Social

29 august, zi de mare sărbătoare. Mănăstirea Cormaia își serbează hramul

În 29 august, Mănăstirea Cormaia își serbează hramul în prezența IPS Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, care va oficia Sfânta Liturghie alături de un sobor de preoți și diaconi. Joi este sărbătoarea Tăierii Capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul.

Aceasta este ultima sărbătoare din actualul an bisericesc, zi de post în care nu se bea vin roșu și nu se mânâncă varză.

Pentru că este considerat ocrotitorul și modelul monahilor și monahiilor, mai ales datorită vieții sale ascetice și râvnei pentru cuvântul lui Dumnezeu, Sfântul Ioan Botezătorul ocrotește un număr mare de mănăstiri din țara noastră, printre care și Mănăstirea Cormaia din Bistrița-Năsăud.

Praznicul Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul este asociat unor obiceiuri şi superstiţii, precum interdicţia consumării unor alimente ca varza sau pepenele, ce amintesc de forma capului, şi a folosirii cuţitului.

Mănăstirea Cormaia, situată la 5 km distanță de orașul-stațiune Sângeorz-Băi, a fost reînfiinţată în anul 1994, pe o veche vatră monahală, cu binecuvântarea IPS Mitropolit Bartolomeu Anania. În cadrul ansamblului mănăstiresc a fost construită o biserică din zid, ce poartă hramul ”Tăierea Capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul”, fiind sfințită la data de 29 mai 2016 de IPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei. La Mănăstirea Cormaia mai există şi o bisericuţă din lemn, cu hramul ”Acoperământul Maicii Domnului”, construită în prima jumătate a secolului al XVII-lea de călugării ortodocşi veniţi de la mănăstirile Neamţ şi Putna. Acest lăcaş de cult păstrează până astăzi opere de artă valoroase, între care icoane ale pictorului Tudor Zugravu. În anul 1762, mănăstirea a fost incendiată și călugării prigoniți, însă bisericuța din lemn a fost salvată. În 2004, bisericuța a fost resfințită, iar începând cu anul 2014 pictura a fost restaurată integral, de către pr. conf. univ. dr. Marin Cotețiu. În anul 2015, Mănăstirea Cormaia a primit o părticică din moaștele Sfântului Ierarh Nectarie din Eghina. Până în prezent, așezământul monahal a cunoscut o dezvoltare impresionantă, aici vieţuind 30 de maici, stareță fiind stavrofora Sebastiana Sîngeorzan, iar duhovnic protosinghelul Nicodim Sîngeorzan.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.