O camionetă întreagă încărcată cu ambalaje a blocat o bandă din calea de acces în fața magazinului Kaufland de pe Calea Moldovei până când au fost introduse toate în automatul de reciclare. S-a întâmplat aproape de prânz când nu erau prea mulți oameni la coadă.
Persoana care a venit cu respectiva camionetă, înmatriculată în Bistrița-Năsăud, avea foarte multe sticle de bere goale. Cineva care se ocupa de buna funcționare a automatului i-a atras atenția să nu lase cumva prin preajmă ambalajele care sunt respinse de aparat fie fiindcă nu au marcată sigla care indică eligibilitatea lor pentru sistem, fie din alte motive. În rest, nicio opreliște să le introducă în automat.
Pe pagina de Facebook a ziarului, a fost postat următorul comentariu: ”Eu sunt persoana cu mașina respectivă și nu mă ocup de strâns sticle de pe stradă așa cum cred unii pur și simplu am un magazin alimentar și o terasă și sticlele se adună. Le duc o dată pe săptămână că nu sunt din oraș, deși avem contract cu Returo. Ro. În aprope 5-6 luni de când se reciclează, nu au venit măcar o dată să le ridice din toată comuna. (…)”. De pe pagina de Facebook reiese că este din comuna Romuli.
De reținut că nu sunt acceptate de aparat, deși au eticheta SGR intactă acele sticle care nu au fost complet de conținut, dar, atenție, nu spălate! Mai mult decât atât, forma acestora trebuie să fie intactă, identică cu cea de la raft. Altfel, ambalajul va fi respins de aparat. În cazul în care sticla a fost presată, eticheta și codul de bare vor fi deteriorate, astfel încât posibilitatea introducerii ambalajului respectiv în sistem va fi compromisă. În același timp, dacă dopul este prea strâns, forma sticlei se poate modifica, astfel încât oficialii RetuRo recomandă strângerea fermă a dopului, dar nu la maxim.
După ce Sistemul Garanție Returnare a devenit obligatoriu în România, consumatorii sunt obligați să plătească o garanție de 0,5 lei pentru fiecare recipient din sticlă, plastic sau metal, cu un volum între 0,1 și 3 litri. Ambalajele pentru care trebuie plătită garanția sunt marcate cu sigla „Ambalaj cu garanție”, indicând eligibilitatea lor pentru sistem. Pe de altă parte, recuperarea garanției este posibilă doar pentru aceste ambalaje etichetate corespunzător.
De luna aceasta, recipientele din plastic de unică folosință sau materiale compozite care conțin băuturi, cu o capacitate de până la 3 litri, trebuie să aibă dopul atașat de sticlă, în cazul în care acesta este din plastic. Măsura vizează PET-urile cu orice tip de conținut, de la apă, băuturi carbogazoase, sucuri, la băuturi alcoolice.
Ambalajele colectate de la consumatori sunt trimise în centrele de numărare și sortare, unde trec printr-o serie de sisteme de scanare pentru a recunoaște apartenența recipientului la SGR. Ulterior, acestea sunt direcționate către fabricile de reciclare, unde sunt transformate în materii prime secundare, utilizate pentru a produce noi ambalaje.
Asta e cea mai mare magarie inventata anul asta.
Ar trebui obligate primariile din fiecare localitate sa monteze astfel de aparate – ca bani europeni sifoneaza destui, nu mi se pare normal ca sa poluezi transportând zeci de km cu masina niste gunoaie doar ca sa le reciclezi la oras.
Nu mai vorbim de faptul ca respectivii blocheaza aparatele din oras la care vin cei cu câteva ambalaje si sunt nevoiti sa stea la coada ca fraierii.
…doar asa putem vedea cat de fraieri ne cred si cat de supusi suntem!!!
TOTUL PENTRU 50 DE BANI!
Recunosc ca strang…dar nu e educatie ci UN ALT MOD DE control ca sa nu spun DRESAJ!!!
Aham pai mah un aparat dinala costa cel putin 15k 20k de euro … ii investesti tu?! Ca de povestit aici putem oricat da o solutie concreta nu se vede. Oricum aia care aduna multe sticle prind de toate … am vazut … ce merge in aparat merge ce no mers e lasat langa … si credema cand iti spun ca is multe sticle cu sigla care nu au fost primite de aparat. Ah oricum tot la ei vine materia chiar daca trece prin aparat sau daca ii pusa langa … sgr ulnoricum iese in castig ca le raman banii de la garantie si materia pe langa aia bagata in aparat si aia lasata langa. 😀
Atata timp cat eu am platit garantia, eu trebuie sa mio recuperez. Fiind de la tara nu am cum veni asa de des. Asa ca strang mai mult si pe urma vin. Ca si altii am dreptul la aparatul de reciclare. Si defapt nul blochez ci doar imi eeciclez ambalajele in vederea recuperari sumei ce mia fost retinuta
Fiind de la tara de ce nu te duci cu ambalajele la bomba de magazin de unde le-ai luat ca sa le lasi acolo si sa-ti recuperezi garantia?
