533 de cutii care conțineau aproape 7.000 de articole pirotehnice scoase la vânzare la Bistrița Bârgăului au fost confiscate de jandarmii montani din Colibița.
Bărbatul de 63 de ani care le comercializa nu deținea autorizație, informează Inspectoratul de Jandarmi Bistrița-Năsăud.
Totodată, jandarmii bistrițeni au depistat pe raza localității Bistrița Bârgăului un agent economic care avea expuse spre comercializare baterii de artificii, cu 36, respectiv 25 de focuri, cu un grad de periculozitate încadrat la categoria F2, fără a deține autorizație.
Jandarmii au ridicat în vederea confiscării articolele pirotehnice, predate apoi împreună cu actele de sesizare către Biroul Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliție.
Atât astfel de acțiuni, cât și activități preventive pe această linie, sunt organizate pe toată perioada sărbătorilor de iarnă.
ACTUALIZARE
Acțiunile jandarmilor privind depistarea comercializării ilegale de articole pirotehnice continuă. Numai în ultimele 24 de ore jandarmii au constatat în municipiul Bistrița și pe raza orașului Năsăud comercializarea unor astfel de produse fără autorizație în vederea comercializării către populație.
Pe raza municipiului Bistrița, jandarmii au depistat un bărbat din localitatea Tiha-Bârgăului în timp ce comercializa din portbagajul unui autoturism peste 2.000 de articole pirotehnice cu un grad de periculozitate încadrat la categoria F2 și F3, fără a deține o autorizație în acest sens. Tot în cursul zilei de joi, 28 decembrie 2023 jandarmii au depistat pe raza orașului Năsăud un agent economic care avea expuse spre comercializare aproape 300 de articole pirotehnice cu un grad de periculozitate încadrat la categoria F1 și F2, fără a deține o autorizație în acest sens. Având în vedere gradul de periculozitate al acestor tipuri de articole, menționăm faptul că din motive de ordine și siguranță publică legea interzice deținerea, utilizarea și/sau vânzarea articolelor pirotehnice care fac parte din categoriile F2 și F3.
În ambele cazuri au fost întocmite actele de sesizare pentru infracțiunea de “operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept”, faptă prevăzută și pedepsită de art. 37 alin. 1 lit. a, în conformitate cu legea 126/1995 republicată, privind regimul materiilor explozive. Jandarmii au ridicat în vederea confiscării cele 2.426 articole pirotehnice iar împreună cu actele de sesizare au fost predate către Biroul Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean B.-N. în vederea continuării cercetărilor.
La data de 28 decembrie a.c., polițiștii Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase împreună cu polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice au efectuat controale în cadrul acțiunii „PIROTEHNIC 2023-2024. Acțiunile polițiștilor urmăresc prevenirea, identificarea si combaterea evenimentelor negative, generate de nerespectarea prevederilor legale ce reglementează deținerea, comercializarea şi folosirea articolelor pirotehnice și continuă în perioada următoare.
Astfel, în urma verificărilor efectuate ieri, la agenți economici autorizați să efectueze operațiuni cu articole pirotehnice, au fost constatate și aplicate 2 sancțiuni pentru nerespectarea O.U.G. 28/1999 și la Legea 252/2003, în valoare de 5.000 lei. Ca măsuri complementare, a fost dispusă confiscarea cantității de 5 kilograme de articole pirotehnice din categoriile F1 și P1, precum și a sumei de 139 lei.
În cauză a fost întocmit dosar penal pentru comiterea infracțiunii de orice operațiuni cu articole pirotehnice fără drept, iar cercetările vor fi continuate de polițiștii Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase.
Peste 1400 de articole pirotehnice, indisponibilizate de polițiștii din Beclean și secțiile de poliție rurală Beclean și Petru-Rareș; 7 dosare penale au fost întocmite pentru comiterea infracțiunii de orice operațiune cu articole pirotehnice fără drept
La data de 28 decembrie a.c., polițiștii din Beclean au ridicat în vederea confiscării 42 de articole pirotehnice pe care le-ar fi achiziționat online un bărbat de 30 de ani din Alba și care i-ar fi fost livrate prin intermediul unei firme de curierat. Totodată, acesta ar fi folosit o parte din ele.
Astfel, la locuința unor rude din orașul Beclean, polițiștii au descoperit și ridicat emițătoare de sunet, dar și alte articole pirotehnice din categoria P1, în cauză fiind întocmit și dosar penal pentru comiterea infracțiunii de orice operațiune cu articole pirotehnice fără drept.
La aceeași dată, de la locuința unui tânăr de 21 de ani din Chiuza, polițiștii din Beclean au indisponibilizat mai multe articole pirotehnice, despre care existau indicii că le-ar fi achiziționat online și care i-ar fi fost livrate la domiciliu prin intermediul unei firme de curierat. Astfel, 200 de articole pirotehnice din categoriile P1, T1 și F1 au fost ridicate și indisponibilizate, în cauză fiind întocmit și dosar penal pentru comiterea infracțiunii de orice operațiune cu articole pirotehnice efectuată fără drept, faptă prevăzută și pedepsită de art. 37 lit. a din Legea 126/1995.
Totodată, de la locuința unei femei de 35 de ani din Beclean, polițiștii au mai indisponibilizat 408 articole pirotehnice din categoria P1, despre care aveau indicii că ar fi fost achiziționate online și livrate la domiciliu prin intermediul unei firme de curierat. Și în acest caz a fost întocmit dosar penal.
Polițiștii Secției 4 Poliție Rurală Beclean au indisponiblizat alte 260 de bucăți de articole pirotehnice din categoria P1 de la locuința unui bărbat de 32 de ani din Sărățel, pe care le-ar fi achiziționat online și care i-ar fi fost livrate la domiciliu prin intermediul unei firme de curierat. Cercetările continuă în cadrul unui dosar penal.
Tot ieri, 28 decembrie, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Petru-Rareș au indisponibilizat 275 de articole pirotehnice din categoria P1 de la locuințele unei femei de 42 de ani, respectiv a unui bărbat de 45 de ani, ambii din Agrieș, precum și alte 243 de articole pirotehnice, categoriile F4, F2 și P1, de la locuința unei femei de 38 de ani din Agrieș care ar fi fost achiziționate online. În toate cele trei cazuri au fost întocmite dosare penale conform Legii 126/1995, cu privire la săvârșirea infracțiunii de orice operațiune cu articole pirotehnice efectuată fără drept.
Foto: IJJ BN
Adaugă comentariu