Social

Biserica Baptistă ”Elim” din Nepos – 100 de ani de credință și unitate comunitară

default

Localitatea Nepos se pregătește pentru un eveniment istoric deosebit, un moment de sărbătoare care marchează un secol de la începuturile pocăinței baptiste în această comunitate. Evenimentul intitulat „100 de ani de Har” va avea loc duminică, 18 august, de la ora 10:00, la Biserica Baptistă „Elim” din Nepos și are ca scop celebrarea credinței și a valorilor morale care au unit această comunitate timp de o sută de ani.

Povestea începe în anul 1920, când trei prizonieri de război, Ion Dumitru, Ion Petri și Ion Ani s-au întors dintr-un lagăr din Italia după încheierea Primului Război Mondial. Aceștia s-au reîntors acasă cu o nouă credință în suflet, botezați și călăuziți de învățăturile lui Isus Hristos. Așa a început drumul pocăinței în Nepos, o comunitate care, de atunci, a crescut și s-a întărit sub valorile sfinte ale Scripturii.

De-a lungul anilor, Biserica Baptistă „Elim” a fost un loc de refugiu spiritual și de lumină pentru toți cei care au căutat liniște sufletească și îndrumare morală. Comunitatea s-a dezvoltat și a păstrat cu strictețe principiile de trai creștine, iar astăzi biserica numără aproximativ 60 de membri, fiind păstorită de pastorul Marcel Bota.

Evenimentul de duminică are o dublă semnificație. Pe lângă celebrarea istorică a venirii Cuvântului lui Dumnezeu în Nepos, acesta este și un prilej de reunire pentru fii ai satului răspândiți în întreaga lume. Astfel, participanți din America, Australia și din toate colțurile Europei se vor întoarce în satul natal pentru a lua parte la această sărbătoare, indiferent de confesiunea lor religioasă actuală.

Biserica Baptistă „Elim” din Nepos dorește prin acest eveniment să lase o bornă în timp, marcând un secol de har și credință, o moștenire spirituală care va rămâne vie pentru generațiile viitoare.

Sărbătoarea va fi un moment de reflecție, dar și de bucurie și recunoștință pentru tot ceea ce comunitatea a realizat împreună sub îndrumarea Cuvântului lui Dumnezeu.

Biserica Baptistă Elim din Nepos va organiza, duminică, începând cu ora 10.00, celebrarea a 100 de ani la înființare.

În anul 1920, după încheierea Primului Război Mondial, Ani Ion s-a întors acasă transformat de cuvântul Lui Dumnezeu, devenind primul pocăit din Nepos. De atunci, comunitatea noastră a crescut și s-a întărit, iar acum celebrăm acest centenar de credință și unitate.

Acest eveniment este o ocazie de a ne reuni neposeni de pretutindeni și de a rememora momentele importante din istoria noastră. Ne dorim să fim împreună cu toți cei care au fost parte din această comunitate și nu numai de-a lungul anilor, inclusiv cei care s-au stabilit în alte părți ale lumii.

Prima biserică baptistă a fost fondată în Amsterdam în 1609. Un grup de credincioși englezi, fiind persecutați în țara lor natală, s-au refugiat în Olanda pentru cǎ acolo era libertate religioasă.

Dorința lor a fost să trăiască întru totul învățaturile Sfintei Scripturi, fără practici care să nu se regăsească în Cuvântul lui Dumnezeu. Ei au considerat că bisericile creştine din acea vreme se îndepărtaseră intr-un fel sau intr-altul de învățăturile biblice, precum şi de standardele înalte ale acesteia în ce privește viața credincioșilor la nivel individual și comunitar.

Credința baptistă a venit în țara noastră la mijlocul secolului al xix-lea și s-a răspândit pe tot cuprinsul patriei, prezența mai semnificativă fiind în Ardeal şi Banat.

Creștinii baptiști mărturisesc credința lor în Sfânta Treime, Dumnezeu Tatăl, Dumnezeu Fiul și Dumnezeu Duhul Sfânt, mântuirea păcătoșilor nu prin fapte bune, ci prin credința în jertfa pe cruce a Mântuitorului, Domnul Isus Hristos. Aceste învățături esențiale pentru creștinism, precum și celelalte doctrine ale bisericii creștine sunt extrase de către baptiști exclusiv din Cuvântul lui Dumnezeu.

Astfel, credința și practicile creștinilor baptiști sunt ancorate în Biblie. Credincioșii baptiști au responsabilitatea de a trăii în ascultare de Dumnezeu în toate aspectele vieții lor.

Credincioșii baptiști se roagă pentru autorități și concetățeni lor și doresc ca, prin cuvânt și faptă, să fie o lumină în lumea aceasta și să împărtășească vestea bună a mântuirii prin credința în Isus Hristos.

Vă așteptăm cu drag să celebrăm împreună!

Cu binecuvântări, pastor Marcel Bota”

6 comentarii

  • Neposenii sunt un exemplu remarcabil de unitate, reziliență și autenticitate. Oameni gospodari și cu mândrie nepǎcǎtoasǎ , aproape oriunde au mers au reușit . Din nefericire pentru sat mulți trudesc printre straini dar şi-au făcut un rost acolo . I-am intalnit și Dublin și Brisbane și Klagenfurt și Arizona, Beclean, Banat și aproape în toate locurile pe unde am umblat.Acesti oameni harnici au contribuit la înflorirea comunitățiilor unde s-au așezat. Am un nod în gât şi mǎ întreb cum ar fi țara noastră dacă toți românii harnici ar fi fost în România? Neposeni fiți binecuvântați oriunde va aflați şi nu uitați cǎ va așteptăm acasă .

    23
    3
    • @Daniel
      ai „harul” de a te contrazice în timp ce vorbești ..îi aștepți acasă pe neposenii uniți pe care i-ai întâlnit așezați și cu rost în Dublin, Brisbane, Klagenfurt, Arizona, Beclean, Banat?
      nu se mai întorc.

      5
      5
    • Romania nu are nevoie de ei. Romania are nevoie de contribuabili la bugetul statului care hraneste si ingrasa noua clasa sociala, distincta, a bugetarilor foarte bine platiti in unicul scop de a fi armata electorala a PSD-ului. Contribuabilul onest, harnic si destept va trebui sa ramana sarac si aservit total statului pentru ca saracia este cea mai sigura si eficienta metoda de manipulare. La ce sa vina acasa neposenii? Doar daca isi vor asuma conditia de oameni inevitabil saraci, jefuiti la sange de statul nesatul, lipsiti de asistenta medicala, tratamente, spitale, gradinite si scoli; doar daca vor avea puterea sa accepte pentru copiii lor aceeasi soarta pe care, daca se intorc, o vor avea ei. Din fericire cei care au plecat au inteles lucrurile acestea si nu se vor intoarce decat in vacanta, ca un strain care isi petrece concediul intr-un loc exotic.

      16
      2
  • Fiti binecuvantati foarte incurajator acest evenimente care reprezinta valori uneori pierdute in timpurile noastre , cum ar fi consecventa acea virtute in a duce la bun sfarsit ce incepem !
    🙏🙏🙏

    17
    8
  • @Daniel de pe izvor
    Pe tine te cheamă Dániel (deiniăl) Kildegaard.
    Am oprit într-o zi la un magazin sătesc din Chirales să îmi iau o înghețată , și la 50 m distanța era o slujbă de-a pocăiților , (vecernie) în aer liber,
    Mi-a plăcut mult, erau români, zigani, cântau melodii frumoase, de îți venea să cânți împreună cu ei, A fost ca un concert în aer liber .
    👍

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.