Vacanța de vară a început, dar, în unele cazuri nu și concediul părinților. Legislația de la noi nu spune nicăieri, negru pe alb, de la ce vârstă poate fi lăsat copilul singur acasă, însă se știe că părintele răspunde însă în fața legii pentru eventualele accidente pe care le provoacă cel mic sau în care este implicat pe perioada în care rămâne nesupravegheat.
Pentru a preveni situațiile dramatice în care pot ajunge copiii nesupravegheați, polițiștii le-au explicat celor mici, care participă la ”Fabrica de idei estivale” de la Biblioteca Județeană, de ce nu ar trebui să se atingă din casă și de ce.
”Este foarte important ca, în perioada în care rămâneți singuri în casă să aveți grijă pe unde umblați și ce faceți. Nu ne atingem de medicamente, de alcool, de cafea și nici de energizante. Nu aveți voie să puneți alcool, tutun, cofeină și solvenți în gură până la împlinirea vârstei de 18 ani. Noi aici vrem să vă ajutăm să înțelegeți pe de-o parte că nu este permis nimănui să vi le vândă, iar voi trebuie să înțelegeți că nu aveți voie să le cumpărați”, le-a explicat copiilor comisarul șef Ovidiu Miclăuș de la Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Bistrița-Năsăud.
Întrucât copiii care participă la Fabrica de idei estivale de la Biblioteca Județeană au mai puțin de 12 ani, Ovidiu Miclăuș și-a adaptat discursul nivelului lor de înțelegere.
” Au percutat în ce privește consumul de medicamente care se află în propria lor casă fiindcă sunt multe momente când rămân singuri, nesupravegheați. Trebuie să înțeleagă pericolul la care se expun și să știți că o fac. Unii copii mi-au vorbit despre evenimentul de la Maieru (tragedia în care și-a pierdut viața un copil despre care se crede că ar fi consumat băuturi energizante – n.r.). Procesează prin filtrul gândirii lor această informație”, a spus Ovidiu Miclăuș, care va mai fi prezent la Biblioteca Județeană în fiecare zi de miercuri între 10.00 și 12.00 pe tot parcursul acestei luni cât timp va ține ”Fabrica de idei estivale”.
Polițistele din Biroul Siguranță școlară din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud au abordat la rândul lor alte teme de interes, cum ar fi respectarea regulilor de circulație sau siguranța navigării pe internet.
”Facem o activitate cu copiii în primul rând legat de educația rutieră pentru că este foarte importantă și le vorbim despre regulile pe care trebuie să le respecte atât în calitate de pietoni, cât și de bicicliști sau pasageri în autovehiculele. Facem și jocuri cu ei din care să învețe cum își pot alege un prieten adevărat fiindcă e perioada în care sunt singuri acasă, încearcă să își ocupe timpul prin socializare în mediul online și vrem să-i facem să înțeleagă care sunt acracteristicile unui prieten adevărat fiindcă, de multe ori, anturajul nepotrivit ne duce acolo unde nu ar trebui să fim. De asemenea, povestim cu ei și despre siguranța navigării pe internet, despre ce date personale oferim, ce riscă dacă fac plăți online”, a spus inspector Lenuța Cozma, șefa Biroului de Siguranță școlară din cadrul IPJ Bistrița-Năsăud.
În fiecare zi de miercuri, la Biblioteca Județeană ”George Coșbuc” în zilele de 10, 17, 24 și 31 iulie vor fi abordate teme legate de Educație rutieră și educație pentru sănătate între orele 10:00-12:00 în Clubul Cultural „CoșBook” / Curtea Bibliotecii.
La ateliere pot participa gratuit elevi cu vârste între 7 și 12 ani care s-au înscris în prealabil la Compartimentul „Împrumut pentru Copii” sau la numărul de telefon: 0363/401 355.
Adaugă comentariu