Actualitate

”Regele Mihai Salvatorul”

"Regele Mihai este bărbatul care la nici 23 de ani a reuşit să schimbe harta Europei printr-un sincer gest de curaj şi patriotism şi să salveze de la dispariţie statul România", scrie Mihai Fucă-Tomescu de la Clubul Monarhiştilor Bistriţeni astăzi când se împlinesc 69 de ani de la 23 august 1944, moment istoric în care Regele Mihai l-a demis şi arestat pe Ion Antonescu.

23 august 1944.  La Bucureşti are loc o lovitură de palat urmată de o insurecţie armată cu consecinţe extraordinare asupra viitorului Europei. Regele Mihai îl invită la Palatul Regal pe Primul ministru Ion Antonescu care se autointitulase „Conducător al Statului” cerîndu-i acestuia să întrerupă ostilităţile militare cu  Aliaţii (URSS, SUA şi Marea Britanie) şi să declanşeze imediat operaţiunile militare antigermane şi antimaghiare de recuperare a nordului Transilvaniei, cedat Ungariei în urmă cu 4 ani sub presiunea lui Hitler. După aproximativ două ore de discuţii, Antonescu refuză solicitînd pentru aceasta un răgaz de două zile pentru a se consulta cu…HITLER!!, situaţie în care Regele îl demite şi dispune arestarea acestuia. Numeşte un nou prim ministru în persoana generalului Constantin Sănătescu care în aceeaşi noapte  formează un nou guvern, lovitura de palat fiind încununată de succes fără vărsare de sînge. Noul guvern declanşează de îndată insurecţia armată menită să anihileze în următoarele săptămîni trupele germane de ocupaţie aflate pe teritoriul României şi să declanşeze operaţiunile militare de recuperare a teritoriilor cedate Ungariei.

Evenimentele din 23-24 august 1944 din România, deşi previzibile, au provocat  derută în rîndurile oficialităţilor politice şi militare din cele două tabere aflate în conflict, reacţia Germaniei fiind mai rapidă dar fără consecinţe foarte importante. Surprinzător, dar se pare că nici  Aliaţii nu au fost foarte încântaţi.  Chiar şi astăzi mulţi politicieni şi alegători înţeleg încă acele evenimente aşa cum le-a fost predate la şcoală în perioada comunistă, anume ca o lovitură de stat care a inaugurat comunismul în România. În realitate, această lovitură de stat comunistă a avut loc la data de 6 martie 1945.  Pentru o mai bună înţelegere a acelor evenimente vom prezenta pe scurt contextul în care s-au produs  şi consecinţele imediate ale acestora.

Contextul istoric 23-24 august 1944. Cu câteva luni mai devreme, în noiembrie-decembrie 1943, la Teheran s-au întîlnit „Cei Trei Mari”: adică Franklin Delano Roosevelt – Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Winston Churchill – Primul Ministru britanic şi Iosif Visarionovici Stalin, dictatorul sovietic pentru a hotărî asupra a două chestiuni principale:  modul în care se va purta războiul împotriva Germaniei hitleriste şi aliaţilor săi şi modul în care va fi organizată lumea după încheierea războiului şi îndeosebi cum va arăta viitoarea hartă politică a  Europei.

În scenariul postbelic al  “Celor Trei Mari” , cu nimic mai puţin sumbru decît scenariul hitlerist, aceştia au împărţit Europa în două printr-o altfel de linie “ribentrop-molotov”,  linie de demarcaţie care ar fi trecut pe teritoriul României, urmând linia crestelor carpatine şi continuând prin mijlocul a ceea ce a fost cândva Iugoslavia. Acestă linie de demarcaţie urma să separe imperiul sovietic de cel britanic imperii ce au fost desemnate în documente oficiale semnate de către aceştia prin sintagma cod “zone de influenţă”. Atunci americanii au renunţat la orice pretenţii în Europa în schimbul hegemoniei absolute asupra Pacificului şi paritar cu britanicii asupra Atlanticului. Acestă linie de demarcaţie, care se mai află şi astăzi pe diverse hărţi secrete fie de strategie militară, fie ale unor grupări oculte, a fost atât de explicit făcută publică şi “argumentată” drept linie naturală de separaţie prin publicarea în 1993 a cărţii “Ciocnirea civilizaţiilor şi refacerea ordinii mondiale” de către un peronaj ciudat cu numele de Samuel P. Huntington, supranumit „un Machiavelli al vremurilor noastre”.

