Actualitate

Șarpe de dimensiuni impresionante, în albia râului Sălăuța, la Coșbuc – Video

Un șarpe având o lungime impresionantă a fost filmat în albia râului Sălăuța la Coșbuc. ”Este o mândrie să avem un asemenea exemplar în zona noastră. Oamenii trebuie să se teamă de el și nicidecum să-l ucidă. E benefic acest șarpe întrucât principala lui sursă de hrană sunt rozătoarele”, a declarat Gheorghe Marica, bărbatul care a postat filmul cu șarpele.

”Șarpele a fost filmat în jurul amiezii de un băiat în partea de sus a satului Coșbuc, în zona depozitului de cherestea. În zona respectivă a fost un drum pe care cei de la depozitul de cherestea l-au blocat, iar zona respectivă s-a izolat cumva de comunitate, adică respectiva porțiune de albie din Sălăuța. E un exemplar foarte frumos din specia Zamenis longissimus, supranumit șarpele lui Esculap. E greu de estimat din filmare, dar are peste 2 metri. Lumea nu trebuie să se alarmeze. În general, șerpii care ajung la dimensiuni mari nu sunt veninoși. E o mândrie să avem un astfel de exemplar în zona noastră. Șerpi mai mici au fost văzuți, dar atât de mare nu. Oamenii trebuie să se teamă și să nu-l ucidă. E benefic acest șarpe întrucât principala lui sursă de hrană sunt rozătoarele”, a spus Gheorghe Marica pentru Timp Online, bărbatul care a postat filmul pe grupul Biodiversitatea și geodiversitatea în județul Bistrița-Năsăud.

Șarpele lui Esculap este folositor în agricultură pentru că se hrănește cu rozătoare (șoareci, șobolani) care provoacă mari daune culturilor agricole. În raport cu aceste foloase, pagubele, mai mult locale, pe care le aduce prin consumul păsărilor și ouălor lor, sunt neînsemnate.

Din cauza șerpilor veninoși a intrat în om o frică și o groază chiar și față de acest șarpe inofensiv, și în zilele noastre întâlnim mulți oameni care îl omoară pe loc odată ce îl observă. Din fericire, exemplarul filmat la Coșbuc a scăpat.

Specia este amenințată de fragmentarea habitatului prin extinderea suprafețelor agricole și de pășunat și defrișarea pădurilor. Este amenințată și de mortalitatea accidentală pe drumuri, în special în zonele în care specia este relativ comună. Ouăle acestui șarpe care sunt depuse în grămezi de iarbă și în altă vegetație sunt frecvent colectate și distruse de oameni.

În România, specia Zamenis longissimus este considerată vulnerabilă, fiind considerată o specie de interes comunitar ce necesită o protecție strictă.

Esculap, zeul medicinii în mitologia greacă, purta în mâna dreaptă un toiag înconjurat de un șarpe, care este considerat a fi șarpele lui Esculap. După o legendă din mitologia grecească antică, șarpele lui Esculap avea cunoștințe despre plantele medicinale și despre proprietățile vindecătoare ale acestora. Pentru a afla aceste cunoștințe ale șarpelui, Esculap, zeul medicinii, s-a transformat în șarpe și apoi a revenit la înfățișarea de om preluând aceste informații prețioase și folosindu-le în tratarea bolnavilor. Astăzi șarpele lui Esculap este un simbol al medicinei.

Fiica lui Esculap, Higia (sau Higeea) – zeița sănătății, era înfățișată cu un șarpe într-o mână și o cupă în cealaltă. Cupa Higiei cu șarpele lui Esculap încolăcit este considerată simbolul farmaciilor și produselor farmaceutice.

Etichete

8 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.