Îngrijirea unei persoane vârstnice în căminul aflat în administrarea Primăriei Bistrița va costa, anul viitor, 4.867 lei, însă beneficiarii vor plăti doar un sfert din sumă, potrivit unui proiect de hotărâre care figurează pe ordinea de zi a Consiliului Local Bistrița în ședința din 21 decembrie a.c..
Costul mediu lunar de întreţinere a unei persoane vârstnice în Căminul pentru persoane vârstnice pentru anul 2024 este de 4.867 lei, însă persoanele vârstnice care au venituri şi sunt îngrijite în cămin vor plăti o contribuţie lunară de întreţinere în cuantum de 60% din valoarea veniturilor personale lunare, fără a se depăşi contribuţia lunară de întreţinere, respectiv 1250 lei.
Diferenţa până la valoarea integrală a contribuţiei lunare de întreţinereva fi suportată de susţinătorii legali ai persoanelor vârstnice îngrijite în cămin (rudele în linie dreaptă, fraţi şi surori, alte persoane anume prevăzute de lege), dacă aceştia realizează un venit lunar pe membru de familie în cuantum mai mare decât valoarea netă a salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată. În cazul în care nu se încadrează în această situație, Consiliile Locale ale localităţilor de domiciliu ale persoanelor vârstnice internate în Cămin vor suporta diferenţa dintre valoarea totală a contribuţiei de întreţinere si contribuţia proprie a beneficiarilor sau a aparţinătorilor acestora, potrivit Hotărârii nr.202/22.12.2004.
Pentru 2024, se estimează că este necesar un buget de 1,46 milioane de lei pentru funcționarea Căminului pentru persoane vârstnice Bistrița unde sunt cazați 25 de seniori.
Cele mai mari sunt cheltuielile de personal (740.000 de lei), urmează cheltuielile cu mâncarea (360.000 de lei), plata utilităților (180.000 de lei) și apoi celelalte.
În căminile de bătrâni private din județ, întreținerea vârstnicilor costă mult mai mult.
E foarte bine ca cei care locuiesc într-un centru de îngrijire a persoanelor vârstnice nu plătesc toate cheltuielile (de 4867 lei/luna) ci mai puțin.
Dar plafonul de cotizare al beneficiarilor este pus prea jos, adica 60% din venitul pensionarului sau cel mult 1250 lei.
Pai daca pensionarul are pensie de 5000 lei, de ce sa plateasca doar 1250 lei?
Iar daca alt pensionar are pensia minimă de 1276 lei, de ce să plătească doar 60% din pensie?
Dacă stătea acasă la el și plătea utilitățile, își cumpăra mâncare, etc trăia cu doar 60% din pensie? Adică 750 lei?
Pune-i să plătească 90% din pensie pe cei cu pensie mică.
Și nu mai mult de 3000 lei pe cei cu pensie mare.