Piețele de vechituri sunt adevărate depozite de ”comori” căutate, în ultima vreme, cu ardoare de tinere pasionate de ținute vintage pe care le creează cu bani puțini. Zilnic apar pe site-uri de socializare filmulețe cu ”descoperiri”, ce-i drept, din piețe ale marilor orașe.
Deși încă nu s-au găsit influenceri care să o promoveze pe cea din Bistrița, ea există și se ține în fiecare zi de marți și de vineri în zona Independenței Nord între orele 7.00 și 13.00.
Contrar presupunerii multor oameni, aici vin nu doar bătrâni sărmani care vor să facă un ban în plus din vânzarea unor obiecte care nu le mai sunt de niciun folos, ci și colecționari din alte județe care vând și cumpără la rândul lor.
De exemplu,se găsesc discuri de vinyl, tablouri, obiecte de îmbrăcăminte și încălțăminte de firmă la prețuri modice, cum ar fi sandale marca Calvin Klein noi la prețul de 25 de lei sau o geantă Louis Vuitton puțin uzată ce-i drept, dar la 10 lei.
Totul este să ai răbdare să le cauți, spun cei care marțea și vinerea dau câte o raită prin piața de vechituri a orașului.
”Se găsesc lucruri de nici nu vă dați seama ce valoare au. Nu numai lucruri vechi, găsești orice. Vin colecționari de pe la Alba Iulia, Deva, din Mediaș, din toate părțile. De exemplu, eu am de vânzare o mașină de socotit care era folosită în 1962 la Finanțe. Unde mai vedeți așa ceva? E o piesă de valoare făcută de Electromureș”, ne-a spus un domn care mai avea de vânzare un binoclu vechi, un aparat foto care scoate poze la minut, un pickup adus din Germania împreună cu o colecție întreagă de vinyluri, printre care operele lui Mozart sau Bach. Pentru un disc cerea între 20 și 30 de lei și nu puțini erau cei care le studiau atent și negociau prețul.
Cumpărătorii, mulți dintre ei persoane respectabile din oraș, ne-au spus că, de-a lungul timpului au găsit diverse chilipiruri, cum ar fi pictura unui cubist francez sau o colecție de clovi a unui ceramist din Suedia, care avea atașat un certificat de autenticitate. Cumpărătorul adusese marfa din străinătate și nici măcar nu știa ce valoare are.
”Noi căutăm, de regulă, sculpturi, tablouri, goblenuri. Am găsit un goblen cu un bătrân marinar cu pipa în gură, 60×40 l-am luat cu 30 de lei, foarte ieftin. Și asta mai mici cu 10 lei. Am găsit și bijuterii de argint, gablonțuri, genți și pantofi de firmă. Pentru bărbați se găsesc articole de pescuit la prețuri convenabile. Sunt niște comori ascunse, dar trebuie să ai timp să te uiți la fiecare produs”, ne-a spus alticineva.
Marea dorință a vânzătorilor este ca această piață să fie amenajată în viitor ca să se poată ține și în zilele ploioase. Ea este ami mult decât un loc în care găsești de toate, este un spațiu în care comunitatea se întâlnește, discută, face schimburi, o tradiție frumoasă care merită dusă mai departe.
Multa lume este la munca martea si vinerea intre 7 si 13. Era mult mai bine daca una din zilele in care se organiza era sambata.
Si intr-o locatie mai propice pentru asa ceva, nu asa intre blocuri, ar avea cu mult mai multi vanzatori si cumparatori si ar creste poate si calitatea produselor scoase la vanzare.
Nici macar unul din candidatii la primarie nu s-a gandit si la aceasta activitate in promisiunile lor electorale.
Din cate stiu cam sambata (unele duminica cam deloc in timpul saptamanii) sunt toate aceste tipuri de activitati organizate si in tara (OSER la Cluj, Obor la Oradea, Ocska la Arad, etc) sau chiar in strainatate.
