La vernisajul expoziţiei ”Fecioarele înlăcrimate ale Transilvaniei”, care readuce în atenţie varietatea extraordinară a replicilor vestitei icoane făcătoare de minuni de la Mănăstirea Nicula, au fost prezenţi ÎPS Andrei Andreicuţ – Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, academicianul Marius Porumb – directorul Institutului de Arheologie şi Istoria Artei din Cluj-Napoca, protopopul Bistriţei, Alexandru Vidican, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Alexandru Pugna, managerul Complexului Muzeal Judeţean, Alexandru Gavrilaş, directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă, prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta, managerul Bibliotecii Judeţene, părintele Ioan Pintea, artistul plastic Marcel Lupşe.
ÎPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei Andreicuţ a explicat care este legătura între Uniunea Europeană, steagul său şi Maica Domnului.
”S-a nimerit foarte ca această expoziţie să fie vernisată înaintea marii sărbători a Naşterii Maicii Domnului. Poate cineva se întreabă ce legătură are Maica Domnului cu o lume postmodernă, preocupată de lucruri pragmatice şi mai puţin de spiritualitate. Iată ce legătură există între steagul Uniunii Europene şi Maica Domnului, deşi nu prea e trâmbiţată această realitate. Când s-a constituit UE, se căuta un steag şi culoarea lui e albastră. Pentru noi, creştinii, albastrul e culoarea Maicii Domnului. UE, prin staff-ul ei, n-a vrut să admită acum câţiva ani că rădăcinile noastre sunt creştine şi totuşi aşa stau lucrurile. Legătură mai puternică vom face citind din Sfânta Scriptură, din Cartea Apocalipsei, cap. XII, versetul I: ”Şi am văzut o femeie îmbrăcată cu soarele, pe cap avea cunună de 12 stele şi sub picioarele ei luna”. De unde cele 12 stele de pe steag? Tocmai de aici, din coroana Maicii Domnului. Steagul UE este steagul Maicii Domnului, protectoarea UE tainic este Maica Domnului. Dacă au intuit atunci sau nu, Dumnezeu a condus istoria UE ca ea să fie protejată de Maica Domnului”, a spus ÎPS Andrei.
Acad. Marius Porumb a menţionat că ”acest eveniment expoziţional şi cultural de excepţie este simbolic o rugăciune, un semn al înţelegerii şi al păcii”.
Vicepreşedintele CJ Alexandru Pugna a precizat că este un eveniment cu totul deosebit organizarea la Bistriţa a unei astfel de expoziţii: ”Ne întâlnim cu icoanele care au constituit pentru credincioşi un lucru sfânt, cu icoanele care de-a lungul zbuciumatei noastre istorii au lăcrimat, dovedind că Maica Domnului are o putere extraordinară pentru întreaga creştinătate”.
Pe simeze sunt expuse peste 50 de icoane pe lemn şi sticlă aflate în colecţia Protopopiatului Ortodox Bistriţa, Muzeului Bistriţa şi Mănăstirii Nicula, de la cele mai vechi şi până la cele mai noi reprezentări după icoane originale care au lăcrimat, între care s-au evidenţiază cele de la Ilişua şi Spermezeu, un prapur de la Nicula, care datează din prima jumătate a secolului al XVIII-lea, gravuri, ilustraţie şi cărţi rare, ce datează din prima jumătate a sec. XVIII.
Expoziţia organizată de Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, în colaborare cu Protopopiatul Ortodox Bistriţa şi Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului, este deschisă până în data de 7 noiembrie.
CLICK pentru mai multe imagini!
Adaugă comentariu