De Ziua Drapelului Național, 26 iunie, în Piața Centrală din Bistrița, la statuia poetului Andrei Mureșanu, a avut loc o ceremonie militară și religioasă care avut ca moment principal înălțarea tricolorului pe catarg.
Drapelul Național, coborât de pe catarg cu o seară înainte, a fost sfințit înainte de ceremonie în Biserica Protopopiatului Ortodox (de la Coroana) și adus în procesiune, pe pietonalul Liviu Rebreanu, până în Piața Centrală.
Evenimentul din centrul istoric al Bistriței a cuprins acordarea onorului militar, salutul Drapelului de Luptă, primirea, binecuvântarea și înălțarea Drapelului Național pe catarg concomitent cu intonarea Imnului Național al României, defilarea detașamentului de onoare.
La ceremonie au participat comandantul Diviziei 4 Infanterie ”Gemina”, general-maior Bogdan Cernat, comandantul Brigăzii 81 Mecanizată ”General Grigore Bălan”, col. Cristinel Colibaba, oficialități locale.
Ziua Drapelului Naţional a fost proclamată prin Legea nr. 96/1998 şi se sărbătoreşte în fiecare an în data de 26 iunie. Ziua Drapelului Naţional a fost instituită pentru a marca ziua de 26 iunie 1848, când Guvernul revoluţionar a decretat că tricolorul – roşu, galben şi albastru – va fi steagul naţional al tuturor românilor. Cele trei culori împărţite în mod egal reprezintă principiul egalităţii, orientarea culorilor în sus semnifică verticalitatea, iar cifra trei este numărul perfect.
Pentru a marca Ziua Drapelului Național, jandarmii din cadrul Postului Montan Rodna au avut o misiune specială, cea de a arbora steagul României pe Vârful Ineu din Munții Rodnei, la o altitudine de 2.279 m.
Poem:
🇷🇴”Străine pofte ne-au răpit
Când via dulce, când ogorul,
Dar nimeni nu a izbutit
Din piept să smulgă Tricolorul !
Fusese vremea mult prea cruntă,
Şi-atât ne-a ars de dânsul dorul,
Că azi ne strângem
şi la nuntă
Şi la botez cu Tricolorul.
Trei culori şi-o singură iubire
Românească♥️”
(Trei culori, de Grigore Vieru).
Lasa-ne cu trandafirii!
Trandafirii roșii sunt frumoși in buchete mari dăruiți iubitelor !
––
Eroism sub drapelul românesc:
În timpul Războiului de Independenţă din 1877-1878, eroismul ostaşilor români a fost stimulat permanent de drapelul românesc. În atacul din 30 august 1877,
căpitanul Nicolae Valter Mărăcineanu a căzut la datorie în timp ce înfigea pe parapetul redutei Griviţa drapelul Regimentului 8 linie.
🇷🇴🪖🗡️🛡️
Ostaşii Regimentului 3 călăraşi au pătruns între primii în Plevna, trecând în înot apa Vidului, cu drapelul în frunte!
Maiorul Valter Mărăcineanu înalţă drapelul românesc pe reduta Griviţa:
https://www.antena3.ro/campanii/drapelul-romaniei/istoria-drapelului-romanesc-cum-a-luat-nastere-tricolorul-190507.html
Generația de aur –
„Mândri de tricolor , pe care l-am purtat cu mândrie în toată lumea:
https://youtu.be/4eVerCuFFk0?si=I96sj4x2AEAXHFJt
Vizionează „54.967 de spectatori și un tur de onoare fabulos făcut de jucători fotbal, cu tricolorul purtat pe umeri” pe YouTube
„FilmMApN:„🇷🇴Pentru patrie!” pe YouTube
https://youtu.be/pVFnbdZeTuI?si=QrsEWHgeDbJZRNpk
„Steagul să lucească, steagul, pentru el trăim, țară să-nflorească, țara, pentru ea murim, drum bun! bravi români, uraa! „