni si Supercom.

    55
    6
  • Grefierii ar face fata la Supercom sau Leoni!!!!! Restul ați face fata la munca pe care o fac grefierii????
    Salariul net ptr vechime maxima și treapta I este 5000-5300.
    Va așteptăm cu drag sa facem schimb de locuri de munca!!!!

    18
    26
  • Și eu așa știu că un grefier ia în mână lunar aprox. 7000 lei.
    Mie când nu mi-a convenit salariul (nu s-a indexat niciodată cu nimic), am discutat cu conducerea. Nu am fost mulțumit de oferta lor financiară, așa că mi-am dat demisia, am stat în preaviz că așa e frumos, după care m-am prezentat la noul loc de muncă, pe salariul și beneficiile pe care mi l-am dorit. Așa ar trebui să facă și ei, ce combinație e asta cu greva. Sper să nu le dea nimic în plus. Locuri de muncă sunt la privat câte vrei și piața muncii e liberă.

    31
    6
  • Justiția este singurul domeniu in care nu exista răspundere pentru munca prestată! Si merge al dracului de bine! Ca unsa! De factorul politic! Sa ne ferească Dumnezeu de medierea lor!

    24
    6
  • Daca nu va place sau va simtiti renumeranta prost pentru volumul mare de munca , de ce nu demisionati?! In loc sa cersiti pomana an de an si sa “va lamentati” (ca sa citez un postac bugetar) , mediul privat va asteapta cu bratele deschise …
    PS Un inginer “debutant” castiga 3500 pe luna , asta dupa 4 ani de facultate, iar o dactilografa cu liceul terminat la agricol nu se multumeste cu 5000.

    40
    5
  • Un alt neica nimeni! Compari merele cu perele crezând că tot ce începe cu ”in” vine de la inteligență. Incapabil ( funcțional), cum pare că te afli, tot de acolo vine. Toți analfabeții trecuți prin ”licee” cu medii de 3-4 se găsesc să spună ei ce și cum trebuie, pricepându-se mai abitir ca la fotbal și agricultură !
    O țară tristă, plină , ”din Gura humorului până la Băicoi ”!

    11
    3
  • Problema este ca sunt sufocați de dosare,în special cei de la judecătorii și tribunal.Daca instituțiile statului ar veghea la aplicarea si respectarea actelor normative din domeniul de competenta instantele ar fi degrevate de multe dosare !

  • Aștept de trei ani să-mi iau copii in familie și acum cad am rezolvat tot așteptat că un judecător să-mi aprobe eu nu sunt de vina că ei își cer dreptu dar sa se gândească că și eu vreau dreptul meu rog pe cei din instanțe sa se gândească și la alți oameni care se lupta în sălile lor pentru dreptate și vreau și eu dreptul meu de a avea copii langa noi in familie

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.