Aceste piete de vechituri functioneaza aproape peste tot Europa (Flea Market).
Se poate spune ca au si o importanta sociala. Vizitarea unui talcioc are loc de obicei de plăcere și nu de nevoie și fără a fi presat de timp. Cumpărătorii se pot plimba prin targ/ talcioc fără neapărat să intenționeze să cumpere ceva, ei pot conversa între ei sau cu vânzătorii. Ele sunt foarte vii, e o lume care schimbă bani, idei, obiecte, se negociază, e un spațiu destul de interesant.
Excelent punctat. Cu puțin noroc, poate viitorul primar se va inspira din comentariul dumneavoastră.
Nu vreți să știți ce rămâne în urma lor, mai ales în spațiul verde fix de lângă…
Ce rămâne în urma lor? Sa nu zici ca își fac nevoile, ca este toaletă publică și nici n-ar putea între oameni. Și nu stau pe spațiul verde ci pe spațiul betonat.
A, ca trebuie măturat, păi pentru asta plătesc și se matură oricum.
Ar trebui modernizata piața de vechituri și piața agro alimentara nu desfintarea ei.Cand ploua unde stau oameni piața sta era de vreo 35 de ani dacă nu ma insel
Voi propune ca aceasta activitate sa fie facuta intr-un PUNCT TERMIC al Primariei reconditionat cu toalete si astfel bietii comercianti de o zi sa stea cat mai civilizat nu sa tosaneasca iarba si sa se pise printre blocuri.
Acest obicei interesant balcanic preluat de intreaga Europa si America, de vechituri si amintiri bune si de suflet sa poata fi tinut zi de zi , de ce nu ?
Punctul termic nu este propice/ adecvat pentru asa ceva avand in vedere ca tot intre blocuri este si poate creea probleme cu locurile de parcare pentru toti, atat riverani cat si participantilor la targ.
Locatia ar trebui bine aleasa nu sa creeze disconfort celor din zona.
Piata din Mures:
https://www.facebook.com/photo/?fbid=759545896214941&set=a.759545922881605
sau Oser-ul din Cluj Napoca prezentat in stilul Mircea Bravo:
https://www.youtube.com/watch?v=QdEKjxJX1UU&t=84s
si exemplele pot continua.
Belgia/franta- la fel, doar ca-si expun marfa in cutii de carton!
🧺📦După minut 30(🇲🇫 „recuperez obiecte interesante din pubele și poduri(casă )și apoi le revând in piața de vechituri!”) Vizionează „Marché aux puces : l’envers du décor – Documentaire” pe YouTube
https://youtu.be/0YHIktyfxgE?si=dnnjLan-0kZ47yG0
Vizionează „Flea market / marché aux puces / Place du jeu de balle / Bussels / Bruxelles” pe YouTube
https://youtube.com/shorts/pUXoQtoNmwY?si=Bc2EU3FxiM2kqHnM
O locatie buna de luat in seama ar fi piata din Viisoara -Complexul Heidenfeld – Viisoara – Bistrita.
Are toate facilitatile pentru asa ceva.
Până acum ce-ai făcut???
Daca nu era desfiintata Piata agroalimentara de aici,se putea amenaja aceasta piata de obiecte vechi.Nici in lumea a treia nu exista asa ceva.oamenii au pus paturi zdentuite ca sa se apere de vant si frig.O treime din oras se putea alimenta de aici.Au prioritate masinile.
Sa se faca duminica in piata Decebal, ca oricum sunt goale aproape toate mesele. E central, e un loc cunoscut pentru comert, e acoperit si exista deja toata infrastructura.
Cat despre sugestiile lui Balan, te rog sa nu mai vorbesti in numele bistritenilor niciodata!
La ce idei ai si la cate minusuri iti iei aici aproape la fiecare comentariu, n-ai dreptu sa pretinzi ca reprezinti interesele bistritenilor. Tu reprezinti doar interesele TALE de lingau oportunist comunistoid!