Actualitate

Şedinţă festivă şi vizită la pepiniera din Lunca Ilvei de Zilele Forestierului

Preşedintele PNL Bistriţa-Năsăud, deputatul Stelian Dolha, conducerea Asociaţiei Forestierilor din România, mai mulţi primari din judeţ şi reprezentanţi ai unor ministere au participat vineri la o şedinţă festivă în cadrul Zilelor Forestierului, eveniment care a inclus şi o vizită la pepiniera din Lunca Ilvei.

Sute de persoane care lucrează în domeniul forestier şi nu numai au fost prezente vineri, la Lunca Ilvei, la şedinţa festivă a Zilelor Forestierului. Cu această ocazie, reprezentanţii ASFOR au luat în calcul înfiinţarea unei autorităţi de reglementare pentru sectorul forestier, după ce preşedintele Federaţiei Proprietarilor de Păduri şi Păşuni din România ”Nostra Silva”, Cătălin Tobescu, a opinat că ministerul care se ocupă de protecţia mediului, păduri şi ape este vinovat de creşterea excesivă a exploatărilor ilegale de material lemnos din România.

Pentru dezvoltarea domeniului, ASFOR consideră că sunt necesare investiţii majore în infrastructură forestieră, corectarea torenţilor şi împăduriri, iar o colaborare între toate instituţiile implicate poate conduce la crearea de parteneriate privat-privat şi public-privat pentru realizarea unor proiecte majore prin fonduri europene şi fonduri guvernamentale.

La festivitate au participat preşedintele ASFOR, Nicolae Țucunel, vicepreşedintele CJ Alexandru Pugna, preşedintele PNL Bistriţa-Năsăud, deputatul Stelian Dolha, deputatul PNL Mugurel Cozmanciuc, Gelu Puiu – secretar de stat în Ministerul Mediului, Ciprian Pahonţu – consilier la Regia Naţională a Pădurilor Romsilva, primari.

Cu ocazia acestui eveniment, şase membri ai ASFOR au primit câte o diplomă onorifică pentru a sublinia activitatea derulată în cadrul asociaţiei.

Cea de-a doua ediţie a Zilelor Forestierului, organizate de ASFOR în colaborare cu întreg mediul de afaceri din exploatări forestiere şi prelucrarea primară a lemnului şi în colaborare cu Federaţia Sindicatelor Libere din Industria Lemnului s-a încheiat cu o vizită la pepiniera din Lunca Ilvei, administrată de Consiliu Local. ”Considerând că împăduririle reprezintă suportul pe care omul îl poate acorda pădurii pentru o dezvoltare durabilă, susţinem de asemenea sprijinirea investiţiilor în domeniul creerii de pepiniere şi suntem bucuroşi că am putut vizita în Lunca Ilvei una dintre cele mai frumoase pepiniere din ţară”, a spus preşedintele ASFOR, Nicolae Țucunel.

”Pepiniera Ocolului Silvic din Lunca Ilvei, una dintre cele mai bine organizate din ţară, conform opiniei silvicultorilor şi reprezentanţilor ONG-urilor care au văzut-o. Are plantaţi aproape 2 milioane de puieţi, suficienţi pentru împădurirea a peste 3.000 de hectare. Una dintre marile probleme cu care se confruntă reprezentanţii industriei lemnului o reprezintă precaritatea drumurilor forestiere. România stă foarte rău la acest capitol în comparaţie cu toate statele europene. Am avea nevoie de 80.000 de kilometri de drum forestier, dar nu exista decât jumătate, iar din ce există cam 9.000 de km sunt impracticabili”, a spus deputatul Stelian Dolha.

La Zilele Forestierului, un eveniment de anvergură naţională dedicat familiei forestierilor români şi desfăşurat pe platforma societăţii comerciale Silvania International, au fost prezentate expoziţii de produse din lemn de larg consum şi o expoziţie de utilaje forestiere pentru colectarea lemnului.

Julia Popa

1 zf ilvei 2 zf ilvei 3 zf ilvei 4 zf ilvei 5 zf ilvei 6 zf ilvei 7 zf ilvei 8 zf ilvei 9 zf ilvei 10 zf ilvei 11 zf ilvei 12 zf ilvei

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS