„Alegerea primarilor dintr-un singur tur mă avantajează fiindcă dețin această funcție, dar aș fi preferat două. Eu cred că există riscul ca primarii să fie aleși cu un număr foarte mic de voturi ceea ce, din punctul meu de vedere, nu este un lucru bun”, a declarat Ovidiu Crețu.
În 2008, Ovidiu Crețu a obținut după primul tur de scrutin 26,54% din voturile electoratului din Bistrița, contracandidatul său de la PDL, Vasile Moldovan, care era în funcție la vremea aceea fiind votat de 35,38% din populație.
Primarul orașului Sângeorz-Băi, Roland Venig (PSD), care a obținut funcția după turul al doilea, a declarat, miercuri, că alegerea primarilor dintr-un singur tur de scrutin e dezavantajoasă chiar și pentru edilii în funcție mai ales în situația în care aceștia au ca și contracandidați viceprimarii.
„Se spune că primarii în funcție sunt cei avantajați de această schimbare a legii. Eu nu sunt convins că lucrurile stau așa. Eu, de exemplu, voi avea contracandidat viceprimarul (Maxim Pop, PNL – n.r.). Va fi greu pentru oameni să facă diferența între mine și el. Dacă am făcut lucruri bune, vom fi favorizați amândoi, dacă am făcut lucruri mai puțin bune, se va spune despre noi că nu suntem buni. Nu mă avantajează deloc această lege pe mine ca primar în funcție”, a declarat Venig.
El a spus că o altă problemă care ar putea apărea este cea legată de prezența la vot și legitimitatea primarului ales.
„În primul tur, de regulă sunt mulți candidați, iar lumea nu prea vine la vot. Așteaptă confruntarea finaliștilor. Acum probabil că primarul va fi ales cu un număr mic de voturi și va avea o problemă de legitimitate”, a declarat Roland Venig.
Primarul comunei Șieu, Olimpiu Napeu Iuga a spus, la rândul lui, că alegerea primarilor dintr-un singur tur restrânge opțiunile electoratului.
„Omul are dreptul să aibă o opțiune, apoi alta. De ce să-l obligăm să aibă una singură? Eu cred că alegerea dintr-un singur tur restrânge mult acest drept al omului. În ce mă privește nu sunt de acord cu noua lege. Nu știu nici dacă sunt avantajat fiind primar în funcție. Sunt la primul mandat”, a spus el.
În 2008, aproape 60% din primăriile din Bistrița-Năsăud, 37 din 62, au fost câștigate din primul tur de PSD, PDL și PNL, în 23 de comune și două orașe, Bistrița și Sângeorz-Băi, fiind organizat turul al doilea.
În turul al doilea, candidații PSD și PDL s-au confruntat pentru fotoliile de primari din 12 localități. PDL și PNL și-au disputat cinci primării, iar PSD și PNL au luptat pentru alte patru. Un candidat PSD s-a confruntat cu un independent în comuna Șieu, un reprezentant al UDMR a întâlnit un membru PSD, iar PDL și PNG-CD și-au disputat Primăria Prundu Bârgăului, condusă în ultimii patru ani de un liberal care s-a clasat al patrulea. Candidatul PC la Primăria Matei a intrat și el în finală alături de reprezentantul PDL.
Președintele Traian Băsescu a anunțat că a promulgat, miercuri, Legea privind alegerea primarilor într-un tur de scrutin, deși a avut „unele semne de întrebare”, dar că toate partidele, inclusiv USL, au cerut promulgarea acestei legi.
Legea privind alegerea primarilor într-un tur de scrutin a fost adoptată, la finele lunii mai, de Camera Deputaților, forul decizional, cu 174 de voturi „pentru”, 110 voturi „împotrivă” și trei abțineri. Potrivit legii adoptate, primarii vor fi aleși într-un tur de scrutin, cu excepția situațiilor de balotaj. Proiectul a fost adoptat de Camera Deputaților după ce Senatul l-a respins anterior.
Adaugă comentariu