Surprinzător de puţină lume cunoaşte faptul că atunci s-a hotărît printre altele dezmembrarea Germaniei în 7 părţi/state din care două urmau să fie alipite Rusiei şi respectiv Poloniei, celelalte 5 state urmînd să aibă suveranitate proprie. Aceasta de altfel s-a şi întâmplat: Prusia Orientală revine Rusiei;  partea de est a Germaniei  este cedată Poloniei în schimbul amputării teritoriale făcute de sovietici în anul 1939, Polonia fiind practic „mutată” spre vest, alipindu-i-se un teritoriu populat în proporţie covărşitoare de populaţie germană, populaţie care a fost jefuită şi obligată să migreze spre vest dacă a scăpat cumva de deportare în Siberia; Austria redevine stat independent; celelalte 4 state  au exista temporar sub ocupaţia aliaţilor. La cîţiva ani de la terminarea războiului statele germane aflate sub ocupaţie americană, britanică şi franceză s-au unificat sub titulatura de Republica Federală a Germaniei, iar ceea ce a rămas a purtat pînă în anul 1990 numele de Republica Democrată Germană, stat comunist aflat sub hegemonia Uniunii Sovietice.

Tot atunci, în 1943 la Teheran  cei trei mari au hotărît desfiinţarea ca stat a pricipalului  aliat militar din Europa al Germaniei, adică România prin împărţirea în cinci: Moldova integral, de la Carpaţi la Nistru, inclusiv Galaţiul revenea sovieticilor, Banatul revenea Serbiei, inclusă „zonei de influenţă” sovietică, Transilvania revenea integral Ungariei, inclusă „zonei de influenţă” britanice. Asupra viitorului Transilvaniei s-au purtat discuţii şi negocieri mai intense, ruşii revendicând de la început, se pare fără succes, Transilvania de Nord sau măcar Maramureşul. Dobrogea se diviza în două: jumătate din Dobrogea, incluzînd Delta Dunării şi Constanţa revenea direct sovieticilor, iar cealaltă parte a Dobrogei, care includea Mangalia, revenea Bulgariei, graniţa dintre acestea urmând  aproximativ traseul actual al canalului Dunărea-Marea Neagră. Astfel că se realiza un vechi vis rusesc: stabilirea unui contact direct cu slavii din sud. Se constituia un mic regat inclus „zonei de influenţă” sovietice compus din Muntenia şi Oltenia, care probabil chiar aşa s-ar fi numit „Regatul Munteniei şi Olteniei”, sugerându-se astfel posibilitatea dezmembrării ulterioare şi a acestei entităţi. Numele de ROMÂNIA urma să dispară definitiv şi irevocabil din conştiinţa şi de pe harta lumii.

Aceste împărţiri teritoriale sugerează şi estimările de la acea vreme a aliaţilor asupra teritoriilor pe care se vor fi aflat la sfârşitul războiului, armatele statelor învingătoare. Tot atunci „Cei Trei” au mai hotărît că: se vor informa reciproc asupra oricăror încercări venite din partea inamică, fie de la putere fie din opoziţie, de a negocia o pace sau un armistiţiu separat şi că n vor accepta din partea niciunui inamic niciun fel de propunere de pace sau armistiţiu ci numai capitularea necondiţionată.

Consecinţe imediate. Gestul de la 23 august 1944 al Regelui Mihai a schimbat însă total datele problemei, cu următoarele consecinţe: războiul iremediabil pierdut de către România s-a scurtat după aprecierea analiştilor militari de atunci sau de mai târziu cu 180 de zile, frontul de est s-a mutat în numai două luni spre vest cu peste 400 km, România a fost scutită de distrugerile imense soldate cu enorme pagube materiale şi cu milioane de vieţi omeneşti pierdute sau duse în robia siberiană, aşa cum s-a întâmplat cu germanii, au fost cruţate sute de mii de vieţi ale soldaţilor sovietici care ar fi pierit într-o inverşunată rezistenţă româno-germano-maghiară, purtarea războiului s-a făcut în continuare în baza unui armistiţiu şi nu a unei capitulări necondiţionate.

Fără gestul Regelui Mihai comunismul ar fi fost stăvilit probabil pe crestele Carpaţilor şi anglo-americanii ar fi ajuns până în Ungaria şi Transilvania în aceste 180 de zile. Dar întrebarea este: Regele tuturor românilor avea voie să nu încerce totul pentru a evita desfiinţarea României, doar pentru a salva o pretinsă democraţie occidentală, pentru a asigura o pretinsă reparaţie istorică în favoarea Ungariei, pentru a proteja populaţia Germaniei de invazia sovietică şi pentru a obţine în schimb coroana a unui stătuleţ care s-ar fi numit „Regatul Munteniei şi Olteniei”?

