Cunoscut şi sub numele de ”bâtlan mare” sau ”corb de mare”, cormoranul mare s-a înmulțit și în județul nostru. În anumite zone din județ s-au observat și peste 250 de exemplare, așa încât Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor le-a dat vânătorilor undă verde să împuște anul acesta peste o sută de păsări din această specie.
Potrivit sursei citate, cei mai mulți cormorani mari au fost observați la Mintiu – 270, Figa – 252, Sânmihai – 154, Nepos – 150, Jimbor – 147 și Mireș – 80. În tot județul au fost numărați 1565 de cormorani mari, iar dintre aceștia 104 pot fi împușcați.
Cormoranii sunt păsări de talie mijlocie care trăiesc și cresc puii în colonii și uneori ating dimensiuni considerabile. Denumirea de „cormoran” provine din limba latină „corvus marinus“ (în traducere „Corb de mare”).
Cormoranii trăiesc pe coastele mărilor, dar și în apropierea unor bălți sau râuri înconjurate de vegetație. Sunt păsări diurne și care consumă o cantitate mare de pește pe care-i vânează prin urmărirea lor rapidă sub apă. Nu sunt agreate de pescari din cauza consumului mare de pește care pot fi de lungimi între 5 și 60 de cm, sau pentru că uneori rup plasele de pescuit. În afară de pești consumă melci, moluște, crustacei, viermi și cefalopode mici.
Păsările sunt răspândite pe toate continentele în afară de Antarctica însă cele mai multe specii trăiesc în regiunile tropicale și regiunea sudică a zonelor temperate. În România trăiesc în Delta Dunării trei specii de cormoran: cormoranul mare, mic și moțat. Numai un număr mic de cormorani sunt păsări migratoare, ele migrând iarna spre sud. Un cormoran atinge în medie o vârstă între 10 și 15 ani, speciile mari putând atinge și 30 de an.
Anul trecut, plenul Camerei Deputaţilor a adoptat un proiect de lege care permite vânarea cormoranului mare în România, în tot cursul anului. Inițial legea permitea vânarea doar pentru 6 luni, în intervalul 1 septembrie – 28 februarie. Inițiatorii au motivat că aceste păsări se hrănesc aproape exclusiv cu peşte, în medie, un cormoran consumând aproximativ 500 g de hrană în fiecare zi. Proiectul a fost adoptat şi de Senat, iar Camera Deputaţilor a fost for decizional.
”În România, cormoranii mănâncă mai mult peşte decât românii. (…) Nu cred că România trebuie privită ca o grădină zoologică, România trebuie privită într-un context general, economic, social şi de mediu, în aşa fel încât să putem realiza în ţară ce ne trebuie şi ca obiective statale pe care trebuie să le urmărim. (…) Trebuie să se acţioneze. Ca soluţie privind reducerea efectivului, este una singură. (…) Au sarcina să îi împuşte, la vânătoare, este lege prevăzută”, spunea atunci fostul ministru al Agriculturii, Petre Daea, cel care le-a pus gând rău cormoranilor mari.
În iunie 2020, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea care permite vânarea cormoranului mare, în perioada 1 septembrie şi 28 februarie. Anterior, vânarea acestei specii de păsări era interzisă.
Foto credit: Facebook Călin Gabor
Dictatorul Mao Zetong a ordonat uciderea tuturor vrăbiilor din țară pe motiv că le devorează recoltele chinezilor. Despre dezastrul lăsat de Mao în urma lui vă puteți documenta și singuri. Petre Daea – acest Mao al proletarilor români cu puternice conexiuni în Bistrița-Năsăud, la cormoranii noștri le-a luat maul.
Prost cu diploma sau fara.
@Petre Zetong: Amesteci lucrurile in mod deliberat!
Asta se cheama manipulare.
1. Nu s-a ordonat uciderea tuturor pasarilor ci doar o cota parte din ele.
2. Compari cormoranul cu vrabiile. E ca si cum ai compara vaca cu pisica.
Exista o traditie psd-ista in inventarea de dusmani din lumea necuvantatoarelor iar Petre Daea nu a fost original in nimic din ce a cuvantat ori a facut. Inaintea lui, celebrul ministru analfabet Zaroni a ordonat omorarea cailor pe motivul ca din cauza lor nu se poate mecaniza agricultura! Au ramas campurile nelucrate si a venit foametea iar comuinistii au continuat sa vaneze caii prin gospodariile oamenilor. Lumea, asa cum a facut-o Dumnezeu, a existat intr-o stare de echilibru de cand este ea fara sa aiba nevoie de corecturile PSD-ului. Lasati in pace cormoranii pentru ca impotriva ideii tampite ca voi stapaniti tot, cormoranii nu va apartin!
Sunt la fel de gustosti precum lebedele?
Daca da ,nu trebuie impuscati, este cine sa se ocupe de ei.
Extremiștii francezi îi numesc și astăzi pe evrei, cormorani. Extremiștii români îi combat pe cormorani precum Șoșo și simpatizanții ei, pe evrei. Astfel, cormoranii plonjori își întind în online aripile la uscat și vă întreabă: – Bistrițeni, spre ce nou dezastru se îndreaptă lumea asta?
Nu sunt pentru uciderea niciunui amimal sau pasare dar sunt pescar și de 2 – 3 ani de când au ajuns cormorani în zona Clujului nu mai sunt pesti pe Someș .Asta credeti cai bine ? Eu zic ca o parte de 10 % se pot inpusca fără probleme
Ai perfecta dreptate ,pescuiesc pe rāul Mures de 40 ani, dezastru cormorani au decimat aproape toți pesti de talie micā si medie . Pācat , protejarea haoticā a unor specii dāunātoare distrug celelalte specii . SUNTEM o NAȚIE de
PROȘTI duși de nas de o adunāturā de jmecheri de la fundații și asociații ei stau pe bani mulți latrā la TV noi ……..luām m….. e .
Aștept unda verde și pentru cel puțin 50%dintre ciorile care survolează orașul și își schimbă cartierul general în funcție de copacii tăiați….
@ Varga Dan te contrazici încă de la început: dacă tu eşti pescar eşti din capul locului pentru uciderea animalelor şi peşti pe care îi ucizi tu sunt o specie de animale.