Începând de luna aceasta, intră în vigoare o serie de modificări generate în Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, informează Casa Județeană de Pensii Bistrița-Năsăud.
Având în vedere faptul că Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii a intrat în vigoare, în integralitate, începând cu data de 1 septembrie 2024, expunem mai jos elementele de noutate introduse de această lege:
În vederea întăririi principiului contributivității și al egalității, s-au introdus noțiunile de: stagiu de cotizare contributiv, stagiu complet de cotizare contributiv, stagiu minim de cotizare contributiv definte, după cum urmează:
- stagiu de cotizare contributiv – perioada de timp pentru care s-au datorat contribuții de asigurări sociale la sistemul public de pensii, precum și cea pentru care asigurații cu contract de asigurare socială au datorat și plătit contribuții de asigurări sociale la sistemul public de pensii;
- stagiu complet de cotizare contributiv – perioada de timp prevăzută de prezenta lege în care asigurații au realizat stagiu de cotizare contributiv pentru a beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare în vederea obținerii pensiei pentru limită de vârstă sau, după caz, a pensiei anticipate;
- stagiu minim de cotizare contributiv – perioada minimă de timp prevăzută de prezenta lege în care asigurații au realizat stagiu de cotizare contributiv pentru a beneficia de pensie pentru limită de vârstă. ’’
Principiul stabilității asigurării la sistemul public de pensii, un principiu nou, potrivit căruia pentru stagiul de cotizare contributiv realizat peste 25 de ani se acordă un număr suplimentar de puncte de stabilitate.
Este necesar să se facă distincția între stagiul de cotizare contributiv utilizat la deschiderea dreptului de pensie și stagiul de cotizare contributiv avut în vedere pentru acordarea punctelor de stabilitate, conform noii legi a pensiilor.
Astfel, prezentăm următoarele tipuri de stagii de cotizare pentru care nu s-au datorat contribuții de asigurări sociale, avute în vedere ca stagii de cotizare contributive la deschiderea dreptului de pensie conform legislației din domeniul pensiilor, care nu se iau în calcul la determinarea stagiului de cotizare contributiv pentru care se acordă puncte de stabilitate, în care asiguratul a beneficiat de:
- indemnizație de asigurări sociale în perioada 01.04.2001 – 01.01.2006;
- indemnizație de asigurări sociale în perioada 10.09.2003- 01.01.2006;
- venit de completare/plăți compensatorii, ulterioare datei de 1 aprilie 2001;
- perioadele în care asiguratul a beneficiat de concediu pentru creșterea copilului, ulterioare datei de 01.01.2006.
Totodată, la determinarea stagiului de cotizare contributiv pentru care se acordă puncte de stabilitate, sunt excluse perioadele în care se cumulează pensia din sistemul public sau, după caz, pensia de serviciu acordată în baza unor legi cu caracter special, cu venituri asigurate conform legii.
Prin urmare, nu întotdeauna stagiul de cotizare contributiv necesar acordării drepturilor de pensie, în funcție de categoria de pensie solicitată (eligibilitate), coincide cu stagiul de cotizare contributiv utilizat pentru acordarea punctelor de stabilitate (calcul puncte).
Referitor la perioadele de stagiu de cotizare, respectiv vechimea în muncă sau vechimea în serviciu efectiv realizată în celelalte sisteme de asigurări sociale, neintegrate sistemului public de pensii la determinarea stagiului minim de cotizare contributiv realizat, se au în vedere doar pentru deschiderea dreptului la pensie.
Totodată, perioadele de stagiu de cotizare, respectiv vechimea în muncă sau vechimea în serviciu efectiv realizată în celelalte sisteme de asigurări sociale, neintegrate în sistemul public de pensii, constituie stagiu de cotizare și se are în vedere la deschiderea dreptului de pensie de invaliditate, doar în condițiile realizării unui stagiu de cotizare contributiv în sistemul public.
Reducerea vârstei standard de pensionare în cazul femeilor care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:
- au realizat stagiul complet de cotizare contributiv;
- au născut și crescut copii până la vârsta de 16 ani sau, după caz, au adoptat copii și i-au crescut pe o perioadă de cel puțin 13 ani.
