La taraba unei femei din comuna Nușeni, care vine la Bistrița cu marfă de vânzare din propria fermă, se formează cozi mai ceva ca în perioada comunismului. Femeia în vârstă de 63 de ani vinde tot ce aduce în numai câteva ore.
Valentina Mureșan din Nușeni are o fermă de păsări de la care aduce ouă proaspete de regulă în zilele de marți și joi. La taraba ei din Piața Decebal, se formează o coadă destul de lungă fiindcă femeia vinde ouăle mai mici de la puicuțe cu 1 leu bucata, iar cele mari cu 1,5 lei, mai ieftin cu 50 de bani față de prețul pieței.
Marți, în piață, a adus 1500 de ouă de la cele 3000 de găini pe care le crește iarna. Vara are 1500, dar și mai mult de lucru pentru că trebuie să întrețină porumbul pe care îl cultivă pe 20 de hectare ca să aibă ce le da păsărilor de mâncare. Va mai veni, înainte de Crăciun, cu ouă proaspete joi și vineri.
În comuna Nușeni erau 13.434 de păsări la Recensământul General Agricol.
În județ însă, cele mai multe păsări erau atunci la Livezile – 87.600, la Șintereag – 28.600, la Chiochiș – 22.800. În tot județul au fost numărate peste 580.000 de păsări.
Doamna Muresan e inginer, lucreaza zi lumina cu familia la ferma unde e implicat si fiul, medic veterinar!!!!
Felicitari familiei Muresan…dar parca coada e prea mica pentru… atata munca!
Mulțumesc d-nei (pe care nu o cunosc) pentru cuvintele frumoase la adresa noastră
FELICITĂRI DOAMNA MUREȘAN ! ERA BINE DACĂ AVEAM ȘI NOI ÎN BUCUREȘTI, O DOAMNĂ MUREȘAN!!!
SĂRBĂTORI FERICITE CU SĂNĂTATE ȘI BUCURII ALĂTURI DE CEI DRAGI!!!
Da domnule….
După efort vin și rezultatele muncii depuse, merg mână în mână.
Bine ar fi ca să existe și voioșie/zâmbete pe chipurile clienților….de seriozitate sumbră „comunistă” am avut destul!
👏🏻👏🏻
Tot mai bine era pe timpul comunismului decât acum.
Acum e sclavagism.
Toată cinstea Pt dumneaei.
Mulnca in agricultura mai ales cu animale este NON-stop, forte grea.
Totuși Primăria nu găsește fonduri Pt a Închide piata Decebal sa aibă o temperatura suportabila Pt a-și vinde produsele.
De 40 de ani de când cunosc piata , prea putin s-a renovat.
Producătorii noștri merita mai mult!!!!
Cinste lor!!!
In primul rand as dori sa va felicit pentru ca promovati producatorii locali si din judet. In al doilea rand, marturisesc ca nu-mi pot ascunde dezamagirea cand vad in ce conditii isi vand saracii oameni produsele. Dumnezeule mare, suntem in 2024 imediat si principala piata a Bistritei arata ca dupa bombardament. Va rog sa dati o cautare pe google in felul urmator: „Piata Centrala din Vaslui” sau „Piata Vidin din Vaslui”. Va asigur ca o sa aveti o mare dezamagire cand veti compara piata din Bistrita cu cea din Vaslui. Piata Centrala din Vaslui e foarte moderna, e „inchisa” sau „acoperita”, cum vreti sa-i spuneti, are spatii dedicate pt. diferitele categorii de comercianti (lactate, carne, legume-fructe etc.), are temperatura controlata, iar integrarea acesteia in peisaj e foarte frumoasa. Atentie, vorbim de Vaslui, cica polul saraciei in Moldova si practic in toata tara. Nu vorbim de Berlin, Viena, Strasbourg, Milano etc. Ne iau moldovenii fața, oameni buni! Am vazut si Piata Centrala Agroalimentara din Deva. „Inchisa”-„acoperita”, nu sta lumea in frig, temperatura controlata, conditii civilizate etc. Google it! La noi ce fac politicienii locali si judeteni? E rusinos sa nu ai o piata moderna la 34 de ani de la Revolutie! Scandalos! Aberant! Autostrazi si drumuri expres n-avem, pietele arata ca in anii 70-80 ai secolului trecut, aeroport nici atat, dar avem partie de ski inutilizabila si echipa de handbal sustinuta cu milioane de euro din bani publici, asta in conditiile in care naționala termina Campionatul European pe locul 12 si rateaza Jocurile Olimpice.
