Odată cu ploaia de meteori cunoscută sub numele de Perseide, pe cer a apărut și aurora boreală, fotografiată și de cei care au așteptat să vadă spectacolul stelelor căzătoare inclusiv în Pasul Tihuța.
Imagini spectaculoase au fost surprinse în județul nostru, dar și în Timiș sau Suceava, toate fiind publicate pe pagina de Facebook Meteoplus.
Aurora boreală este un fenomen natural de-o frumusețe aproape incredibilă și se formează în urma coliziunii moleculelor gazoase de pe Pământ cu particule încărcate magnetic provenite din vânturile solare. Mai exact, electroni și protoni proveniți de pe Soare sunt proiectați spre Terra prin așa numitele vânturi solare. Cel mai frecvent, aurora boreală are tonuri de galben-verzui, fiind produsă de coliziunea cu moleculele de oxigen, situate la înălțime de aproape 90 de kilometri. În cazul contactului cu moleculele de azot, se produc aurore boreale de culoare albastră sau albastră-purpurie.
Luminile nordului, așa cum mai sunt numite aurorele boreale, pot fi văzute cel mai frecvent între lunile septembrie și martie.
De obicei, acestea pot fi observate în toată splendoarea lor între orele 19 și 2 noaptea. Cu cât Soarele este mai activ însă, cu atât este mai impresionantă aurora boreală. Soarele are un ciclu de activitate, care durează 11 ani. Ultimul maxim de activitate solară a fost atins în anul 2014, când au fost văzute și cele mai frumoase lumini ale nordului. Din punct de vedere ştiinţific, Aurorele polare pot apărea oriunde pe glob. Totuși, ele sunt văzute cel mai bine pe o rază de aproximativ 2500 de km în jurul polilor magnetici ai Pământului: aurora boreală la Polul Nord, respectiv aurora australă la Polul Sud.
Conform Meteoplus, aurora boreală și-a făcut apariția din cauza unei furtuni geomagnetice G4.
”Soarele produce, prin exploziile sale, vânturi solare încărcate de particule. Acestea ajung în câmpul magnetic al Pământului și sunt redirecționate către cei doi poli, unde magnetismul este ridicat. Astfel, datorită ciocnirilor particulelor cu oxigenul și azotul din atmosferă, apar degajări de lumină, adica aurora polară. Fenomenul este vizibil atât în emisfera nordică, numit aurora boreală (sau luminile nordice), dar si în emisfera sudică, unde avem aurora australă. Cele doua tipuri sunt asemănătoare, însă în nord se observă în general lumini verzi, în timp ce în sud se întâlnesc mai des si aurore roz sau mov. Culorile depind de elementele pe care întâlnesc în cantitate mai mare în atmosferă aceste particule solare”.
Și în luna mai oameni din întreaga lume, inclusiv din România, au văzut cum se aprinde pe cer o magnifică auroră boreală, ca urmare a unei furtuni solare.
Adaugă comentariu