Festival culinar, muzică, produse locale și multă voie bună. Pe toate le veți găsi la începutul lunii octombrie la Herina, unde are loc Festivalul Dovleacului, un eveniment organizat de Ulei Simis, cultivator de dovleci și procesator.
”Anul acesta avem planuri mari pentru Ziua Recoltei”, anunță organizatorii, dornici să atragă cât mai mulți oameni în zona Taberei Speranța de la Herina unde va fi festivalul.
Uleiul Simis este produs de inginerul Claudiu Olimpiu Simionca, care a studiat Tehnologia produselor alimentare în Austria. Inițial, nu a găsit semințe, așa că s-a apucat de cultivat dovleci pe 40 de hectare.
”Am plecat la vârsta de 12 ani din Brașov, în Austria, la Wels, unde am făcut liceul. Am studiat apoi Tehnologia produselor alimentare la Viena, am lucrat în controlul alimentelor unde am primit un ulei din semințe de dovleac, l-am gustat și m-a convins pe loc. Este un aliment foarte gustos. La noi în țară, se consuma mai ales în perioada postului. Conține mult fier, ca și carnea, iar oamenii puneau ulei din semințe de dovleac pe mâncărurile pe care le pregăteau pe post. M-am întors în România. Am vrut să produc ulei din semințe de dovleac, nu am găsit semințe și m-am apucat să cultiv dovleci. Așa a început totul. Este un produs pe care l-am ales conștient, mi-a plăcut foarte mult. Străbunicii soției mele au avut și ei presă de ulei din semințe de dovleac. Mi-am dorit foarte mult asta. De la bunicul meu am moștenit dragostea aceasta pentru agricultură. A fost un țăran simplu care m-a luat tot timpul cu el la lucru”, a explicat el pentru Timp Online.
În urmă cu doi ani cultiva 40 de ha cu dovleci pentru semințe și produceacirca 2000 de litri de ulei din semințe de dovleac.
”Mai obținem semințe de dovleac pe care le vindem la brutării sau unor firme care îl împachetează. Uleiul îl comercializăm la băcănii, magazine mici în Cluj, Timișoara, Brașov. Este un ulei foarte bun pentru sănătate. Suntem mulțumiți, ne-am creat deja o piață”, a explicat el. Întreg interviul AICI.
Adaugă comentariu