Politică

PNL și PPE o susțin pe Ursula von der Leyen în fruntea viitoarei Comisii Europene, iar Manifestul Congresului PPE a solicitat admiterea deplină a României în Schengen

Delegații Partidului Național Liberal, împreună cu ceilalți delegați prezenți la Congresul Partidului Popular European de la București au votat-o joi pe Ursula von der Leyen drept candidată a PPE pentru președinția Comisiei Europene, se arată într-un comunicat.

În același timp, în segmentul dedicat discursurilor șefilor de stat și de guvern de centru-dreapta, președintele României, Klaus Iohannis, a transmis un mesaj de încredere în valorile europene, făcând apel la mobilizare în favoarea proiectului european. ”Valorile europene conduc la un nivel de trai ridicat pentru oameni. Trebuie să implicăm cetățenii și să îi inspirăm să facă parte din efortul conjugat pentru un viitor mai prosper și sigur. Zgomotul din zona populismului poate fi acoperit printr-o participare activă și o comunicare eficientă. Încurajarea unei participări ridicate la vot este vitală pentru a ne asigura că vocea fiecărui cetățean contează”, a declarat președintele României.

În fața Congresului PPE s-au aflat de asemenea Manfred Weber, președintele Partidului Popular European și Roberta Metsola, președinta Parlamentului European, primul subliniind că PPE rămâne motorul Europei, iar șefa Parlamentului European reafirmându-și susținerea pentru intrarea deplină a României în Spațiul Schengen.

Unul dintre cele mai importante momente ale Congresului PPE a fost mesajul Ursulei von der Leyen, cea care a primit sprijinul delegaților populari pentru un nou mandat în fruntea Comisiei Europene. Ea și-a exprimat aprecierea față de președintele României, afirmând că popularii europeni sunt ”foarte mândri de Klaus Iohannis, care este un extraordinar european” și a accentuat nevoia ca toate țările europene și structurile UE să lucreze mai mult pentru democrație, prosperitate și securitate în Europa.

În finalul Congresului PPE, președintele Partidului Popular European, Manfred Weber, le-a mulțumit lui Nicolae Ciucă și Partidului Național Liberal pentru găzduirea unui ”eveniment extraordinar”, subliniind că popularii europeni s-au simțit la București ”ca acasă”.

Reamintim de asemenea faptul că delegații populari au votat miercuri seară Manifestul PPE 2024, în care s-a menționat expres nevoia admiterii depline a României și Bulgariei în Spațiul Schengen, în paralel cu întărirea granițelor externe ale Uniunii Europene. Manifestul PPE a cerut de asemenea consolidarea susținerii pentru familiile  europene, creșterea competitivității economice a Uniunii Europene, a sprijinului pentru fermieri și a investițiilor în securitatea continentului.

Pe parcursul celei de-a doua zile a Congresului PPE, președintele PNL, Nicolae Ciucă, a continuat întâlnirile bilaterale cu liderii europeni prezenți la București. Liderul liberal s-a întâlnit cu Andrej Plenković, premierul Croației, discutând despre integrarea europeană a Balcanilor de Vest, cu premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis, abordând temele privind dezvoltarea infrastructurii energetice și securitatea la Marea Neagră, cu Alberto Núñez Feijóo, liderul popularilor spanioli, vorbind despre dubla cetățenie pentru românii care trăiesc în Spania și cu Dorin Recean, prim-ministrul de la Chișinău, pe care l-a asigurat de susținerea totală a României pentru drumul european al Republicii Moldova.