Avem echipa de fotbal pe primul loc =))))))
Aveți o problema cu moldovenii? Va deranjează ca la Vaslui piețele (Vidin și Traian) sunt modernizate? Va informez ca la Negrești exista o alta piata modernizata asemeni celor din Vaslui. Chiar dacă locuitorii județului Vaslui sunt săraci, asta nu înseamnă că sunt prosti. Citiți istoria și o sa constatați ca din acest județ oropsit s-au ridicat personalități, unele dintre acestea au condus tara. Cum puteți afirma ca, ne iau moldovenii fata? Sa va fie rușine. Suntem intr-o competiție între regiunile istorice? Nu suntem cu toți romani, atâta timp cât ne aflam pe teritoriul acestei tari?
O felicit pe d-na Mureșan pentru munca depusa.
Va doresc sărbători fericite!
Să măriți prețul la ouă doamna dragă, ca e prea multă lume și eu nu am vreme să stau la coadă.
Stați să vedeți, când voi merge eu să cumpăr nu mai puțin de 4 cofraje de ouă , de-alea mari, cu câte 30 de ouă în fiecare, o să moară lumea de invidie.
Când o să scot eu din buzunar bancnota aia mare de 200 lei și toți pensionarii o să creadă ca sunt unul de ăla , cu cabana la Colibița cu BMW.
Bravo quaie
…dar nici fermierii nu
au timp sa stea prin piete, mai ales iarna, in conditii atat de grele !
Cap ai…. minte-ți mai TREBUIE !!
Doamna dacă are 3000 de gaini în ograda cu siguranță nu face ceva bine dacă sta în piață în speranța sa își vândă ouăle. Mai mult decât atât e un adevărat business care ar trebui impozitat. Cu siguranță vinde totul la negru, ceea ce contravine regulilor unei economii de piață.
Acei ce se așează la coada cu siguranță că nu sunt neapărat interesati de „produsele eco” ale doamnei, ci sunt interesați de preț, care e mai mic tocmai din cauza faptului ca provin din economia neagra.
Înțelegeți ce vreau sa spun!
Accept hate-ul și dislike-urile care vor urma pt ca acesta e adevărul.
Nu vinde la negru. Are casă de marcat.
Nu pot să nu observ că oameni ca și dvs. sunt extrem de preocupați de ce vinde și cum omul care lucrează pământul și crește animale, dar nu au nicio problemă să cumpere haine de firmă, parfumuri și alte lucruri de la niște hoți, de prin portbagaje și sacoșe. Sunt pline instituțiile de indivizi/individe care sunt îmbrăcate de la acești ”vânzători ambulanți”.
Poate meditați un pic acum, de Crăciun, când e cu ”mai bun”, la ipocriziile astea cu haine de firmă vândute demnitarilor, bugetarilor și altor categorii la prețuri care sunt incomparabile cu cel al unui ou din ferma de la Nușeni. Cine e mai vinovat? Țăranul cu oul lui sau domnul cu minciuna lui?
Și apropo de economia neagră, hainele de firmă vândute așa provin din furt. Țăranul care produce mâncare sănătoasă nu ar trebui impozitat DELOC.
