Proprietarii de terenuri agricole care au depus cereri de subvenții la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură vor primi, în mare, aceiași bani pe suprafață ca și anul acesta când suma a fost de 97 de euro/ha, însă trebuie să lucreze cu adevărat pământul.
APIA Bistrița-Năsăud a primit anul trecut, la nivelul centrelor locale, plus cel județean un număr de 28.788 de cereri cu o suprafață totală declarată de peste 185.000 de hectare. Dintre aceștia, au fost autorizați la plată un număr de 28.165 de fermieri cu o suprafață plătită de peste 179.000 de hectare.
Suma autorizată este de peste 63 de milioane de euro pe aceste cereri unice de plată.
”Dacă mai adăugăm celelalte plăți care vin pe alte forme de sprijin, scheme de piață și alte plăți, încă vreo 7,5 milioane de euro, ajungem la un total de peste 70 de milioane de euro, bani care au intrat în județul Bistrița-Năsăud, bani care ar trebui să se regăsească în agricultura județului și în bunăstarea fermierilor de la noi. Nu toți banii care vin sunt investiți în agricultură pentru că probabil nu am mai vedea niciun răzor necosit, dar fermierii care fac agricultură cu adevărat chiar investesc banii și cresc de la un an la altul. Numărul fermelor mari a scăzut. Există în noul PNS o schemă de plată dedicată fermierilor cu suprafețe până în 50 de ha și atunci fermierii nu vor să piardă sprijinul pe schema respectivă care este de 51 de euro/ha. Mai degrabă își fac două exploatații”, a spus Marius Valentin Dărăban, director executiv adjunct al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Bistrița-Năsăud în ședința Colegiului Prefectural.
El a declarat că o parte dintre fermieri au pierdut banii fiindcă au devenit neeligibili în urma diferitelor controale administrative, la fața locului sau prin monitoring.
”Începând din 2023, se fac controale prin satelit la absolut toți fermierii din țară și se verifică astfel corectitudinea tuturor. În total, în 2023, au fost eliminați de la plată 623 de fermieri, în principal fermieri mici”, a mai spus Dărăban.
Anul acesta, până în 12 iunie, când s-a încheiat campania, s-au primit un număr de 27.821 de cereri, cu o suprafață solicitată de 183.050 de ha. Plata avansurilor va începe în 16 octombrie.
”Scăderea numărului de cereri este un lucru bun din punctul nostru de vedere fiindcă ne dorim ca fermierii mici să comaseze terenurile, să preia fermierii mari suprafețe de la cei care sunt mai în vârstă și nu pot face agricultură la un nivel rezonabil. Deci ne dorim să avem fermieri mai puțini cu suprafețe mai mari. Apoi, unii fermieri au decdat, alții nu au mai vrut să își depună cererea de plată. E ceva normal. Probabil la anul vor fi și mai puțini”, a adăugat el.
Întrebat de ce s-a diminuat suprafața cultivată, el a răspuns: ”Există un serviciu la APIA central care analizează imaginile cu micile suprafețe împădurite de pe marginile blocurilor fizice, acestea sunt excluse. Așa cade suprafața care poate fi acceptată la plată”.
Despre nivelul subvenției, Dărăban a menționat: ”Sprijinul de bază pe care îl ia fiecare fermier e cam la același nivel, cam de 100 de euro/ha, anul acesta 97 de euro/ha. De aici încolo, fiecare exploatație, în funcție de specificul ei, își adaugă încă o schemă de plată”.
Adaugă comentariu