Mihai Fucă-Tomescu   

15 comentarii

  • Da, regele Mihaita „bâl bâl” a condus TARA pe cele mai inalte culmi de civilizatie si progres spre ERA COMUNISTA , cu DEJ, Pauker, Luca…. nu degeaba a fost decorat de ” tatucul ” Iosif Visarionovici si a primit si cadouri … printre care si un aeroplan !
    Acest tradator, aţâţat de comunisti a fost organizatorul loviturii de stat care a bagat Romania direct in gura lupului sovietic anulind toate tratatele de pace tinute in secret de Antonescu astfel Romania a fost considerata ca tara invinsa, si a platit despagubiri de Razboi !
    Nimeni nu aminteste de cei peste 180.000 de ofiteri, subofiteri, soldati… arestati de rusi si dusi in Siberia !
    Sau de infiintarea diviziei Tudor Vladimirescu care dupa razboi o mare parte din acesti militari au devenit tortionarii Romaniei !
    Este deschizatorul DISTRUGERII INTELECTUALITATII Romaniei !
    Acest venetic, handicapat a condus romania din 1944-1947…cand plin de bogatii a plecat cu coada intre picioare in Anglia, la matusica devenind un gainar jalnic!… Apropo…grecoaica regina Ana stie sa vorbeasca romaneste ?
    Problema actuala : Romania este DIN NOU ( economic si politic) la ” mana” nemtilor care nu uita TRADAREA……… lui Misu navetistu’ ….
    Cum se „invarte” roata istoriei !
    Cel putin regele Cioaba nu a facut rau romanilor si Romaniei !

    VAE VICTIS….!

    • Sa-ti fie rusine, nemernicule! Citeste (daca stii), invata (daca esti in stare) abia apoi pronunta-te. Com poti debita asemenea aberatii si cu asemenea limbaj? Cum poti compara pe regele Romaniei cu „regele” Cioaba (fie iertat)? Nu ma mai mir ca merge asa Romania daca asemenea dobitoci (probabil din arcul puterii) fac judecati de valoare. Vai de noi!

    • Ai dreptate.”Vai de noi”. Dar e vai de noi datorita specimenelor de genul „regelui” tau.Toata tradarea pusa la cale cu niste cozi de topor din armata,a fost datorita ranchiunei pe care o purta maresalului Antonescu,fata de care se simtea inferior si era inferior ca intelect si din toate punctele de vedere. a pus mai sus de interesul tarii interesul propriu.Daca era asa un mare patriot si asa de capabil sa conduca destinele unui popor,de ce Carol al II-lea,tatal sau,nu i-a incredintat tronul si conducerea statului la plecarea lui din tara ? Pentyru ca era un biped fara coloana vertebrala.Mai cititi si altceva in afara de laturile „casei regale” aruncate in urechile naivilor !

  • Domnule „Observator”, regret intunericul ce va inconjoara si ignoranta ce va da tarcoale…Va pot sugera cateva titluri bibliografice, care va pot ajuta sa intelegeti dimensiunea confuziei… Ati auzit de Odessa ? Grabiti-va , altfel nu mai ajungeti la timp, la Sibiu…

    • Nu apreciez câtuşi de puţin modul de abordare al subiectului de „Observator”, dar nici punerea la punct al domnului Pop Marius. Sunt sigur că avertismentul că „Observator” nu ar ajunge la destinaţia dorită de el, sau doar sugerată de dumneavoastră, nu este o ameninţara, deşi se poate interpreta aşa. Subiectul este deosebit de important ca să fie dus spre bârfă şi aluzii la regi de mucava.

  • Probabil unul din parintii tai domnule ,,Observator” ati venit pe tancurile diviziei ,,Tudor Vladimirescu” sti ‘matale de unde. Nu de alta, dar vocabularul prea te da ,,de gol”. Luati-va in continuare privilegiile ce vi se cuvin (pensii, locuinte) de la impaciuitorul Stat roman. In rest, cu astrfel de persoane, nimeni nu are ce polemiza, doar poate intr-o buna zi, niste procurori integri.