Imi place ca aveti certitudini despre oamenii onesti, care-si duc traiul de pe azi pe maine, fara pretenția de a strange averi. Pe domnii care schimba bani „la negru” de 30 de ani in incinta pietei Decebal, pe aia ii stiti? Daca tot aveti porniri de justitiar, va rog sa demonstrati barbație si sa mergeti sa le spuneti „in fata” valutiștilor din Decebal ca lucreaza „la negru”. Aliniați-i pe toti si spuneti-le: „Sa va fie rusine ca lucrati la negru si nu contribuiti cu nimic la economia reala.” Sau faceti o plangere la Politie, la Procuratura sau chiar la ITM impotriva lor. Aveti barbatie sa faceti treaba asta? Sau va legati doar de oamenii cinstiti care au prea mult bun-simt pentru a riposta? Sa stiti ca cei ce vand in piata au autorizatie, platesc chirie pe taraba aia rece din beton, au case de marcat, platesc taxe. Statul sa perceapa mai multi bani cand o sa puna la dispozitia acestor amarati conditii adecvate pentru a-si vinde marfa. Deocamdata primaria pune la dispozitie un acoperis de tabla deasupra capului si niste tarabe reci si insalubre. PS: A fost un ministru pe vremea lui Ponta, care a vrut sa combata marea evaziune incepand cu vanzatoarele de patrunjel din Bucuresti. E vorba de Ioana Petrescu, școlita pe la Harvard, care le-a pus gand rau vanzatoarelor de patrunjel, dar care ignora cu desavarsire firmele cu capital majoritar de stat care aveau datorii…la stat. Pe alea nu le vedea, desi erau gauri negre in economia romaneasca. Ca sa nu mai zic ca Basescu i-a facut de rahat pe ea si pe Ponta in ceea ce priveste MTO-ul. Doamna Harvard nu stia ce e ala MTO. Va intreb: ati baut apa dupa domnisoara Petrescu?
@Moșu. Da, m-am inflamat pentru că văd cu câtă ușurință aruncați cu acuze. Măcar o cunoașteți pe doamna de la Nușeni? Are spatele îndoit și mâinile aspre. Eu așa cred că țăranul român care arată ca dânsa și care îndură toate vicisitudinile naturii și hula unora ca dvs., ar trebui să fie scutit de orice taxă și ar trebui impozitați dublu, triplu toți cei care, sub pretextul că fac legi bune, se dau în stambă în Parlament pe câte 30.000 de lei lunar cel puțin.
Ave Cezar,
Stimate Moșule, părerea mea e că, ar trebui scutiți de impozit deoarece sunt producători direcți nu revânzatori.
Revânzatorii vând doar. Producătorii muncesc pentru a produce, apoi vând. Muncesc dublu sau triplu. Mai mult, ar trebui încurajați producătorii prin subvenționarea unor cheltuieli.
După concepția unora, mai bine impozitat producătorii astfel încât sa nu mai fie rentabil sa producă și sa falimenteze. Astfel ajungem sa importam tot. De calitatea produselor de import nu are sens sa mai vorbim. În aproape toate tarile din lume producatorii autohtoni sunt scutiti de impozite, ba chiar stimulați prin diferite subvenții. La noi….De oameni ca dumneavoastră are nevoie țară la conducere. Sărbători frumoase!
Om de doi bani ce ești!
Cand esti prost,trebuie sa o spui pulbic, sa vada toata lumea
Ce te f. pe tine grija mai gainarurule ca vinde doamna legal sau la negru?
Cu atat ai ramas tu in minte din intregul articol
Moșule, ești un cretin, de primă clasă. Să mă c. pe concluzia ta!
Serios..????să mori tu ???
Ce ai vrea ???.să-și facă firmă???? Sa platească impozit pe venit ??
Pentru ce ??? Să facă curu mare primăriei ??? Ce primește de gratis de undeva ???.dacă nuștiti ,mai informați-vă.
Nici macar piața aia nu e amenajata.
Vai de capul lui de primar !!
