Ioan Oltean a fost întrebat într-o conferinţă de presă în ce stadiu se află PDL în privinţa desemnării candidatului la alegerile prezidenţiale.
“Am stabilit criteriile pentru stabilirea candidatului şi am stabilit că vom avea un candidat propriu al PDL stabilit în urma unei competiţii interne cu participarea tuturor membrilor PDL la nivelul fiecărei structuri judeţene. PDL va milita şi va face eforturi deosebite pentru ca toată Dreapta să aibă să aibă un singur candidat dacă se doreşte să oferim USL o alternativă foarte serioasă lui Crin Antonescu, dacă el va fi candidatul. Atunci, în mod cert, Dreapta va trebui să accepte un candidat unic pentru că o divizare şi apariţia a doi-trei candidaţi pe Dreapta, unul al Mişcării Populare, altul al Forţei Civice, altul a PDL, diminuează şansele candidaţilor, dar, în mod cert, nu poate fi decât un candidat al PDL. Fiind partidul cu cea mai mare susţinere mi se pare normal. Până la sfârşitul anului, intenţionăm să finalizăm procedura de selecţie a candidatului PDL pentru a-l putea prezenta Dreptei în vederea susţinerii pe tot parcursul anului viitor. Mai întâi, PDL îşi va desemna propriul candidat şi apoi va purta negocieri cu partidele de Dreapta în vederea motivării şi a obţinerii susţinerae acestora pentru candidatul PDL”, a spus Ioan Oltean.
El a menţionat că acei candidaţi independenţi sau susţinuţi de partide mici nu au nicio şansă. „Eu cred că, în momentul acesta, un candidat dacă nu are în spate un partid politic puternic, o forţă politică serioasă, nu are nicio şansă. Vremea candidaţilor independenţi sau a candidaţilor susţinuţi de partide sub marja de eroare a trecut demult. Când spun aceasta mă bazez pe o experienţă politică de 20 de ani care a dezvoltat concluzia că, pentru a fi ales, trebuie să fii susţinut de o formaţiune puternică şi să fii şi o personalitate remarcabilă exceptând 2012 când nu a trebuit să fii o personalitate deosebită ca să ajungi în Parlamentul României, a trebuit doar să candidezi pe lista USL, dar un asemenea fenomen sper să fie ultimul în România politică românească”, a subliniat Oltean.
Vicepreşedintele PDL a afirmat că întreaga sesiune de depunere a proiectelor pentru ajutorul de minimis a fost “o mascaradă, o hoţie premeditată de către actuala guvernare şi în speţă de conducerea Ministerului de Finanţe”.
“Una din temele extrem de dezbătute în ultimele zile a fost şi sesiunea de depunere de proiecte pentru ajutoare de stat minimis care a avut loc în 28 august. După ce sesiunea de depunere a proiectelor a fost amânată de trei ori din considerente doar de Ministerul Finanţelor cunoscute – probabil nu erau pregătite toate strategiile pentru a se asigura depunerea de proiecte doar de cei susţinuţi de actuala putere – iată că în 28 august, Ministerul Finanţelor decide la ora 8.30 să înceapă sesiunea de depunere online a proiectelor pentru acest ajutor extrem de important pentru IMM-uri. Întregul process de depunere a durat 5 minute şi 41 de secunde, timp în care au trebuit să fie depuse cel puţin 600 de proiecte pentru epuizarea sumei de 500 de milioane de lei, circa 120 de milioane de euro. La cinci minute şi 41 de secunde s-a anunţat că suma e epuizată şi sesiunea închisă”, a spus Oltean.
Liderul PDL a declarat că nu este specialist, dar a discutat cu câţiva care i-au spus că e imposibil, “indiferent cât de rapid ar fi sistemul şi de perfecţionat”. “Este imposibil să se depună în această perioadă un număr atât de mare de proiecte. PDL apreciază că întreaga sesiune de depunere a acestor proiecte a fost o mascaradă, dacă vreţi o hoţie premeditată de către actuala guvernare şi în speţă de conducerea Ministerului de Finanţe fiindcă el a fost cel care a gestionat procesul de depunere a proiectelor, o hoţie care s-a derulat pe parcursul a cinci minute şi 41 de secunde. Vă daţi seama cât de perfecţionaţi sunt în hoţie şi în furt dacă în 5 minute şi 41 de secunde au reuşit să fure 120 de milioane de euro”, a declarat el.
Oltean a adăugat că PDL a cerut încă de miercuri anularea sesiunii de depunere a proiectelor şi reluarea acesteia într-o “transparenţă totală” şi cu asigurarea accesului liber al fiecărui agent economic interesat de accesul la acest ajutor. “Evident s-a cerut premierului demiterea ministrului Chiţoiu pentru că el este principalul responsabil de primul eşec în ce priveşte gestionarea unei resurse atât de importante precum cea pe care Guvernul a alocat-o pentru sprijinirea IMM-uri. Sperăm că acest process de depunere a proiectelor va fi reluat într-un termen rezonabil fără să apară modificări substanţiale în ce priveşte condiţiile de depunere a proiectelor şi că accesul şi transparenţa vor fi totale”, a spus Oltean.
Adaugă comentariu