Economie

De cine depinde creșterea puterii instalate în Parcul Industrial Bistrița Sud

Redimensionarea puterii instalate în Parcul Industrial Bistrița Sud este la mâna Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice întrucât lucrările care ar urma să fie făcute de compania Distribuție Energie Electrică România afectează zona de protecție a Castelului Lazăr Imre, a Bisericii Reformate și a Bisericii din lemn ”Sf. Arhanghel Mihail și Gavril”.

Informația apare pe pagina de Facebook a Direcției Județene pentru Cultură Bistrița-Năsăud.

Încă în 2021, primarul Ioan Turc atrăgea atenția că Parcul Industrial Bistrița Sud este nevoie de noi investiții cu bani europeni pentru redimensionarea rețelelor elementare de electricitate și gaz, dar și pentru extinderea suprafeței.

”Problema Parcului Industrial este legată de subdimensionarea infrastructurii elementare, mă refer la curent, la gaz. Din păcate, remedierea acestei situații presupune investirea unor sume considerabile. De aceea, pregătim un proiect și, prin bani europeni, vom recalibra infrastructura, puterea instalată, gazul. Asta pe de-o parte. Pe de altă parte dorim să suplimentăm suprafața”, a declarat atunci primarul Ioan Turc.

Creșterea puterii instalate în Parcul Industrial Bistrița Sud apare și în planurile Distribuție Energie Electrică România (DEER), unde se menționează intenția de realizare a unei stații electrice de transformare 110/20 kV în Parcul Industrial Bistrița Sud.

”Stația se va racorda la SEN prin secționarea LEA 110 kV Viișoara – CFR Sărata – Teraplast – Lechința rezultând LEA 110 kV Viișoara – Sărata și LEA 110 kV Sărata – CFR Sărata – Teraplast – Lechința. Stația va avea sistem simplu de bară 110 kV, un transformator 110/20 kV 16 MVA, o conexiune de 20 kV. Stația va avea ca scop mărirea capacității de distributie și îmbunătățirea nivelului de tensiune, conform prevederilor standarului”, se arată AICI.

Compania mai arată că, pentru a asigura accesul la serviciul de distribuție, DEER România a demarat proiecte de investiții aflate în diferite etape de proiectare.

În ce privește lucrările de investiții în rețeaua electrică de înaltă tensiune, o parte dintre acestea vor fi promovate condiționat de obținerea finanțării prin Fondul de Modernizare al ME, în mod special cele necesare creșterii de capacitate pentru racordarea producătorilor. Dacă nu se obțin aceste finanțări, se vor gestiona în cadrul categoriei de “lucrare de întărire”, în conformitate cu Ordinele ANRE în vigoare.

La nivelul județului Bistrița-Năsăud, se are în vedere realizarea unor documentații tehnico-economice pentru mărirea capacității de distribuție și creșterea siguranței în alimentarea utilizatorilor astfel:

  • creșterea sigurantei în alimentarea consumatorilor din zona stației 110/ 20 kV Rodna prin realizarea unei linii de 110 kV între stațiile Rodna și Leșu Ilvei;
  • realizarea stației electrice de transformare 110/20 kV Sărata, în Parcul Industrial Sărata, o zonă în plină dezvoltare;
  • realizarea stației electrice de transformare 400/110 kV Bistrița, în corelare cu planul de dezvoltare al Transelectrica;
  • buclarea liniilor de medie tensiune din zona localității Dealul Ștefăniței cu zona localității Săcel, jud. Maramureș;
  • buclarea liniilor de medie tensiune din zona localității Țagu cu zona localității Sărmășel, jud. Mureș;
  • buclarea liniilor de medie tensiune din zona localității Șieuț cu zona localității Monor, aflată în gestiunea sucursalei Târgu-Mureș;
  • buclarea liniilor de medie tensiune din zona localității Braniștea cu zona localității Valea Luncii, jud. Cluj;
  • modernizare rețele medie tensiune în orașele Bistrița, Beclean, Năsăud și Sângeorz Băi
  • modernizarea și amplificarea capacității stației 110/20 kV Lechința, zonă cu producatori din sursă regenerabilă racordați în stație;

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.