@ Mosu
Fapta taranului de a vinde uzufructul propriei gospodarii, nu e considerata fapta de comert, prin urmare nu poate fi supusa impozitarii, spunea legea comertului la sfarsitul anilor 90. Asa eram invatati la cursul de drept comercial in facultate. Cu timpul lucrurile s-au schimbat, stim noi in avantajul cui. Se dau legi si interdictii ca taranul sa fie ingenunchiat, iar acolo unde nu se poate, se planteaza o aviara sau pesta porcina, fie ea doar numai pe hartie. Vi se pare un scenariu cunoscut?
Domnule Mosu, oameni cu mentalitatea dumneavoastra, in loc sa se informeze, isi toarna voma mediatica de la Pro(s)TV in creieri iar apoi vin si isi dau cu parerea ca vez Doamne sunt informati. Sunteti dresat de media mainstream, iar parerea nu va apartine. E o ciorba coclita reincalzita.
Deficitul bugetar al Romaniei se datoreaza faptului ca banii in loc sa ramana in tara, pleaca la porti straine, inclusiv cand tragem apa la wc, banii pe factura pe apa romaneasca, pleaca la Paris.
Sunteti inafara realitatii, asta in caz ca nu sunteti cu misiune sa reorientati opinia publica.
Du-te la muncă și numai impozita ouăle la Doamna asta ,cred că ești vreo putoare de bugetar de asta vorbești de impozitat , Rușine
Du-te la muncă și numai impozita ouăle la Doamna asta ,cred că ești vreo putoare de bugetar de asta vorbești de impozitat , Rușine
Ferma si pamantul sunt si impozitate si controlate de institutiile statului ! Comentariul dvs. este rautacios si….invidios ! Si nu scrie in articol ca ar avea 3000 de gaini…dar dvs. ..
le-ati inmultit fix ca in comunism !
Asa, si?
…ai punctat ca un …ce vrei tu să fi…felicitări puturosule !
@Cristiana Sabău! Nici nu cred că trebuia să vă,, deranjați,, a răspunde acestui,,domn,,! Chiar dacă ar vinde la negru,nu văd problema! Această femeie muncește! Nu ca și samsarii! Ăia cumpără cu un preț mic,pe care îl umflă și uite cum fac bani pe munca altora! Această femeie pe lângă o muncă colosală, mai are și ff multe cheltuieli! Vaccinuri, furaje etc! Deci nu văd problema!
Ba da, mă deranjez. Pentru că acești ”justițiari” din spatele tastelor dau niște verdicte fără să se bazeze pe absolut nimic, iar răutatea pură îmi creează cel puțin o stare de revoltă.
@Andrei
Ăsta-i Bandi al meu 😃…cu câteva ore în urmă amețeai prepelița cu tema vaccinului iar acuma dai undă verde vaccinului…așa îmi place, un bărbat hotărât și nu din ăștia care se împiedică în orice os de pește.
Apropo…ai” văzut ” cum fetele au „ouă” și dacă situația le-o cere le și sparg , atât șefa din redacție cât și șefa din piața Decebal și fără să le cadă inelele de pe degete.😉
Iar acuma continuă cu ceea ce făceai ca nu cumva inspirația să-ți joace feste.
🙂
Stimate dan, spune-mi o singura tara in care producatorii isi vand produsele si nu platesc nici un impozit /taxa .
@Levente ! Chiar nu înțeleg nimic din ceea ce ai scris! Poate că pentru tine vaccinul la găină este necunoscut ? Cine ți-a scris comentariul se pare că este pe lângă subiect!
@Bandi N-ai înțeles pe drakoo, ai înțeles tu foarte bine. Nu mai fă pe nebunul. Roagă-ți părinții să îți traducă, ei sunt maghiari și înțeleg. Tu ești român verde ca stejarul, pui de dac m0ng0lez. Levente spre deosebire de tine își asumă cu mândrie originile, pe când tu, deși ambii tăi părinți sunt maghiari, te ții mare român și dai lecții de românism maghiarilor. Cred că părinții tăi intră în pământ de rușine. În ce limbă vorbești cu ei?
