Marți 21 mai, cu ocazia sărbătorii Sfinților Împărați Constantin și Elena, Mănăstirea Dobric și-a serbat hramul. Paraclisul mănăstirii și căminul social pentru persoane vârstnice stau sub ocrotirea celor doi mari sfinți.
Slujba a fost oficiată de IPS Andrei – Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului împreună cu un sobor de preoți și diaconi.
Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol – arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Beclean – preotul Dragoș Cristian, starețul Mănăstirii Băișoara – arhimandritul Iacob Rus, duhovnicul Mănăstirii Dobric – protosinghelul Siluan Farcaș, precum și alți preoți invitați.
După citirea pericopei evanghelice, pornind de la versetul scripturistic ”Ca toţi să fie una, după cum Tu, Părinte, întru Mine şi Eu întru Tine, aşa şi aceştia în Noi să fie una, ca lumea să creadă că Tu M-ai trimis” (Ioan 17, 21), IPS Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat ”Sfântul Împărat Constantin, luptător pentru unitatea Bisericii”, în cadrul căruia i-a îndemnat pe credincioși să apere unitatea de credință în comunitățile în care trăiesc, asemenea Sfântului Împărat Constantin.
Răspunsurile liturgice au fost date de grupul de teologi ”Sfântul Ierarh Nectarie” din Dej. Interpretele de muzică populară Cornelia Ardelean Archiudean și Alina Ceuca au cântat mai multe pricesne.
Mănăstirea Dobric este supranumită ”Nicula Ţibleşului” datorită numărului mare de pelerini care vin aici să se roage în 15 august, când se sărbătoreşte Adormirea Maicii Domnului, hramul bisericii mari.
Aşezământul monahal de la Dobric a fost înfiinţat în 1992, iniţial ca schit, iar după un an a devenit mănăstire. Complexul monahal este format din casa veche, un fost conac boieresc vechi de aproape 200 de ani, unde a fost amenajat un paraclis cu hramul ”Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”. De asemenea, mănăstirea are o bisericuţă din lemn, cu hramul ”Sfântul Evanghelist Luca”, construită în stil maramureşean. În cadrul așezământului funcţionează şi Căminul de bătrâni ”Aurel şi Dudica Milea”. Aici sunt primite cazuri sociale de bătrâne, care sunt abandonate de familie sau au pensii foarte mici, iar mănăstirea, pe cheltuiala ei, le poartă de grijă.
În 2013, de sărbătoarea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, IPS Andrei a pus piatra de temelie pentru un nou centru social de persoane vârstnice, cu hramul ”Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”. Construcția bisericii mari de zid, cu hramul ”Adormirea Maicii Domnului”, a început în anul 2008, iar prima Liturghie a fost oficiată la data de 18 octombrie 2019, când Mitropolitul Andrei a binecuvântat biserica pentru a se putea ține slujbe. De asemenea, a fost amenajată o sală de evenimente/conferințe, precum și o bibliotecă a mănăstirii, care conține peste 20.000 de volume din colecția mănăstirii.
Adaugă comentariu