Cultură

Rusaliile, una dintre cele mai vechi sărbători. Festivalul Sânzienelor, la Herina

Sărbătorim Cincizecimea sau Pogorârea Sfântului Duh peste sfinţii apostoli, cunoscută în popor drept Rusalii, ocazie cu care se încheie ciclul pascal: Învierea, Înălţarea şi Pogorârea Duhului Sfânt. 

Sărbătoarea Rusaliilor este una dintre cele mai vechi sărbători creştine, împreună cu cea a Paştilor, fiind prăznuită încă din vremea sfinţilor apostoli. Cuvântul Rusalii provine din latinescul ”rosalia”, care simbolizează sărbatoarea trandafirilor, dar reprezintă şi fetele împăratului Rusalim, despre care se credea că aveau puteri magice şi seduceau oamenii, pedepsindu-i pe cei care nu le respectau.

Legendele spun că Ielele sau Rusaliile sunt fiinţe fantastice, care umblă prin văzduh şi pot lua minţile oamenilor dacă nu respectă ziua. Rusaliile umblă îmbrăcate în alb, iar locurile în care dansează rămân arse şi neroditoare.

24 iunie – Sânzienele, sărbătoare a începutului verii agricole, fapt pentru care mai este numită şi Cap de vară, este o zi încărcată de simboluri şi marcată de nenumărate ritualuri menite să aducă sănătate, noroc şi fertilitate; ca orice prag de trecere, încărcătura magică este ambivalentă, lucru pentru care anumite ritualuri sunt menite să alunge spiritele rele, acum când cerurile se deschid şi lumile se întrepătrund. Tot acum, Biserica Ortodoxă prăznuieşte Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, adăugându-se în acest fel o mare încărcătură religioasă.

În noaptea de 23 spre 24 iunie, noaptea de Sânziene, se spune că fetele nemăritate își visează ursitul dacă își pun sub pernă flori de sânziene sau dacă lasă coronițe din flori de sânziene peste noapte în grădină. Dacă dimineața florile sunt acoperite de rouă, se vor căsători.

Sânzienele sau Drăgaicele sunt personaje mitice nocturne și apar în noaptea de 23 spre 24 iunie, în cete, în număr impar, cântă și dansează în semn de sărbătoare. În noaptea de Sânziene, ele apar și dau plantelor puteri vindecătoare, tămăduiesc bolile și suferințele oamenilor. Ele sunt considerate zâne bune, însă pot deveni și rele dacă sunt nesocotite de oameni.

Sânziana este o plantă frumos mirositoare și reprezintă un reper calenderistic agrar. Se spune că dacă înflorește înainte de săbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, înseamnă că vegetația plantelor este prea avansată.

În credința populară, fetele păstrează și tradiția cununilor făcute din flori de sânziene și spice de grâu. Cununile sunt păstrate până anul viitor și vor și așezate la ușa de la intrare a case, la ferestre, pentru a apăra oamenii, animalele și recoltele de fenomenele naturii.

Cu această ocazie, are loc ediția a 3-a a Festivalului Sânzienelor de pe Hagău, în apropiere de Bistrița, la Herina.

Etichete

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.