Relax oameni buni!99% din pietarii care au case de marcat (revanzatorii de produse agricole)le tin de bibelou! Stiu ce spun…
Justitiarii care se inseamna de pomana aici sa sparga ouale lui Nastase politrucul, nepotul matusii Tamara.
@Mosu!Va recomand să lucrați o lună de zile sau macar o săptămână la o ferma să vedeți ce presupune și apoi să vă scrieți magistralele…V ați gândit vreodată că părerea dumneavoastră este sau nu este corectă?Știați că …gura bate curu?
Dar nu va mai inflamati asa. Fiecare sa cumpere de unde vrea. Problemele sunt de alta natura si acestea. Daca muncesti nu e bine. Mai bine hai la ajutoare…
@Mosu
Adaug un comentariu. Domnule draga, nu va mai gândiți la câți bani fac țăranii de pe urma muncii lor. Fiecare țăran este impozitat de statul roman. Plătește impozit pe teren, clădiri, ați auzit de impozitul forfetar pe care îl Plătesc? Țăranii își comercializează marfa legal și nu la negru. Ați auzit de Certificat de Producator și Carnet de Comercializare? E exact ca un facturier, unde ai o foaie de transport pe care o completezi în momentul în care mergi cu marfa la piata (dacă te oprește politia stie proveniență mărfii, ești producător direct), iar în a doua parte găsim facturi pe care le poți elibera celor ce cumpăra cantități mari (cu ridicata, engros). Așadar dacă cineva are firma și revinde marfa cumpărată de la țărani o pot face, primesc o foaie din carnetul de comercializare pe care o introduc in contabilitate.
Subvențiile la care faceți referire nu le primește fiecare țăran în parte,deoarece nu îndeplinesc condițiile impuse. Cine accesează asemenea masuri se sprijin, cele mai consistente sume de bani, sunt tot cei cu bani. Credeți că o subvenție APIA de 150 euro pe hectar acopera toate cheltuielile? Știți cât se cheltuie pentru a cultiva 1 hectar de porumb? Sa va zic ca undeva la 6000 de lei, dacă nu mai mult și realizezi un profit de cel.mult 2000 de lei pe hectar. Aici e munca de un an de zile.
În opinia mea consider că atât timp, cât oameni muncitori ca și cei din familia Mureșan produc și vând produsele lor ,la prețuri rezonabile de care pot beneficia toți, obținute prin muncă susținută , produse de o anumită calitate , și de o importanță alimentară majoră, acum în preajma sărbătorilor ,când toți au nevoie de o prăjitură pe masă, în România există o speranță de a evolua în și mai bine.
Oamenii aceștia în mod sigur vor reinvesti local, sumele produse, pentru a mări eventual producția,proteja sau ameliora procesul pe parcurs.
Nu sunt motivați de a câștiga cu orice preț, pe o mentalitate de intermediar,de a câștiga prin speculații, adaos .
Legea economiei de piață,raportul dintre cerere și oferta , funcționează.
În plus oamenii aceia își iau și riscuri , o epidemie de gripă aviară de exemplu le poate pune la pământ afacerea în mai puțin de un sezon.
Iar faptul că de acele produse , beneficiază tot oamenii din partea locului,că nu e un produs importat, e benefic pentru economie locală.Costuri minime pe partea cu transportul.
Cât despre impozite…discuția se poate intinde și pe partea pe ceea ce fac aleșii cu banii colectați.
Cum bine remarcă cititorii, cam puține pentru a ameliora cotidianul , plătitorilor de impozit.
