Mai mulți voluntari din comuna Spermezeu s-au mobilizat să stingă un nou incendiu de vegetație care a cuprins un deal întreg. Primarul Sorin Hognogi li s-a alăturat, dar a și transmis un mesaj locuitorilor care apelează la această metodă de curățat miriștile.
”A venit primăvara, nu a plouat de ceva vreme. Câmpul e foarte uscat. Multe nu-s cosite. Se trezește câte un om în vârstă să aprindă răzorul și aprinde o coastă întreagă. Am rugămintea să le spuneți părinților și bunicilor care merg la câmp să dea foc să le spuneți că vine un moment în care nu mai pot stinge focul și, în disperare, intră în fața focului ca să nu ajungă într-o pădure și se întâmplă o nenorocire cum s-a întâmplat cu cetățeanul din Perișor care a decedat inhalând fum după care a căzut în foc. (…) Am vrut neapărat să vă atenționez: e perioada în care ieșiți să vă curățați terenurile agricole. Aprinderea pajiștilor se sancționează cu amenzi foarte mari. Vă trebuie câțiva ani să vă acoperiți cu recolta de pe terenul respectiv amenda pe care riscați să o primiți. Mai mult decât atât, vă puneți viața în pericol și distrugeți arbori la care le trebuie zeci de ani să revină la maturitatea la care erau când i-a cuprins focul. De aceea insist: nu vă riscați să aprindeți pajiștile fiindcă e foarte greu de controlat incendiul”, a spus primarul Sorin Hognogi într-o transmisiune live pe Facebook.
În 2 martie, un bărbat de 81 de ani din localitatea Perișor a fost găsit carbonizat pe un teren aflat între satul Perișor, comuna Zagra, și localitatea Dumbrăvița din comuna Spermezeu. Omul dăduse foc vegetației, s-a intoxicat cu fum și s-a prăbușit inconștient.
Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderii miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice şi de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoanele juridice.
Un regim sancţionator distinct este stabilit pentru arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor şi vegetaţiei ierboase din ariile protejate şi de pe terenurile supuse refacerii ecologice, faptă care constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, dacă a fost de natură să pună în pericol viaţa ori sănătatea umană, animală sau vegetală.
Pompierii militari bistriteni prin Inspecția de Prevenire și structurile operative ale inspectoratului anunță că vor continua misiunile de patrulare și în acest sfârșit de săptămână, dar și în perioada următoare, când se anunță temperaturi ridicate, peste valoarea medie specifică acestei perioade. Activitățile de monitorizare a situației din teren sunt sprijinte de autoritățile publice locale, prin serviciile voluntare pentru situații de urgență.
Bestii!