La magazinele de producător din Piața Decebal se formează cozi în această perioadă la carne proaspătă sau preparate din porc. Nu se cumpără cantități mari, dar chiar și așa unele produse dispar repede din vitrine.
Iată câteva prețuri: mușchiulețul de porc costă 42,5 lei/kg, costița – 31,5 lei/kg, cârnații – 31,3 lei/kg, fleica – 28,99 lei/kg, pulpa de porc – 27,9 lei/kg, costița afumată de porc – 45,9 lei/kg, slănina afumată – 34,9 lei/kg.
Din cele 37,5 kilograme de carne de porc mâncate în medie anual de fiecare român, maximum șapte kilograme provin de la animale crescute în țară.
Institutul Național de Statistică (INS) calcula anul trecut că, în medie, consumul anual de carne de porc pentru un român a crescut cu cinci kilograme în ultimul deceniu. În același timp, mâncăm din ce în ce mai puțină carne autohtonă și din ce în ce mai multă din import, conform studiilor patronatelor. Aceasta fiindcă anul acesta au fost crescuți în total, 2,8 milioane de porci în fermele din țara noastră față de 4,3 milioane câți erau în 2016.
Potrivit Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Bistrița-Năsăud, în județ nu mai avem nicio fermă comercială de porci, în schimb avem 33 de exploatații de tip A în comune precum Feldru, Cetate, Dumitrița, Tiha Bârgăului, Galații Bistriței, Braniștea, Chiochiș, Lechința, Șieu Măgheruș. Explotațiile de tip A sunt deținute de persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale sau persoane juridice înregistrate și autorizate de Oficiul Registrului Comerțului, înregistrate în Sistemul Național de Identificare și Înregistrare a Animalelor.
Potrivit rezultatelor de la Recensământul General Agricol, în 2020, în județ erau 18.279 de gospodării în care erau crescuți în total 51.169 de porci din care 1585 în mediul urban și 49.344 în mediul rural.
Cei mai mulți porci – 2683 – erau în ferme din comuna Chiochiș, pe locul al doilea fiind comuna Maieru cu 1940, iar pe locul trei Lechința cu 1395 de porci.
Adaugă comentariu