    • Majestatea Sa Regele Mihai I s-a aflat în ziua de 9 mai 2010, la Moscova, pentru a onora cu prezența sa ceremoniile de aniversare a 65 de ani de la încheierea celui de-al doilea război mondial. Cu acea ocazie am scris articolul ”Cele 180 de zile oferite Europei de către Regele Mihai” publicat în aceeași zi pe blogul Principelui Radu, articol ce s-a dorit un comentariu asupra modului cum este perceput Regele nostru în lume și la noi în țară. Articolul de față și cele ce vor urma sînt o dezvoltare și argumentare mai detaliată a celor afirmate cu acea ocazie. Creșterea spectaculoasă de atunci și pînă acum a popularității Casei Regale și a ideii de monarhiei a provocat (în mod firesc) și o reacție ostilă prin încercarea unor antipatizanți de a induce ideea că la 23 august 1944 a avut loc un act de trădare națională, pentru aceasta folosindu-se titluri de articole de genul ”Regele Mihai, trădător sau salvator?” ori ”23 August 1944 – Salvarea României sau trădare naţională?”. Vestea arestării lui Antonescu a trezit atunci multe speranțe (din păcate neîntemeiate) că războiul s-a sfîrșit și va urma o perioadă de pace și prosperitate. Așa se face că simpatia poporului față de Rege a crescut brusc, culminînd cu manifestația din 8 noiembrie 1945 (ziua sfinților Arhangheli Mihail și Gavril, onomastica Regelui), atribuindu-i-se uneori și epitetul de ”Salvatorul”, după modelul bunicului său Ferdinand care purta epitetul de ”Întregitorul” sau ”Loialul”. Analiza la rece a evenimentelor de acum 70 de ani pe mine m-a convins: atunci Majestate Sa a fost SALVATORUL ROMÂNIEI sau, într-o notă mistică, asupra lui s-a pogorît îngerul păzitor al României, Arhangehlul Mihail. De aceea m-am decis să numesc acest articol (foarte probabil o serie de articole) ”Regele Mihai Salvatorul”. Adăugarea ghilimelelor la titlul articolului nu l-am interpretat sub nicio formă ca o peiorarizare ci ca o subliniere a unității de semnificație a celor trei cuvinte drept pntru care eu nu pot decît să-i mulțumesc doamnei Cristiana Sabău.

  • Cred ca dezbaterile de pe acest forum, legat de articol, trebuie sa fie principiale, in cunoasterea ADEVARULUI ISTORIC, deci nu are legatura cu emotiile, bunul simt, patimile omenesti, credinta religioasa, apartenenta la un anumit grup politic, sau etnic.
    Consider ca o parte din cetatenii actuali ai Romaniei sunt dezinformati cu privire la FAPTELE ISTORICE pe care jocurile de putere ( la Malta, Ialta ) le-au impus iar puterea Romaniei de atunci, le-au aprobat si executat( probabil ca la momentul acela nu se putea altfel ). Mai consider ca ADEVARUL doare … dar vindeca, iar ISTORIA este in majoritatea cazurilor scrisa de invingatori nu de cei invinsi….deci nu poate fi OBIECTIVA, cu toate racnetele adeptilor monarhiei constitutionale.
    Intrebari pentru sustinatorii monahiei constitutionale din Romania.
    1. Ce parere aveti de afirmatia Presedintelui Romaniei, Traian Basescu cu privire la lasitatea regelui Mihai, traita in anul 1947, cand a abandonat poporul roman, conf. principiului marinaresc ?
    2. Ce parere aveti de lasitatea regala a lui Carol al II lea care a „domnit” cand a dorit peste romani ( sper sa nu aiba legatura si cu Elena Lupescu ) ?
    3. Cazul Odessa in ce priveste strict familia regala imi aminteste de : – Casatoria printului Carol al II-lea cu d-ra Zizi Lambrino, din care a rezultat Mircea, fratele vitreg al lui Mihai, care are urmas la tron, respectand regula de domnie( salica), pe printul Paul de Romania, casatorie anulata de casa regala.
    4. Cum interpretati retragerea administratiei regale din Transilvania de Nord, in anul 1940, lasand de izbeliste pe romanii iubitori de regi, agresiunii…. hortiste?
    5. Cum a fost posibila guvernarea tarii de catre un militar ( Antonescu) de ce nu a intervenit regele pentru respectarea Constitutiei ?
    6. Stia regele ca Antonescu ducea tratative secrete cu puterile aliate prin oficinele diplomatice ( de ex. Egipt) si negocia retragerea Romaniei din razboi, pentru ca Romania sa nu fie considerata ca tara invinsa ( dau exemplul Finlandei)?
    7. Razboiul este prin definitie o CRIMA ORGANIZATA, care exclude comunicarea, si se incheie prin pace, care inseamna…comunicare, oare ce trebuia sa faca regii Romaniei ( Carol al II-lea si Mihai) ?
    8. Este adevarat ca Antonescu a dorit sa cedeze administrarea tarii, (recunoscand public ca nu se pricepe la administratie) partidelor : liberal, taranist, conservator….dar a fost in mai multe randuri refuzat ?
    Pentru a judeca adevarul istoric trebuie multe documente istorice, unele sunt si acum secrete, altele s-au distrus ….deci avem nevoie de informatii corecte.
    9. In legatura cu regretul d-lui Pop Marius in ce priveste intunericul, trebuie sa spun ca acesta este etern, lumina de la Soare pentru planeta Pamant este un caz particular…. dar in ce priveste intunericul cunoasterii istorice pot afirma ca este lmitat si de puterea politica. Exista pe vremea aceea un slogan ” Nacht und nebel” la intrarea intr-un lagar nazist de concentrare, sper ca acest regret sa nu aiba vreo legatura….

