A început admiterea, sesiunea de vară, la Extensia Bistrița a Universității Tehnice din Cluj-Napoca. Până în data de 19 iulie inclusiv, absolvenții de liceu se pot înscrie pe cele 124 de locuri bugetate, respectiv 70 cu taxă, la cele cinci specializări de licență: robotică, sisteme de producție digitală, inginerie managerială, inginerie electrică, respectiv inginerie medicală.
Comparativ cu ceilalți ani, sunt mai multe locuri la buget, a declarat conf.univ. dr. Virgil Ispas, directorul Extensiei Universitare, iar vestea bună este că taxele de școlarizare nu au crescut. Cei care intră pe locuri de taxă vor plăti 3300 de lei în trei rate.
O altă noutate este că, din acest an, studenții UTCN de la Bistrița vor avea la dispoziție, la prețuri accesibile, 100 de locuri de cazare în camere cu două paturi în clădirea nouă, reabilitată, a internatului de la Liceul Tehnologic ”Grigore Moisil”.
Tot acolo, temporar, vor fi cazați și profesorii clujeni care vin să țină cursuri la Bistrița.
Admiterea va consta într-un concurs de dosare. Va fi luată în calcul media de la Bacalaureat sau media de la Bacalaureat plus cea mai bună notă de la Matematică sau Informatică, obținută tot la Bacalaureat. Candidații pot trece în fișa de înscriere mai multe opțiuni, iar locurile vor fi ocupate în ordinea mediilor.
În primii doi, se vor studia materii din liceu
”Toate cele cinci specializări de la noi vor avea timp de doi ani ore împreună, cu excepția unei singure materii pentru fiecare specializare, restul este comun. Toată lumea va face aceeași Matematică, aceeași Fizică și aceeași Chimie. Facultate înseamnă materii noi, de care studentul nu a auzit, deci pornește de la zero. De ce nu am intra în aceeși paradigmă cu aceste discipline fundamentale? Fișa disciplinelor s-a modificat și se reia ceea ce trebuia făcut la liceu. De aceea, pot să se înscrie la noi și absolvenți de profil uman. Avem deja și se descurcă foarte bine. Totul depinde de student dacă vrea să facă școală sau nu. S-au schimbat generațiile. Bibliotecile sunt goale, iar noi trebuie să găsim acele metode să-i determinăm să mai caute să învețe ceva. Țineți cont că sunt generațiile celor doi ani de pandemie care au învățat online, s-au obișnuit cu informația rapidă, atractivă. Și materiile care se predau la noi s-au schimbat, ca să dau un exemplu: rezistența materialelor. Nu se mai lucrează cu creionul, ci cu softuri de specialitate care înglobează acele cunoștințe acolo, ori ei trebuie să aibă acele cunoștințe care să le permită să utilizeze acel soft. În mediul universitar se pune problema deja a dublei specializări, să fie una de rezervă, robotică cu informatică. Sunt discuții la nivel academic privind o astfel de abordare”, a spus prof. Ispas.
În primii doi ani, studenții vor învăța așadar materiile fundamentale, Matematică (trei cursuri), Fizică și Chimie câte un semestru. Disciplinele vor fi predate de cadre didactice care s-au format chiar la Extensia Bistrița a UTCN.
Unde vă puteți înscrie
Înscrierile se fac online, însă cei care vor să fie siguri că au încărcat așa cum trebuie documentele și că nu au greșit nimic se pot duce la sediul UTCN din Piața Centrală din Bistrița unde sunt cadre didactice de la Cluj care îi ajută, pe tot parcursul acestei săptămâni. În plus, aici află mai multe despre fiecare specializare și pot lua decizii legate de viitorul lor.
De menționat că nu există limită de vârstă, în anii trecuți printre absolvenți numărându-se și o persoană de 58 de ani.
Adaugă comentariu