Un alt element de noutate este beneficiul persoanelor care au depășit stagiul complet de cotizare contributiv prevăzut în anexa nr. 5 cu cel puțin 5 ani de stagiu de cotizare si care pot solicita pensie pentru limită de vârstă cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare prevăzute în anexa nr. 5 la lege.
Precizăm faptul că, la determinarea stagiului complet de cotizare contributivîn vederea verificării condițiilor de pensionare pentru limită de vârstă, cu reducerea vârstei standard de pensionare, nu se au în vedere perioadele necontributive, stagiile asimilate, indemnizații de asigurări sociale în perioada 01.04.2001-01.01.2006, incapacitate temporară de muncă începând cu data de 01.01.2005 pentru accident de muncă, boală profesională, și nici stagiul suplimentar acordat pentru grupa I/grupa II/condiții deosebite/speciale de muncă.
Subliniem faptul că, aceste perioade necontributive/asimilate se au în vedere la calculul celor 5 ani de stagiu de cotizare realizați peste stagiul complet de cotizare contributiv, necesari acordării acestei categorii de pensie.
Referitor la stabilirea pensiei anticipate
La deschiderea/calculul dreptului de pensie anticipată, conform Legii nr. 360/2023, vor fi avute în vedere următoarele elemente:
- vârsta la data solicitării cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare;
- realizarea stagiului complet de cotizare contributiv prevăzut în anexa nr. 5 la lege;
- stagiul de cotizare de până la 5 ani realizat peste stagiul complet de cotizare contributiv (care poate fi: stagiu contributiv, perioade asimilate, perioade necontributive recunoscute ca stagii de cotizare conform legii, inclusiv stagiul suplimentar acordat pentru grupa I/grupa ll/condiții deosebite/speciale de muncă).
Cuantumul pensiei anticipate se stabilește prin diminuarea cuantumului pensiei pentru limită de vârstă.
Numărul total de puncte realizat pentru acordarea pensiei anticipate include și numărul de puncte corespunzător stagiilor asimilate/necontributive, perioade excluse la determinarea stagiului de cotizare contributiv prevăzut în anexa nr. 5 la lege.
Perioada de invaliditate nu mai constituie stagiu asimilat
Prin noua lege a pensiilor, Legea nr. 360/2023, perioada în care o persoană a beneficiat de pensia de invaliditate NU mai constituie stagiu asimilat.
Această categorie de pensie se acordă persoanelor care au capacitatea de muncă diminuată, la ivirea riscului invalidității, iar la stabilirea acestei categorii se acordă si un stagiu potential, după caz, indiferent de gradul de invaliditate, ca o creditare pentru stagiul de cotizare nerealizat din cauza afecțiunilor invalidante.
Astfel, pentru stagiul potențial, acordat persoanelor în drept să obțină o pensie de invaliditate, punctajul lunar este de 0,25 puncte pentru gradul I de invaliditate, 0,20 puncte pentru gradul II de invaliditate și 0,10 puncte pentru gradul III de invaliditate.
Observație: începând cu 01 septembrie 2024, cuantumul indemnizației pentru însoțitor, acordat pensionarilor de invaliditate încadrați în gardul I de invaliditate, reprezintă 50% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, aferent lunii pentru care se face plata.
Pensia de invaliditate se cuvine persoanelor care au capacitatea de muncă diminuată dacă au realizat stagiu de cotizare contributiv, în sistemul public de pensii.
Potrivit dispozițiilor legii, capacitatea de muncă poate fi considerată păstrată pentru anumite activități profesionale, pensionarii de invaliditate având dreptul de a desfășura anumite activități.
Legea permite cumulul pensiei, indiferent de gradul de invaliditate, cu venituri realizate din activități profesionale, fiind astfel încurajată/stimulată rămânerea în activitate.
Reglementarea opțiunii de la pensia anticipată la pensia de invaliditate, situație în care plata pensiei anticipate încetează cu luna următoare opțiunii.
De asemenea, este reglementată opțiunea de la pensia de invaliditate la pensia anticipată, situație în care încetează plata pensiei de invaliditate.
În vederea valorificării stagiului de cotizare realizat după data înscrierii la pensie, pensionarii pentru limită de vârstă, pot solicita recalcularea pensiei, prin adăugarea acestuia, în condițiile legii, o singură dată într-un an calendaristic.
