O pepinieră din Tonciu intenționează să înființeze o secție de producere a puieților forestieri de foioase cu rădăcină protejată, în sistem containerizat, iar în acest sens a cerut acordul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud.
În 2021, pepiniera a comercializat 163.000 bucăți de gorun, 6000 de stejar, 40.000 de paltin și 6000 de frasin, iar în toamna anului trecut a vândut puieți de gorun și paltin de munte cu rădăcină nudă, potrivit primaimpadurire.ro.
Schimbarea sistemului de producere a puieților, cel mai probabil cu bani europeni alocați prin PNRR, aduce multe avantaje:
- Se obțin puieți apți de plantat într-un sezon de vegetație (aprilie-octombrie).
- Puieții de stejar, la finalul lui octombrie, vor avea min. 5 mm la colet și înălțimea de 30-40 cm.
- Se elimină necesitatea repicării puieților și manipulării puieților cu rădăcina nudă. Acest lucru necesită extra spațiu în pepinieră cât și manoperă suplimentară.
- Se elimină necesitatea utilajelor de pepinieră: tractoare, pluguri, semănătoare, dislocatoare.
- Necesită spațiu redus de producție în pepinieră. Pentru producerea a 1 milion puieți de stejar este necesar un spațiu de 5.000 m2.
- Se elimină stresul fiziologic al puieților prin lucrările de repicare și plantarea definitivă.
- Puieții cu bal de pământ la rădăcină au o reușită a regenerării net superioară la plantare (aprox. 95%), comparativ cu puieții cu rădăcina nudă care suferă de stresul transplantării. Aceștia fiind mult mai expuși la posibila secetă imediat după plantare. Puietul cu bal de pământ la rădăcină poate rezista la o secetă de cel puțin 3 săptămâni după plantare. Astfel, perioada de plantare se mărește semnificativ, atât toamna cât și primăvara.
- Productivitatea plantării puieților de foioase (stejar, paltin, frasin, etc) este de aprox. 900 puieți/zi/echipa de plantare. Echipa de plantare fiind formată din 2 persoane.
- Containerele se pot refolosi anual timp de 10-15 ani (adică 10-15 cicluri de producție); find produse dintr-un material de plastic special tratat având o garanție de 10 ani.
- Toate țările din Centrul și Vestul Europei produc puieți forestieri în containere încă din anii 90. Din anul 2000 până în prezent Polonia și Țările Baltice au trecut de la producția de puieți cu rădăcina nudă la 100% producție de puieți forestieri în container
La programul minimis (de până în 200.000 de euro, fără contribuție proprie) au fost selectate la finalul anului trecut proiecte în valoare de 33,1 milioane lei, dintr-un total de 88,8 milioane lei. Au fost depuse 113 proiecte și au fost selectate pentru finanțare 39. Unele sunt în evaluare, iar altele au fost respinse.
Printre cei care vor primi finanțare se numără composesorate, ocoale silvice private, comune și firme, majoritatea optând pentru producerea de material forestier de reproducere în sistem containerizat.
Adaugă comentariu