Dacă puneți în balanță, importanța unei piețe moderne încălzite vs finanțarea unei echipe de handbal, eu percep așa, prima ține pe undeva de o supraviețuire fizică a națiunii( de alimentație asigurarea caloriilor zilnice) iar a doua de divertisement când deja nevoile primare (conform piramidei lui Maslow) sunt deja satisfăcute.
Fără producători de ouă, nici echipă de handbal nu poate fi.
De aici reflecția merge pe întrebarea de ce atâtea milioane de euro cheltuite pe câțiva oameni și jocurile lor în condiții confortabile de secolul XXI vs condițiile de secolul XVIII pentru oameni care muncesc zi cu zi , care
se zbat să avanseze, să-și îmbunătățească condiția.
E ceva care nu funcționează în capul unora care administrează fondurile publice, o lipsă de logică majoră pe nivel de priorități.
Sunt pentru impozitare, dar una rațională care nu ucide cei care produc, și care aduce ceva înapoi la toți.
Dacă sunt doar biruri pentru a mări luxul individual câtorva ,fără a avea un impact colectiv îmi pare că toată noțiunea de impozit își pierde relevanța și devine doar un mecanism de exploatare a celor mulți, în favoarea câtorva privilegiați care vor face tot pentru a-și păstra și mări privilegiile personale.
Alternativa de dezvoltare… ar fi o populație cu probleme de obezitate de la inactivitate, imobilizate la pat cu telecomanda în mână așteptând banii de la asistența socială plătiți de alții prin impozit și care se vaită cât de dificilă e viața lor .
Unul dintre cele mai pertinente și adevărate comentarii, nu numai la acest articol precum și la adresa întregii societăți românești !
Doamnă Cristina Sabău, felicitări pentru articol !
Și îmi permit să vă dau un sfat : nu răspundeți celor care fac comentarii răutăcioase. Nu trebuie să le explicați unor răuvoitori ce înseamnă viața la țară și ce este aceea cinste.Observ că sunteți o sufletistă și vă faceți sânge rău inutil.
O mare parte din ei sunt vânători de știri negative (o știre bună este o știre rea…)iar faptul că ați scris despre ceva pozitiv, i-a iritat.
Mergeți înainte și vorba cântecului: „nu răspund când mi s-aruncă vorbe-n spate” și nici în față. Sunt mulți „deștepți” care habar nu au despre creșterea găinilor, dar sunt mereu gata să dea sfaturi și să critice. Ceva de genul : „N-are cum frate, aici e ceva necurat. De ce să vândă ouăle așa de ieftin ?”
Păi dacă nu-ți convine, mergi și ia din Mall, că e infinit mai ieftin și mai „sănătos”. Acolo nu mai comentează nimeni, împinge căruciorul și poartă ochelari de soare (de interior !) că așa a văzut prin filme.
Pentru familia Mureșan am o sugestie : deschideți un magazin online și dați oul cu 3 lei prin curieri.
Sărbători fericite să aveți !
Cu intenția de a nu jigni pe nimeni și cu speranța că această familie din Bistrița chiar produce mâncare sănătoasă, țin sa-mi expun părerea în calitate de om născut și trăit la oras timp de 40 de ani și mutat la țară de peste 12 ani. Ce am observat:
Din păcate, la țară nu se mai produc alimente sănătoase… Taranul nu-și mai hrănește găinile cu porumb, ci cu concentrate cu chimicale. Oul luat din Lidl, free range, e mai gustos decât al găinilor vecinilor mei.