De ce sa nu-ti puna primarul un aparat de reciclat ca bani pentru asa ceva oricum se sparg cu nemiluita – pe hârtie?
Trebuie sa mai poluezi o tura aerul plimbând (cel mai probabil cu un cazan diesel 2000 toamna) niste sticle goale de colo-colo?
Sesizezi paradoxul? (dupa gramatica nu cred…)
În fiecare localitate în funcție de numărul locuitorilor să fie instalate astfel de automare pentru reciclarea ambalajelor indiferent de materialul din care sunt confecționate.
În orașe, să fie instalate automate pentru colectarea ambalajelor la toate punctele de colectare a rezidurilor menajere.
Este INADMISIBIL să nu mai fim nevoiți a sta la coadă pentru lapte, pâine, carne dar să trebuiască să stăm la coadă pentru RECICLAREA recipientelor din sticlă, plastic sau metal!
Este INADMISIBIL!
+ Mizeria și Mirosul din jurul respectivelor puncte de colectare, ………….DSP ce face???????????????
La Kaufland, punctul de colectare este vis-a-vis de rotiseria de mici & Co. POFTĂ BUNĂ!
DSP!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Dormit???????????????
sau ADORMIT????????????
Mizeria și mirosul de la intrarea din LIDL Andrei Mureșanu??????????????
Si asta dupa ce cei de la CJ au frecat mai mult de 50 de milioane de Euro doar ca sa-l parcheze pe Niculae intr-un post bun cu salariu si masina la scara. Din toate minunatele promisiuni s-a ales praful si factura e cat China pentru nimic!
Reciclarea a ajuns in cârca noastră pe banii nostri, pe timpul nostru. Cei care au crezut că vor primi ceva s-au înșelat, cei 50 de bani s-au adăugat la toate ambalajele. In plus i-au cocosat si pe retaileri cum munca in plus pentru degeaba.
Niculae și Ciuclea și patronul lor de la CJ ne rad in nas.
La țară a pus guvernul stații de încărcare pentru Tesla. Nu automate pentru preluarea PET.
Nici eu nu sunt de acord,parerea mea cel mai bine ar fi trebuit puse din bloc in bloc langa ghenele de gunoi,nu in magazine(spatii mici,inchise) si vorbin ca angajat al unui magazin,mi se pare sub orice critica sa ma obligi pe mine sa stau sa respir mirosul unor boschetarii,nespalatii cu lunile sau anii,cum se gasesc majoritatea la gara de nord,sa ma imbolnavesc ca ai decis sa pui tu aparatul la un pas de casa de marcat
În fiecare centru de comună (cel puțin), primăria trebuie sa convină cu Returo un loc de amplasare a unei stații de colectare unde cetățenii sau/ și proprietarii de magazine mici sa poată depune recipientele, neaglomerand marile magazine din oraș. Idem în orașe, pentru cei ce depun cantități mari, persoane fizice sau magazine mici.
Si patronii de restaurante din oras,ce credeti ca fac?In zilele de luni toti vin cu camionetele la Kaufland sa recicleze,vin cu cate 2,3 angajati sa poate ocupa toate aparatele
Doar cineva cu influenta politica sau chiar din politica putea sa prinda monopol pe reciclare. Statul, adica cu*va, primeste 20% din returo. Transparenta 0, nimeni nu stie cate sticle intra si cati bani ies. In HORECA sunt pierderile cele mai mari si nimeni nu zice/face nimic
Atentie: Afara aceste societati sunt non-profit, doar in Romania nu. Porcul nu se ingrasa singur stand doar la soare nu ?
Cel mai probabil vom afla de la RECORDER cine e mafia din spatele returo
Ideea este bună, dar este idealist, nu poți face ceva European cu concepția patronului de magazine românesc care oricum trăiește pe banii miilor de locuitori ai cartierului de blocuri de la Năsăud! Madam patroana de la BLACTEEA NĂSĂUD, nu preia ambalajele decât pe baza penibilității prezentării bonului de casă de la magazin, care să ateste că aceste ambalaje au fost achiziționate numai și numai de acolo!