    • Un lucru este cert domnule ,,Observator” Axa ,,Tudor Vladimirescu”- PCR- PDL(Aripa Basescu), din pacate inca supravietuieste, IN CIUDA schimbarilor MAJORE in mentalitatea europeana si transatlantica, in modul in care marea politica mondiala ,,vede” istoria! Continuati sa existati, asemeni unor dinozauri descoperiti in vreun santier. Cu siguranta, si dinozaurii si cei din Axa sus-numita, veti ajunge la muzeu, dar din fericire, doar primii vor fi priviti cu admiratie.

  • 1. A fost o mîrlănie
    2. Nu a ”domnit” cînd a vrut ci doar atunci cînd i s-a permis.
    3. Nu e vorba de ”Căsătoria dela Odesa” ci de ”Masacrul dela Odesa”. Încercați să prezentați oricărei persoane normale, în paralel, ce a făcut Carol al II-lea la Odesa și ce a făct Antonescu la Odesa… și apoi să-i cereți părerea. Eu însă aș prefer să tac în acest caz.
    4. S-au gîndit că dacă nu se retrag pățesc mai rău decît au pățit cehii și polnezii. Cehii au fost atacați din vest de către nemți și desființați , polonezii au fost atacați din Vest de către nemți și din est de către sovietici. Au fost desființați în cîteva zile. Românii ar fi fost atacați din vest de către unguri, din sud de către bulgari, din est de către sovietici iar din nord de către nemți. Înainte de război vecini la nord îi aveam pe cehi și pe polnezi.
    5. Ar fi intervenit MS Regele pentru respectarea Constituției doar că nu mai era în vigoare, iar la Curtea Constitușională încă nu era Augustin Zăgran iar Angela Merkel încă nu ajunsese Cancelar al Germaniei.
    6. Știau și unii și alții că și uni și alții duc tratative. Ba mai mult se și informau reciproc. Altfel la 23 august Regele nu l-ar fi poftit cu insistență pe Antonescu să înceapă neîntîrziat tratativele reale și oficiale cu învingătorul. Dar în ”țăcăneala ” lui, Antonescu cere două zile răgaz pentru a se consulta…. cu HITLER!!?
    7. Crima organizată este una iar războiul este alta… iar terorismul nu-i nici una nici alta.
    8. Dacă aș vedea o mașină bengoasă zdrobită la marginea drmului cu niște răniți în ea și ar venii șoferul la mine, m i-ar oferii cheile și actele mașinii și mi-ar spune: ”Ți-o dau pe gratis. I-ao și să o folosești sănătos. De acum descurcă-te pentru că plec puțin pînă nu vine poliția”…. Ce ai face-n locul meu?
    9. Dacă e întuneric și nu putem dormi și vrem totuși să facem ceva, să încercăm și noi să aprindem măcar o lumînare.

  • FRATILOR !

    ce ziceti de un REFERENDUM ?

    1. Conducerea Rromaniei (uneori tara romanilor confundata de englezi ca tara tiganilor) sa aiba un singur conducator legal prin hotararea poporului, intre candidatii :
    Mihai de Hopa-n toll; Dorin Cocioaba ; Daniel Cocioaba ; Staull de RRomania ; Iulica Stan-patescu, si alti binevoitori la tronul imperialo- regesc-presedentesc !
    2. Postul de europarlamentar vacant prin plecarea d-lui Berbecalli, intr-o specializare de trei ani si jumatate la Rahova, sa fie ocupat de Irinuca-fata mosului, ca are de toate : activitate sportiva ( lupte de cocosi), economica ( pariuri ilegale), cultura cat cuprinde si mai ales agricola ( culturi de canabis, de hasis…) si militara ( pusti de asalt fara autorizatie ). Trebuie sa aratam un lucru important ca alegerea pastreaza si traditia de parlamentar-parnaias specifica Romaniei.
    Hai la referendum !

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.