Pacienții consultați în regim de telemedicină, adică la distanță, pot solicita medicilor de familie sau specialiști să trimită rețeta prin e-mail direct farmaciilor din care își ridică medicamentele, aceasta fiind o noutate în sistemul medical, potrivit directorului general al CJAS Bistrița-Năsăud, Szekely Vilhem.
Medicii prescriptori au posibilitatea, în cazul prescrierii on-line, să transmită asiguraților prescripția medicală prin mijloace de comunicare electronică, fără a mai fi necesară listarea acesteia, cu condiția ca și asigurații să dorească/să solicite ca prescripția să le fie transmisă prin mijloace de comunicare electronică, a spus Szekely, după care a detaliat.
”A venit o adresă cum că, în cazul prescrierii electronice online urmare a unei consultații la distanță, medicul prescriptor, utilizând semnătura electronică extinsă, listează un exemplar al prescripției medicale care poartă confirmarea semnăturii electronice extinse și îl înmânează asiguratului pentru depunere la farmacie sau – până acum nu a fost așa – îl transmite farmaciei prin mijloace de comunicare electronică”, a spus directorul general al CJAS Bistrița-Năsăud.
El a dat și un exemplu: ”Dacă eu, bolnav cronic fiind, mă duc lună de lună la medic și știu de unde îmi ridic medicamentele, pot spune medicului de familie să îmi trimită direct la farmacia cutărică, pe cale electronică, rețeta mea. Eu mă duc la farmacie, spun farmacistului că a sosit pe adresa electronică o prescripție medicală pe boala cronică, mă cunoașteți că vin lună de lună, vă loc să o listați și să o onorați. Acesta este ajutorul acordat mai mult medicului prescriptor că nu pierde vremea cu listarea și parafarea, cât și pentru farmacii”.
Întrucât nu se găsesc toate medicamentele în toate farmaciile, directorul CJAS Bistrița-Năsăud a recomandat pacienților să ceară medicilor să le trimită și lor pe emailul personal rețeta în format electronic.
Daaa..o să câștige iarăși lanțurile de magazine. O sa crească consum de medicamente unde Romania era pe primul loc la consumul de antibiotice. Bravo statule român
Digitalizarea are părți bune dar și proaste.
O să ne iasă pe nas, când totul o să fie digital ca-n Danemarca
Băncile s-au închis, dacă ai treabă cu banca o faci pe internet.
Timbre nu se mai vând, le cumperi pe internet sub formă de cod numeric și le scrii pe scrisoare în locul timbrului.
Bilete la meciuri fost online.
La UPU nu te poți prezenta, așa, fără să fi intrat online în prealabil și să faci rezervare.
Parcări doar online, nu mai există automate.
Bilete de tren online, cu cod QR , pe telefon.
Ai o problemă nu ai cu cine vorbi,
La casa de pensii nu ai ce caută, te trimite online.
Vrei să pleci la tratament în stațiune, descurcă-te online.
Vrei să aplici pt subvenții APIA, tomata, descurcă-te online.
Taxe și impozite, descurcate online.
Asta e o mare problemă, ca nu poți rezolva nimic, nu poți vorbi cu un angajat care să te sfătuiască ce ai de făcut.
Descurcă-te omule! Dacă poți
Ce idee „buna”. Asa, medicul se poate intelege cu anumite farmacii si contra-cost (spaga), in clasicul spirit mioritic, va trimite retele pe mail farmaciei „care a licitat mai mult”.
Astfel, va putea trimite pacientii la ce farmacie vrea medicul, pacientul avand incredere in recomandarea „binevoitoare” a medicului.