Pai tie ti-ar placea sa iti aduca cineva toate gunoaiele sa te murdaresti si sa le dai de lucru la angajati suplimentar ca sa manipuIeze niste gunoaie?
Macar daca tot te murdaresti, sa fi avut si un castig inainte.
Repet, tie ti-ar placea sa iti arunce gunoaie trecatorii de pe strada in tomberonul de acasa ?
Cred ca legea o obliga sa primeasca orcare din ambalajele reciclabile indiferent daca sunt din magazinul ei!
O obliga legea, dar asta nu inseamna ca legea e corecta.
Pana la „obligatie”, raspunde-mi prima data daca ti-ar conveni sa iti umple cineva cosul de gunoi din curtea ta, ca vrea sa fie „corect”, ca sa nu-l arunce pe strada?
Încă o regulă impusă.
Încă o regulă impusă care nu are rezolvare 100%.
Am stat la un centru de colectare, cu 4 saci, peste 3 ore.
In urma mea erau peste 5 persoane, cu peste 3 saci fiecare.
BĂTAIE DE JOC.
BĂTAIE DE JOC TOT CE SE ÎNTÂMPLĂ IN ȚARA NOASTRĂ.
Mugur Niță.
O pierdere de timp.timp pierdut care nu-l mai recuperezi niciodata,,legea data de PSD , 0,5 bani valoare per votant!
Simtul civic imi dicteaza sa conduc cati km e necessar, pentru a putea recicla sticlele cu simbpl SGR la un automat corespunzator. 50 de bani e doar in bonus. Recicpati, fratilor!
@Oameni buni
e o iluzie acest Returo 0.5!
e plin de Returnați căutând ambalaje, la Returo e coadă oriunde ai merge,
nu funcționează aparatele, se fură ambalaje, pute și e insalubru, îți umpli casa
de pet-uri și doze..io-s sătul!
am achiziționat BRITA + 12 filtre (162 lei – 12 luni ..deși iarna bei mai putină apă)
1 filtru = 150 Litri / 4 săptămâni / AQUABIS 1mc apa potabilă = 8.67 Lei
adio pet-uri, doze, adio Returo!
calculați vă rog în detaliu!
Azi în jurul amiezii la lidl Orăștie, tipul de la pază trăgea de căruțul cu ambalajele goale de la aparatul de recuperare prin magazin… roiau muștele în jurul lui. E voie asa ceva?
Alea sunt „imputiciuni” contaminate.
DSP-ul știe?
O prostie,cum să mă obligi tu pe mine să plătesc ambalaj și-apoi să vin să returnez acel ambalaj ,păi afară în occident să pisa pe voi cei cu această idee de cacat
Aaa trebe sa ti mentionez ca de acolo so adus conceptu asta … doar ca ii cam aiurea pus la punct la noi … aparatele costa mult asa ca is cam putine dupa buget, ce sa mai vorbim de peturi sticle doze … care trebuie sa le depozitezi daca vrei sa ti scoti de pe ele ceva … asta daca nu se duce eticheta.
Vezi că afară de mult este așa.
Bani, miliarde furati cu aceasta mizerie de lege, primariile nu pun nici macar un teren la dispozitie pt firme mici, aparatele de la marii retaileri nu functioneaza multe dintre ele,oameni care cauta prin gunoaie. Aceste guverne pnl_psd si.au aratat fata hada, , puteau impune o taxa pt gunoiul menajer cu ajutorul ei puteau angaja expati de ex pe gropile de gunoi sa faca sortare, sa cumpere echipamente speciale pt gropi de gunoi
O sută de peturi, cincizeci lei!!!
16-17 baxuri de apă
Cam prosteala!
Ehe, la mine în oraș deja ț au trecut la strâns la greu . Dar am văzut și oameni în toată firea cum scormonesc în gunoi. Zilele trecute mă vâna unul că mă vedea cu o sticlă de apă, se ținea scai după mine și când m-am luat de el…a zis să-i dau sticla cand termin. La fel, eram la masă în restaurant, am avut 2 sticle de apă și una de bere…de nu stăteau talibanii să strângă sau la pândă, poate poate se lipeau de ambalaje
Simpla parere . De ce noi suntem invatati sa faca statul tot si noi nimic doar sa bagam in buzunar . Cetateanului cu magazin ii convine sa ia 50 de bani si de la client cand vinde si inca 50 de bani cand le depune la Kaufland , deci profit 200 % . Daca tot se lauda ca, are contract cu Returo , atunci sa isi creeze spatiu de depozitare a deseurilor reciclabile , iar cand este llin sa se delaseze la centrele regionale unde recupereaza cei 50 bani / ambalaj sgr. Dar acum la final vine intrebarea , el returneaza acei 50 de bani clinetului asa cum prevede legea ???
