Social

În anul cu cea mai bogată recoltă de mure, la Telciu se face cultură și agricultură

Centrul European pentru Excelență Culturală, asociație creată în urmă cu 4 ani de scriitorul Gelu Vlașin, împreună cu partenerii săi, găzduiește a VII-a ediție a evenimentului ”Întâlnirile de la Telciu”, ocazie cu care oaspeții se vor putea bucura și de o bogată recoltă de mure de pe plantația înființată de familia Vlașin la întoarcerea din Spania.

În timpul pandemiei, familia Vlașin, Gelu, Cristina și cei doi băieți ai lor, s-a întors acasă, în România, din Spania, și s-a apucat să cultive terenul de lângă casă, pe o suprafață de 35 de ari.

”E greu că nu găsești pe nimeni care să te ajute, dar nu mă grăbesc. Căpălesc atât cât pot, plantez, curăț azi, dacă nu mâine, că nu-i niciun bai, pentru că îmi place. Dacă cineva mă întreba acum 5 ani dacă m-aș întoarce în Tranzbordare să fac aceste lucruri aș fi răspuns: Ce? Ești nebun? Nu! Dar vine o vreme când te așezi, te aduni și zici: Mă, dar ce viață frumoasă e la țară, să ai un pământ pe care să îl cultivi, să știi că mănânci roșia pe care ai pus-o tu în pământ și ai udat-o! Mai mult, eu mi-am făcut niște calcule: cu 35 de ari de zmeură, coacăze și mure nu o să mă îmbogățesc, dar va fi un venit alternativ și fac și ceea ce îmi place. Chiar vreau să fac ceva ce am văzut în Spania: plantația mea o pun la dispoziția celor care vor să vină și să își culeagă ei cu mâna lor și fac un fel de rezidențe și artistice. Vine omul, stă o săptămână, își culege murea, zmeura, dacă vrea îl învăț să își facă dulceața, sirop, își duce acasă și mănâncă. Plătește pentru asta. Între timp Cristina îi cântă, eu îi mai recit niște poezii, o să fie un complex agro-cultural”, ne-a spus el într-un interviu acordat Timp Online în 2022 pe care îl puteți citi integral AICI.

Deja visul lui începe să prindă contur fiindcă anul acesta recolta de mure de impresionantă.

”Anul acesta avem o recoltă extraordinară de mure, peste așteptări, cred că va fi peste o tonă de mure, și e foarte bună. Am vândut deja vreo 250 de kg până acum. De obicei, lumea zice că murea din piață sau din supermarket e acră, dar a noastră e dulce. Asta și pentru că am luat butașii cu certificat fitosanitar de la Institutul Fundulea fiindcă am vrut să procedăm ca la carte în caz că vom aplica, în viitor, la un proiect european ca să facem o linie de îmbuteliere pentru sucuri, pentru dulcețuri, o linie de prelucrare a fructelor, și atunci vom avea nevoie de documente ca să justificăm faptul că totul e în regulă. În viitor, vreau să fac acolo în plantația de mure și vreo 10 căsuțe tip A, special pentru tabere și cred că în perspectivă sunt șanse să facem câte una pe rând. Am văzut în Spania, în vie, la capătul rândurilor. Așa vrem să facem și noi la capătul rândurilor de mure”, ne-a spus Gelu Vlașin care a ales, anul acesta, ca și tematică pentru ”Întâlnirile de la Telciu” cultura și agricultură.

”Vom face în așa fel încât să demonstrăm că, în locurile unde în mod normal se face agricultură, se poate face și cultură de bună calitate. Suntem la ediția a VII-a a Întâlnirilor de la Telciu, iar participanții din acest an sunt o parte dintre premianții de la concursul literar Rețeaua literară, dar și speakerii Alexandru Vakulovski, Moni Stănilă, Tudor Crețu și Ioan Pintea. În premieră avem și 11 copii din Telciu, mai mult orientați spre muzică fiindcă vom avea și un atelier de muzică pe care îl susține Cristina”, a mai spus Gelu Vlașin care organizează acest eveniment în parteneriat cu Primaria Telciu, sub egida PEN Club Romania, în colaborare cu Biblioteca Județeana Bistrița-Năsăud, Liceul Tehnologic Telciu și Casa Memorială George Coșbuc.

”Întâlnirile de la Telciu” țin până în data de 20 august.

3 comentarii

  • La Telciu linga Transbordare , cu poezie si cantare /Cu mure si cu do-re-mi , e tare bine a trai ! Cu poezie si cantare , la Telciu , langa Transbordare …

    11
    5
  • Ma intreb, oare de ce nu ierbicideaza, acum cuvtot felul de modernisme?
    Ar avea asa timp mai mult pentru ea, ca e tanara!

    1
    8
  • “Work as play”,
    Adică “ Muncește ca și cum te-ai juca”. și vei fi fericit.
    Prea mulți oameni fac ceea ce nu le place , de luni până vineri, ca să strângă bani, pentru ca în weekend , sau în concediu, sau când vom ieși în pensie , să facem ceea ce le place.
    Și uiteasa tricoul trece….. trăind cu speranța ca va fi mai bine în viitor.

    Omul ăsta face ceea ce îi place, acum, nu trei săptămâni când o să își ia concediu, sau când o sa iasă in pensie.
    Work as play! Fă ceea ce îți place, acum. !

    9
    2
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.