Poșta Română a început, vineri 16 august, distribuirea deciziilor de recalculare a pensiilor către toți beneficiarii, a anunțat Compania Națională.
Poștașii au plecat pe teren încă de la primele ore ale dimineții pentru a înmâna documentele mult așteptate beneficiarilor. Procesul de distribuire a deciziilor de recalculare a pensiilor se va încheia cel târziu la data de 30 august.
În cazul în care titularul deciziei nu este la domiciliu în momentul vizitei factorului poștal, documentul poate fi înmânat unui membru al familiei sau unei rude. Dacă nici aceștia nu sunt acasă, beneficiarul poate ridica ulterior documentul personal de la oficiul poștal la care este arondat.
În următoarele două săptămâni, factorii poștali vor distribui la nivel național toate cele aproximativ 4,6 milioane de documente, cu o medie de 500.000 de plicuri înmânate zilnic.
În prima zi, peste 10.000 de poştaşi aflaţi pe teren au reuşit să înmâneze beneficiarilor din toate judeţele ţării un număr record de plicuri: peste 500.000 de decizii de recalculare a pensiilor.
Pe 26 august încep să fie virate primele tranşe de bani către Poşta Română, iar de pe 2 septembrie va începe livrarea pensiilor recalculate de către factorii poştari către pensionari. Pe data de 12 septembrie vor fi viraţi banii pentru cei care îşi primesc drepturile pe card.
Legea pensiilor a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2024, iar de la 1 septembrie prevede majorarea pensiilor, după recalcularea acestora. Din septembrie majoritatea pensionarilor vor primi pensii majorate. Dintre cele 4.609.830 de pensii din sistemul public de pensii, 3.806.270, adică 82,56%, au fost majorate ca urmare a recalculării. În iulie 2024, pensia medie era 2.250 de lei. În septembrie 2024, pensia medie creşte la 2.761 de lei. Pentru cei 3,8 milioane de pensionari care beneficiază de majorări, creşterea medie de pensie este de 622 de lei. 800.433 de pensii nu sunt majorate după recalculare, adică 17,44%.
Pensionarii care se consideră nedreptăţiţi în urma recalculării pensiilor pot contesta decizia de recalculare. Cei care se află în această situaţie sunt sfătuiți să se adreseze iniţial casei județene la care sunt arondați, pentru a primi explicaţii cu privire la decizia de recalculare, înainte de a face contestaţie în instanţă.
Cand popa vine „in vizita” isi anunta prezenta cu multe zile inainte , lipind anunturi pe usile de la scarile de bloc si pe portile caselor sau vilelor celor mai avuti. Asa ar trebui sa fie si cu pensiile recalculate (in fapt , deciziile de recalculare) iar postasul ar trebui sa sune de doua ori (ca in filmul celebru , „Postasul suna de doua ori”), astfel incat sa nu fie confundat cu un raufacator… Asa ar fi asteptat , mai ceva decat este popa !
Despre pensiile speciale ce se mai aude?
Se recalculează si alea , cică ar fi fost nedreptățiți paraziții speciali pînă acum ,au supt mai puțin decît trebuia
Bine mersi…luăm și noi ,iau și ei.Împărțim frățeste.
# CI , Deciziile de la acestea nu le aduce postasul ! Nu exista formula de calcul pentru ele (grupe de munca , stagii de cotizare , puncte de stabilitate) dar se stie ca mereu cresc , fara nicio recalculare…
Vineee…