Tind sa cred ca nu , asa cum fac toti cei cu magazine mici . Nu cred ca,magazinele mari trebuie sa faca investii . Haideti sa ne civilizam si noi nu sa o dam cotita , asta e cauza pentru care noi ca si popor suntem cu 100 de ani in urma …
@ Ionut
Vorbesti aiurea. Aia 50 de bani ajung la stat, nu la comerciant. In plus, un aparat de ala de colectat ambalajele costa vreo 100.000 de euro.
Stiai ca firmele private care „castiga astronomic” dupa „simpa ta parere”, trebuie sa plateasca bancilor cand cineva foloseste Cardul (POS)? Adica, firma pierde bani cand cineva utilizeaza cardul.
Ar trebui sa vă informați..Micul comerciant, la achiziția mărfii, plătește pe factura 0,50 bani pentru fiecare recipient. Încasând cei 0,50 bani nu face decât să-si recupereze banii pe care deja i-a platit. Profit….O%
Într-adevăr, conform legii, ar trebui sa primească recipientele și să restituie cei 0,50bani pe care apoi foarte greu să-i recupereze la rândul lui de la Returo.Ceea ce nu știe clientul este faptul că e imposibil ca micul să să-si recuperezi banii integral. Deci nu-i mai condamnați, va rog.
Atît timp cît am plătit garanție am voie sămio recuperez, nu pot merge în fiecare zi cu daua sticle, iarăși zarva era mai mare cine a filmat nu a văzut că era un gip cu ladă cîte merg în ea, dar asta e mirarea e mai mare.
Gunoieri fara contract de munca!!!!
Bă alegătorilor,fiți umili și numai comentați,așa cum stă bine unui român care sta cu răbdare la rând civilizat.Reciclați,reciclați și de foame scăpați! Reciclarea in România va aduce pâine pe masă oricărui amărăștean ce nu reușeste să se descurce financiar.Pentru voi lucram,să vă fie bine.Aveti grija la alegeri,prezenta obligatorie și votați ce este acum.Să trăiți bine,doamne ajută!
Atat coruptie si romanii atata de inculti… forta PSD !!!!
De ce doar 50 bani la noi,iar in alte state se ajunge și până la un euro pt un astfel de ambalaj?
In zona fizicienilor au fost oprite centrele de colectare ( Kaufland, Lidl,peny ), 20si 21 nu funcționat niciun aparat de colectare , cine îi verifica ? De ce trebuie să suportam atîta umilință ??????
Ar fi fost mult mai inteligent si util sa se poata recicla orice sticla/pet/doza si in schimb persoana sa primeasca 50 bani per recipient FARA A PLATI GARANTIA LA COMERCIANT in momentul achizitionarii unui suc etc. Asa scapam de milioanele de borcane/sticle/pet-uri aruncate peste tot, in paduri, ape s.a.m.d. La final, initiatorul avea de castigat din reciclarea bulk. Statiile de reciclare duhnesc ca ultimele dughene, ti-e si scarba sa intri, lichide de tot felul pe jos, muste, iar mirosul e mai ceva ca la un wc public. Se puteau atrage frumos fonduri europene pentru initiativa si proiectul de Bulk Recycling, repet pentru ORICARE recipient. Toti aveau de castigat.
Adauga si gandaci
Nu sunt nostalgic, dar „pe vremuri” cumpărai o sticlă cu garanție, apoi o pute-ai returna la următoarea cumpărătură, fără a mai plătiti garanția.
Acum, ne obligă să prestăm muncă gratuit, din timpul nostru, pe nervii noștrii.
Fără investiții de milioane, nu ar fi fost mai simplu să se amplaseze containere dedicate, de capacitate mare, în număr suficient și cu acoperire generoasă, fără acea garanție?
Cică cointeresare în reciclare!
Deci cetățeanul este ne educat.
Cine verifică sumele.încasate sau decontate? Pute a mânărie.
O să devenim cărători de plase cu PET-uri, în speranța salvării planetei sau a „îmbogățirii’.
Firmele de reciclare ce fac? Primesc materia primă, o prelucrează și încasează. Noi, eventual ne luăm banii înapoi.