Pomii fructiferi sunt stropiți de 13-14 ori pe an – DA!!! – ați citit bine! 13-14 ori, pe numărate. Daca nu as vedea cu ochii mei lucrurile astea, as zice că e imposibil. Dar, din păcate, asta e adevărul. Spuneți că taranul român muncește? Ooo, ar fi bine sa fie așa! Dar nu e… Plătește tractorul sa-i are campul, să semene, să stropească cu îngrășământ chimic și să recolteze. Atât. Apoi fuge la APIA și la primărie pentru subvenții și cam asta e tot. Apoi vinde produse „sănătoase” uitând să menționeze cat a stropit pomii sau cu ce-și hrănește animalele sau cum face brânza aia de… țară! Uitasem de vaci! Hrănite cu puțin fân și mulți hormoni și antibiotice, ca să dea mult lapte. Cât de bun și sănătos va las pe dvs să ghiciți…
Și culmea, astea vi le spun dintr-un sat de Cluj…
Aaaa, și dacă vreți să știți de ce m-am mutat la țară: din dorința de a respira aer curat și a salva animăluțele aruncate de acești țărani extraordinari care muncesc pe brânci și produc alimente sănătoase!
Sărbători fericite tuturor!
Așa sunt unii români. Nu sunt in stare să facă nimic,dar se zbat să moara capra vecinului.
Veți fi surprins să aflați că nu vreau sa moară nicio capra a vecinilor! Dimpotrivă, le-am salvat pisicile dandu-le medicamente și alergând prin clinici veterinare pe banii mei!!!
Din cireșul imens din curte ducem în fiecare an zeci de kg de cireșe tuturor vecinilor de pe strada GRATUIT. Pentru că ei au bani de cola, dar nu au bani sa cumpere un cireș și să-l planteze pentru copiii lor. La fel facem cu căpșunele sau zmeura.
Educam copiii din vecini gratuit ajutandu-i la lecții și imprumutandu-le cărți. Am scris cărți de educație pentru părinți și am donat o mare parte din ele în toată țara.
Dar nu-i suficient deoarece suntem prea putini noi cei care chiar muncim și facem ceva in tara asta.
Va recomand dragi analfabeti functionali sa va bateti bine cele doua oua pe care le detineti din nastere pana va creste aluatul din cap.
Îmi pare rău sa vă dezamăgesc, dar nu suntem de pe Someș…
Aici ne-am mutat pentru doi ani în interes de serviciu. Urmeaza sa plecam in sud la anul, lucru care chiar ne bucura nespus.
Am citit cu interes toate comentariile pro si contra, care sunt foarte interesante. Daca ne intrebam cine i-a determinat pe tarani sa stropeasca culturile impotriva daunatorilor sau sa foloseasca in cantitati mari ingrasaminte chimice. Raspunsul este simplu. Noi consumatorii in proportie de 98%. De ce? Deoarece, atunci cand mergem sa cumparam, alegem ce este mai mare si aspectuos si eventual sa fie si la un pret foarte mic. Taranul sau producatorul trebuie sa se conformeze deoarece si el are familie si el trebuie sa traiasca. In acest caz ca sa poata sa-si vanda produsele, fructe, legume…etc. le stropeste impotriva daunatorilor si le stimuleaza ca sa produca cat mai mult si in timp foarte scurt. Sa nu uitam ca el este in competitie si cu importurile care sunt … cum sunt…iar cumparatorilor nu le pasa daca sunt din Turcia din supermarket sau din Romania. Important pentru cumparator este pretul si aspectul chiar daca ma repet, acesta este adevarul. Sunt multe de spus dar concluzionez: Nu taranul este de vina ci noi cumparatorii!!! Nu am vorbit de gust sau ce este mai important, continutul in nutrienti, vitamine, minerale, proteine…etc. al produsului, indiferent daca este de la taran sau din supermarket. Totul tine de educatia cumpatorului, el trebuie sa impuna si taranului si lanturilor de aprovizionare din supermarketuri sa vanda alimente „curate” si sanatoase. Tot cumparatorul trebuie sa faca presiuni asupra guvernantilor sa-si faca datoria in acest sens.
auzi ca oua bio :)))))))
asta chiar ca a fost tare. si noi am fost clienti dar ne.a pierdut cu calitatea anumitor produse asa ca or fi mai ieftine dar nici odata bio aceste oua sau oricare produs din piata… foarte rar gasesti in piata asa ceva !