Actualitate

Ovidiu Creţu: Va fi un proiect de mobilare a Bisericii Evanghelice

Primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu, a declarat că Biserica Evanghelică va trebui să aibă un alt aspect atunci când va fi finalizată în întregime reabilitarea ei şi că o bună parte din mobilierul actual va fi folosit pentru a-l scoate în evidenţă şi pentru ca lăcaşul de cult să fie vizitabil. În biserică au fost descoperite picturi din vremea lui Petrus Italus.

”Am adus schele de la diferite şantiere din Bistriţa, pentru că volumul de muncă la Biserica Evanghelică este extraordinar de mare. Nu ne-am putut permite financiar şi pentru pereţi, dar pentru pereţi schelele vor fi mult mai mici. Au fost descoperite picturi din vremea lui Petrus Italus, nu erau prinse în buget, le-am prins, de aceea am făcut ultima rectificare, astfel încât să le conservăm cel puţin. N-am putut să le reabilităm, era prea scump şi ar fi durat prea mult, dar le lăsăm generaţiilor viitoare să le poată reabilita. A instala o schelă în biserică pentru a lucra la bolţi este o chestiune costisitoare şi dificil de făcut. Timp de 450 de ani au fost doar patru straturi de vopsea, nu pentru că n-ar fi fost nevoie de mai multe în timp, dar costul schelelor e extrem de mare, iar cei de dinainte au avut aceeaşi problemă”, a spus Creţu.

El a precizat că ”Biserica Evanghelică va avea un proiect de mobilare”. ”Mobilierul actual a fost făcut de 450 de ani încoace, adăugat şi construit la faţa locului. Dacă am luat băncile din biserică, se vede că au fost construite direct pe celelalte dinainte. Biserica va trebui să aibă un alt aspect în momentul în care va fi finalizată reabilitarea ei totală. Vom folosi o bună parte din acest mobilier, dar în aşa fel încât să fie scos în evidenţă, pentru că aşa este nicicum: nici mobilierul nu e evidenţiat, nici biserica nu este vizitabilă. Unele zone ascund picturi, fresce care au o valoare cu totul şi cu totul deosebită”.

”Reabilitarea a două porţiuni dintr-o strană confirmă că cei care au trăit în perioada medievală aveau o viaţă deosebit de colorată. Uşa de la sacristie a fost şi ea reabilitată, a fost pusă o broască specială, e o lucrare deosebită. Vom avea probleme, cei care au făcut reabilitări au luat pietre de mormânt şi le-au folosit ca pardoseală pentru altar. Ele s-au uzat. Vom remedia acest lucru, în baza proiectului care se va face, pentru că tot ce va fi în continuare va fi un proiect elaborat de persoane autorizate, cu avizul comisiilor din Ministerul Culturii. Aşa cum se practică în Vest, pe marginea bisericilor în exterior se fixează astfel de pietre care sunt opere de artă, vestigii foarte importante. În sacristie, pe un perete, există o fereastră, ancadrament de piatră, cu ornamente, care a fost acoperită în urmă cu 450 de ani. A stat sub tencuială 450 de ani. Dar ne-am putut da seama de culori. Ne-am obişnuit cu biserici gri, dar în trecut nu era aşa”, a comentat primarul.

1 biserica evanghelica restaurare 2 biserica evanghelica restaurare 3 biserica evanghelica restaurare 4 biserica evanghelica restaurare 5 biserica evanghelica restaurare 6 biserica evanghelica restaurare 7 biserica evanghelica restaurare 8 biserica evanghelica restaurare

1 comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.