Actualitate

”Acțiune monumentală” pe Via Transilvanica pentru siguranța fiecărui drumeț

Timp de mai bine de o lună de zile, pe Via Transilvanica, recent inclusă pe lista celor mai grozave locuri din lume în 2024, vor fi inventariate, numerotate și sablate bornele ”drumului care unește”, demersul fiind susținut de TeraPlast.

Asociația Tășuleasa Social precizează că această acțiune își propune să ofere o stare de siguranță fiecărui drumeț aflat pe traseu, numărul unei borne fiind un detaliu foarte important dacă turiștii sunt în pericol și trebuie să trimită o locație exactă:

”Un lucru foarte important pentru noi în următorii ani este ca Via Transilvanica să fie un traseu sigur, pe care să nu se piardă nimeni și la o calitate comparativă cu cele mai bune poteci de anduranță din lume.

Partenerii care au răspuns pozitiv acestei acțiuni monumentale la propriu și la figurat sunt cei de la TeraPlast, cu care colaborăm deja de mulți ani. Ne bucurăm mult că ne sunt alături în acest demers de a oferi o stare de siguranță fiecărui drumeț aflat pe traseu.

Modul unic în care noi am marcat cărarea, adăugând la fiecare kilometru borne de andezit sculptate de artiști este competitiv și prin integrarea unei funcționalități practice care ajută drumeții să fie localizați rapid. De aceea, una dintre misiunile extrem de necesare pe care le-am demarat după finalizarea traseului a fost numerotarea pietrelor de hotar de pe aproximativ 300 km, știind că pentru a finaliza această acțiune e nevoie de intervenție pe termen lung.

Doi dintre oamenii drumului, Florin alături de Bianca, au pornit din nou pe Via Transilvanica într-o călătorie aproape inițiatică ce va dura aproximativ cinci săptămâni în care inventariază, numerotează și sapă în andezit prin sablare toate bornele pe o distanță de 400 km din județele Bistrița-Năsăud, Mureș și Harghita.

Acestea sunt tovarășii cei mai de preț ai celor care merg pe cărare, însă nu doar din perspectiva artistică, numai bună de fotografiat. Faptul că fiecare piatră de hotar are un număr dedicat nu înseamnă doar că drumeții vor ști unde se află pe traseu, ci e și un detaliu foarte important dacă sunt în pericol și trebuie să trimită o locație exactă”.

Proiect inițiat în anul 2018 de Asociația Tășuleasa Social, Via Transilvanica reprezintă un traseu turistic și de pelerinaj de 1.400 km care pornește din Bucovina, de la Putna, străbate Transilvania și se încheie la Drobeta Turnu Severin. În Bistrița-Năsăud, traseul trece pe aproape 200 km prin comunele Lunca Ilvei, Prundu Bârgăului, Tiha Bârgăului, Bistrița Bârgăului, Livezile, Budacu de Jos, Cetate, Dumitrița, Mărișelu, Șieu, Șieuț, Monor, dar și prin municipiul Bistrița. Scopul proiectului este să pună în valoare bogățiile cultural-istorice și naturale ale României, cu reflectare atât în comunitățile locale cât și cu ecou internațional. Fiind un traseu public, este destinat tuturor iubitorilor de drumeție, natură și sport, care îl pot străbate la pas, cu bicicleta ori călare. Via Transilvanica trece prin zece județe, zone de mare importanță culturală, istorică și naturală, fiind în același timp un adevărat catalizator pentru culturile care coexistă de secole în țara noastră.

9 comentarii

  • O ce dragut o ideie buna pusa in practica,vrem continuarea ei pe multi ani si mai multi km, poate niste semafoare la trecatorile ursilor nu ar strica!

    3
    15
    • @Cătă_Cică asa e o lege…

      Cică, Legile se pot modifica in 24 ore, că prin OUG Ordonanțe de Urgențe, așa ne-a „învățat” Dragnea, Dăncilă 🌹🌹😻 nu??

      3
      1
  • Felicitări pentru tot ce faceți! Este un traseu care prezintă calitatea oamenilor implicați și un plus valoare pentru România.

    10
    1
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.