Director executiv, Vișan Sanda Alina
Alte precizări ale Casei de Pensii:
Având în vedere ultimele știri din spațiul public referitoare la procesul de recalculare prevăzut de noua lege a pensiilor nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, facem următoarele precizări:
Procesul de recalculare a reprezentat cea mai amplă reformă a sistemului public de pensii ce vizează recalcularea tuturor pensiilor în plată, la data de 31.08.2024, impactând cca 4,6 milioane de pensionari.
În această perioadă, odată cu transmiterea deciziilor de recalculare și a taloanelor de pensie, au apărut unele neconcordanțe.
Facem referire în special la situația în care pensionarul a primit talonul de plată cu pensia aferentă lunii august 2024 deși intrase în posesia deciziei de recalculare în cuprinsul căreia era evidențiat un venit mai mare.
Aceste situații izolate au fost determinate de perioada foarte scurtă avută la dispoziție pentru emiterea a peste 4,6 milioane de decizii.
Aceste disfuncționalități au fost identificate și vor fi remediate în cel mai scurt timp posibil, urmând ca pensionarii să primească sumele cuvenite începând cu data intrării în vigoare a noii legi.
În noua lege,deși s-a vorbit la TV,nu s-au trecut punctele de stabilitate de 0,25 pt facultate la zi,șomaj,stadiul militar
Sunt luate. Salariul mediu din perioada studiilor a fost inmultit cu 0,25 si se regaseste in punctele aferente stagiului de cotizare la litera D din decizia de recalculare Nu se trec lseparat a puncte de stabilitate. La TV fiecare spune ce vrea.
De ce nu s- a calculat 0,25 puncte pentru anii de facultate la zi?
Ca și d-na Lucia Magdalena Covaci am înțeles .că se acorda puncte de stabilitate.
Bună ziua mă numesc Barta Gheorghe, locuiesc în Cluj Napoca pe strada Constantin Nottara nr 16, am o întrebare, Eu nu am primit decizia de pensie nici pana astăzi 13.09.2024 în data de 12.09.2024 am primit pensia pe card da era cea din august.
Ce trebuie să fac?
Vă mulțumesc.
Tel. 0744825274
M-AM PENSIONAT LA 56 DE ANI SI CATEVA LUNI IN ANUL 1997 SI AVEAM 41 DE ANI VECHIME CA DACTILOGRAF PR.NU AM PRIMIT NICI UN PUNCT.DE 12 ANI DUPA PENSIE LUCREZ LA UN CAR( AM 83 DE ANI) CAR CARE ESTE PERTICULAR SI NU DE STAT,IN FIECARE LUNA DIN SALARIUL DE 4 ORE PLATESC SANATATE,CAS SI 275 DE LA PENSIE.IN TOTAL AM 53 ANI,9 LUNI VECHIME SI AM 3408 LEI.PUNCTE AM 41.92379 SI IN CONTINUARE ZERO,ZERO,ZERO.
De ce nu mi s-au pus puncte de stabilitate și nu mi sa CALCULAT PENSIA MEA CORECT LA PENSIE DE LIMITĂ DE VIRSTA VOI MIATI LASATO PENSIA MEA LA PENSIE DE BOALĂ
SI DE CE IN 2022 CIND SAU DAT ACEI 200 DE LEI LA TOTI ROMINI MIE MIATI DAT NUMAI 42 DE LEI ROG SĂMI SE CALCULEZE CORECT PENSIA MEA LA LIMITĂ DE VIRSTĂDE CIND EU AM INTRAT LA PENSIE DE LIMITA DE VIRSTĂ ATI INTELES MIE SA NUMI MAI FURATI VOI BANI MEI CER SAMI CALCULATI CORECT PENSIA MEA ESTE FORTE MICĂ SI ROG SAMI SE DEA TOTI BANI DIN URMĂ ATI INTELES CIT MAI URGENT DE CE NU MI SA PUS SI GRUPELE SI DE CE NU MI SA CALCULAT SI LA SCOLA PROFESIONALĂ DE SUDOR A EAM SALAR ATUNCI FACEAM PRACTICĂ ROG RECALCULATI CORECT TOT SI PUNCTE DE STABILITATE MIATI DAT CU 0 0 0 DE CE ASTEPT CIT MAI URGENT TOTI BANI MEI ATI INTELES