Locuitorii comunei Prundu Bârgăului care doresc să își încălzească locuințele la iarnă cu fag, lemn de esență tare, trebuie să aibă răbdare întrucât în pădurile comunale nu există, iar administrația locală trebuie să îl cumpere de pe la privați, a declarat primarul Doru Crișan.
”Avem o problemă cu lemnul de foc. Așa cum se știe, comuna Prundu Bârgăului are lemn de rășinoase, nu de fag, care este de esență tare. Încercăm să cumpărăm lemn de fag de la privați și, pe această cale, îi rog pe cetățeni să ne înțeleagă și să aibă răbdare fiindcă nu găsim decât foarte greu lemn de fag, mai ales la prețuri mici. Noi am hotărât un preț de 350 de lei/mc lemnul de fag și atunci e foarte greu să ni-l dea cineva la prețul acesta, iar noi nu putem subvenționa dacă cumpărăm. Lemnul de rășinos din depozit este gratuit aproape, suma este extrem de mică, totul e subvenționat. Cetățenii plătesc numai exploatarea și transportul în depozit. Inclusiv transportul acasă e subvenționat de primărie. Oamenii plătesc doar exploatarea și transportul până la depozit. Vorbim de lemn de rășinos. Celălalt de esență tare e în funcție de licitații și de la cine putem cumpăra întrucât zona noastră e deficitară în lemn de fag. Noi, în depozit, avem lemn de rășinos suficient, își pot cumpăra oricând doresc”, a declarat primarul Doru Crișan, la postul local de televiziune Sângeorz TV.
Primarul a spus că, în opinia lui, pentru comuna Prundu Bârgăului introducerea gazului ”nu este o soluție”.
”Eu, dacă reușesc să fac termoficarea și sper să reușesc – suntem într-o fază avansată – atunci gazul nu va fi necesar. Termoficarea este pe tocătură. Tot ce curăță cetățeanul, crengi, orice, vom introduce în acele centrale care vor produce căldură și o vom da unei părți dintre cetățeni, iar pe ceilalți îi vom sprijini oferindu-le curentul pe care îl producem. Atunci va fi rentabil. Sper să reușim să facem acel proiect”, a spus Doru Crișan.
Pt că datorită porozităților, densității msimmai reduse, lemnul arde mai repede eliberând energia rapid în timp fmce lemnul de fag e dens și ține mult.
Dar cum a fost o resursă din abundență nimeni nu s-a gândit să ameliorezeprin procese chimice lemnul de rășinoase.
S-ar putea toca de exemplu, și amesteca cu alte substanțe ,presa în granule și în combinații care ar face să ardă şi să elibereze treptat căldura oferind o alternativă viabilă foioaselor.
Dacă vrei să ardă mai lent, baga-l in apă.
Aproape toți austriecii de la țară să încălzesc cu rășinoase.
Putea calorică este printre cele mai mari, însă se calculează / kg, ceea ce înseamnă că ar trebui sa cumperi cu cel puțin o treime mai multe lemne decât de esență tare.
Eu as prefera rășinoasele, dacă as primi cu o treime mai mult
dle primar cum puteti spune ca transportul este subventionat, cand cel care trasnporta percep taxa pentru transport, iar in depozit la dl Girigan ca sa iti dea fag , trebuie sa ,, ii lasi de o bere” sau daca nu, te fura la cubaj? nu cred ca stiti realitatea….va rog sa va informati!