Etichete

2 comentarii

  • Discursul lui Iohannis la Congresul PPE de la Bucuresti este o insiruire de lozinci uneori fără acoperire. Iată un exemplu: „Europa este un continent al păcii! Trebuie să afirmăm răspicat acest lucru și să le reamintim oamenilor că beneficiem cu toții de cele mai mari garanții de securitate din istorie, iar complementaritatea dintre Uniunea Europeană și NATO este pragmatică, realistă și asigură securitatea națiunilor noastre.”
    Acelasi Iohannmis adresează o intrebare retorică către eurosceptici: „Care este alternativa voastră la un proiect care a adus peste 50 de ani de pace și prosperitate?”.
    Spre deosebire de Klaus Iohannis care a vorbit pe un ton linistitor, premierul polonez Donald Tusk, in discursul său a atras atenţia că „vremurile de calm fericit s-au terminat” si că situatia geopolitică impune o altă abordare: „Vremurile de calm fericit s-au terminat. Epoca de după război (Al Doilea Război Mondial – n.r.) a dispărut. Trăim vremuri noi, într-o epocă de dinainte de război. De fapt, pentru unii dintre fraţii noştri, nu mai este nici măcar un timp de dinainte de război. Este un război la scară largă în forma sa cea mai crudă. Nu este vina noastră că vocabularul nostru zilnic include, încă o dată, cuvinte precum lupte, bombardamente, atacuri cu rachete, genocid”.
    De aceea, Tusk spunea că responsabilitatea pentru soarta civilizaţiei occidentale, bazată pe libertatea şi respectul pentru fiecare individ, revine fiecărui cetăţean al continentului „Nu putem trăi cu iluzii. Nimeni nu ne va lua locul în această luptă pentru siguranţa noastră şi pentru viitorul nostru. Noi înşine suntem cei mai buni garanţi ai siguranţei noastre şi ai unităţii noastre. După cum bine ştiţi, singura persoană pe care te poţi baza eşti tu însuţi” .
    Si exemplele ar putea continua.
    Referitor la Manifestul Congresului PPE care conține angajamentul popularilor europeni de a susține aderarea rapidă a României și Bulgariei la spațiul Schengen, acesta mai prevede sialre priorităti, printre care:
    -Nevoia de performanță economică a UE susținută de politici coerente, de stabilitate și de libertate suficientă pentru antreprenori;
    -Reducerea birocrației, si diminuarea sarcinii de reglementare cu o treime; printr-un plan de acţiuni specifice. În acest scop, va exista un comisar european dedicat, singurul responsabil pentru problemele IMM-urilor și reducerea birocrației.
    -Lupta împotriva crimei organizate care este și o luptă pentru drepturile femeilor oprimate; pentru combaterea prostituției și a traficului de femei și fete.
    -Agricultura europeană și politica agricolă comună trebuie să îndeplinească așteptările înalte ale societății, în special în ceea ce privește aprovizionarea cu alimente, calitatea ridicată și siguranța alimentelor, protecția resurselor naturale, prețuri corecte ale produselor pentru consumatori.
    -Securitatea alimentară nu este un lux, ci o necesitate fundamentală. PPE a rămas mereu alături de fermieri și pescari, în special atunci când costurile vieții cresc pentru cetățenii noștri și pentru securitatea alimentară din cauza numeroaselor provocări globale.
    – Politica Agricolă Comună 2028-2034 trebuie să aibă un pilon economic mai puternic, iar plățile directe ar trebui să servească pentru a asigura venituri agricole de bază și pentru a oferi protecție pe piețele volatile.

    Manifestul PPE aduce aminte de reuniunea informală a șefilor de stat sau de guvern de la Sibiu, care a avut loc pe 9 mai 2019 , de Ziua Europei , prilej cu care s-a adoptat „Declarația de la Sibiu” , de care nu s-a ales mare lucru.
    (Vezi: https://www.consilium.europa.eu/ro/press/press-releases/2019/05/09/the-sibiu-declaration/)

  • Am ajuns slugile Europei cu Ursula ,
    O țară bogată, cu oameni harnici și care am fi putut să nu ajungem in aceasta situație, sa cerșim, sa stăm cu mâna întinsă la UE, iar bani dați prin diferite programe isi bat joc de ei politicul cu lucrări de proasta calitate, cu proiecte aiuriste iar noi trăim cu doua secole în urmă, cu buda in fundul curții, fara iluminat public, fara utilități într-un oraș municipiu la fel că și alte orașe.
    Ne am vândut Europei.
    E vai de noi.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.