Social

Incendiile de vegetație s-au dublat anul acesta. În premieră …

Incendiile de vegetație s-au dublat anul acesta potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență Bistrița, iar mai mult de jumătate dintre ele au izbucnit în a doua jumătate a anului, un fenomen cu care pompierii nu s-au mai confruntat până acum.

Numai în ultimele zile, focul a mistuit peste 60 de hectare între Negrilești și Căianu Mic, intervenția pompierilor fiind mult îngreunată de terenul accidentat, a spus col. Cristian Bucur, șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență Bistrița în ședința Colegiului Prefectural.

”Dacă anul trecut am avut 29 de incendii de vegetație, până acum am depășit 60. În anii anteriori, noi ne confruntam cu arderile necontrolate în peste 90% din situații doar în perioada de primăvară, iar în momentul de față am ajuns în situația în care jumătate dintre incendii au fost începând cu lunile iulie, august și se pare că vor continua. Vremea cu temperaturi crescute favorizează dezvoltarea lor într-un ritm foarte mare.

Vreau să le mulțumesc pompierilor din serviciile voluntare pentru situații de urgență și lucrătorilor din ocoale silvice pentru modul în care desfășurat activitatea și au intervenit în ultimele două săptămâni în județ și aici vorbim despre incendii pe suprafețe destul de mari.

În ultimul incendiu, între Negrilești și Căianu Mic, vorbim despre o suprafață arsă de peste 60 de ha. Pentru stingerea lor este nevoie de foarte multe resurse, autoturisme de teren, e greu să ajungi cu autospecialele pe care le avem noi în dotare pe dealuri sau în zonele montane. Tot în aceeași zi, am avut trei solicitări pentru intervenții la arderi necontrolate de-a lungul căilor ferate favorizat de vremea caniculară”, a spus col. Bucur.

Prefectul Teofil Cioarbă a făcut la rândul lui un apel către populație să nu mai dea foc vegetației uscate.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.