Actualitate

S-a deschis Pârtia Cocoș. Seniorii și copiii, primii pe schiuri

După ce în ultimele zile a nins, iar noaptea temperaturile au fost negative, la Bistrița s-a deschis pârtia mică dotată cu teleschi de pe Dealul Cocoș, cu aproape o lună mai devreme decât anul trecut.

Schiori de toate vârstele au venit încă de la început să se bucure de zăpadă, unii de teamă să nu se topească în zilele următoare, când se anunță temperaturi cu plus și posibile ploi.

La ora 12.00 fix, când a fost pornită instalația de teleschi pe pârtia de 300 de metri, parcarea a început să se umple cu mașini. Îndeosebi persoane trecute de prima tinerețe, dar și copii, au venit să se bucure de o primă alunecare pe pârtie.

”E păcat că această pârtie e considerată controversată, pentru că sute de copii au învățat să se dea pe schiuri. Anul trecut, timp de aproape o lună, au putut schia și s-au bucurat de iarnă, de sport. Pentru bucuria asta, efortul general merită. În Bistrița, sute de copii care nu aveau unde învăța să schieze au putut învăța aici. Bistrițenii care practică sporturi de iarnă au un mare avantaj: sar din pat și ajung la teleschi, ceea ce e foarte bine. Să nu mai spun de preț. E ca și cum nu ar fi pentru efortul mare care s-a făcut ca să se construiască. Nu putem compara cu ce e dincolo, în străinătate, unde sunt pârtii vechi și consacrate, unde prețurile sunt mari, cu ce e aici, dar pentru ceea ce oferă Pârtia Cocoș, prețurile sunt foarte bune. Controversa aceasta legată de pârtie trebuie să dispară”, ne-a spus domnul Mircea, care, de peste 50 de ani, practică sporturi de iarnă.

Alături de el, alți seniori cu mulți ani de viață și de experiență ne-au spus că se bucură că au ocazia să schieze acasă. Majoritatea cred că, în ciuda iernii atipice, stratul de peste un metru de zăpadă artificială produsă în ultima săptămână va rezista.

De aceeași părere este și Adriana Antoneac, șef Serviciu Educație, Tineret, Sport, Turism din Primăria Bistrița. ”Anul trecut am deschis în 10 februarie, dar anul acesta vremea a ținut cu noi și am reușit să deschidem mai devreme. În ultima săptămână, colegii mei au produs zăpadă artificială în fiecare noapte. Se pare că va mai ninge, dar nu vor fi cantități însemnate. Pentru zăpadă artificială, soarele sau căldura nu sunt nocive, doar ploaia. Sperăm să trecem cu bine peste următoarele două zile în care se anunță precipitații care nu par a fi însemnate cantitativ. În weekend se arată temperaturi negative și putem repara dacă se strică ceva. Pârtia în întregime nu o putem deschide câtă vreme nu ne ajută și vremea. Tarifele nu au fost modificate. Noi credem că sunt cele mai mici din țară. Un adult poate schia o zi întreagă cu 30 de lei, iar un copil, un pensionar, un tânăr sau un senior cu 20 de lei”, a spus Adriana Antoneac.

Potrivit sursei citate, Primăria Bistrița vinde în medie pe sezon circa 4.000 de cartele de acces la teleschi, dintre care 80% sunt pentru copii. Potrivit informațiilor transmise de școlile de schi, între 200 și 300 de copii învață în fiecare an să schieze.

Programul pârtiei: luni-vineri 10.00 – 20.00, sâmbătă-duminică 09.00 – 21.00.

Monitori și centru de închirieri, la baza pârtiei.

Este interzis accesul cu sania sau cu animale de companie pe pârtie.

În perioada de funcționare a pârtiei, operatorul serviciilor de transport în comun – SC Transmixt SA – pune la dispoziția celor interesați curse regulate pe traseul Liniei 16: Gen. Grigore Bălan – Avram Iancu – Ghinzii – Valea Ghinzii – Complex Sportiv Unirea, Pârtia Cocoş și retur. În intervalul luni – vineri, mijloacele de transport în comun vor circula între orele 09.30 – 21.00, iar în zilele de sâmbătă și duminică între orele 08.30 – 21.00, la un interval de 30 de minute.

Etichete

10 comentarii

  • Încasările pe sezon se ridică deci la 20.000 de Euro. Salarii 10 oameni/ o luna de zile ~ 10.000 Euro. Curentul la telescaun + pompe + revizia anuala nu au cum sa fie mai mult de 10.000 Euro. Deci pârtia, așa cum e, își acoperă cheltuielile de funcționare. Cui nu-i place să n-are decât să stea mofluz în casă. Investiția e gata făcută și discuțiile despre oportunitatea ei nu își mai au rostul. Primăria ar trebui să se ocupe ca să funcționeze pe întreaga lungime și atunci încasările s-ar tripla. Era perfect posibil.
    Iar cei care sunt pasionați de judecarea obiectivelor de „investiții” să adauge listei de discuții patinoarul de teflon, groapa din Decebal, curtea LDP-ului pavaje cu picățele, terenul de la Mebis și camionul second-hand cumpărat de nou de la un cumătru de care, de toate, aveam mare nevoie și ne vom bucura zi-de-zi.

    19
    51
    • …ceva dobanzi ai pus la credit?
      Faptul ca platesc impozite marite care se duc pe dovanzi si nu pe alte investitii in oras care sa mi faca viata mai usoara….de exemplu un…bungy jummping din turla bisericii!

      23
      13
  • E clar .Pe pârtie se dau doar peeseedistii.Penaleii n au voie ca i sanctioneaza pe linie de partid.Ei asteapta finalizarea pasajului unde o sa se dea pe scarile rulante care ,,te urcă ,te coboară”.

    11
    10
  • Pârtia asta, dacă tot este făcută (mai sunt câțiva care sunt convinși că e rentabilă) ar trebui dată la Crețu și la cei care l-au susținut să o construiască. Să fie afcerea vieții lor și să facă ei profit cu ea dar să li se confiște tot ce au pt.a o plăti, nu să plătim un oraș intreg nebunia unora!

    21
    10
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.