Cultură

PIFF, șansa tinerilor să întâlnească personalități din lumea filmului care le pot schimba viața

Pasaje International Film Festival (PIFF), festivalul care are loc până duminică la Bistrița, le oferă posibilitatea tinerilor să întâlnească personalități din lumea filmului care le pot da o direcție în ce privește cariera, aceasta fiind, de altfel, și datoria unei instituții publice de cultură, crede antropologul Simion Pop de la Centrul Cultural Municipal ”George Coșbuc”.

”Orice om se poate uita la un film în solitudine, să nu ne facem iluzii, dar noi vrem să reînviem pasiunea de a face lucrurile împreună. De aceea am creat aici la cafenea, nu e mare lucru, dar e o formă de a-i ține pe oameni de acest spațiu. Un tânăr care a participat la o masă rotundă cu tema Orașul mic te fură încet mi-a spus că Palatul Culturii arată ca o cazemată. Noi o vedem așa ca pe o clădire de secol XIX, dar, într-adevăr, când m-am uitat la ea, mi-am dat seama că pentru mulți poate fi un spațiu străin, îndepărtat, rece. Și atunci am încercat să creăm spații vii și intime. Bianca Bor e coregraf și consultant aici, la noi, la instituție, și are așa o plăcere de a gândi spațiile extraordinar. Am încercat să creăm aceste spații de plăcerea discuției în care oamenii să se simtă bine, nu numai să intre și să iasă, să transmitem este un soi de vibrație”, a spus antropologul Simion Pop de la Centrul Cultural Municipal ”George Coșbuc”, coordonator al festivalului PIFF alături de Bianca Bor.

Ediția a doua a festivalului – prima fiind dedicată exclusiv tinerilor – este un eveniment mai larg care și-a propus să devină o tradiție a orașului, ”chiar o formă de a-l reprezenta și imagina în țară și peste hotare”.

”Anul acesta, la ediția a doua, s-a născut această idee – Pasaje – care are legătură directă cu materialitatea locului și a orașului nostru (Bistrița fiind supranumit Orașul pasajelor -n.r.), dar cuvântul pasaje are și alte semnificații: pasaje sociale, pasaje temporale, pasaje muzicale, de film. Fiecare se poate gândi la orice vrea. Anul acesta am încercat să facem festivalul ceva mai amplu. Directorul festivalului este domnul Gavril Țărmure, coordonator sunt eu și Bianca Bor, dar avem și colaboratori foarte interesanți de la Cluj, Silver Screen și Silver Screen Film School, adică Octav Dăncilă și Mariam Handi, și cu ei împreună am făcut selecția filmelor și am imaginat evenimentele care au loc în acest festival”, a spus Simon Pop.

Proiecțiile au loc la Palatul Culturii, la Cinema Dacia, iar trei dintre ele în aer liber la Turnul Dogarilor, dar în afară de acestea, mai este organizată și expoziția ”Arta observației”, o masă rotundă cu trei oameni din lumea filmului, printre care și regizorul Vlad Petri, concitadinul nostru, numeroase proiecții de filme experimentale. Va fi și o ”oră de cinema”, un atelier dedicat profesorilor care pot afla cum să folosească filmul ca instrument educațional prin intermediul unei platforme.

Duminică, va veni la Bistrița actorul Adrian Titieni, care va purta o conversație liberă cu publicul după ”Trei kilometri până la capătul lumii”, filmul românesc care a fost selectat anul acesta la Cannes.

”Avem documentare, scurt-metraje, filme artistice, două filme de animație pentru copii, ateliere de regie și scenaristică, de actorie. Avem filme dedicate vieții profesorilor și elevilor, dar și multe filme despre viață așa cum este ea. Avem două filme experimentale ale lui Radu Jude, unul făcut din reclame din perioada 1990 – 2000 prin care se reconstruiește istoria socială și politică, dar și culturală a acelor ani. Fiecare va găsi ceva pe gustul lui. Festivalul va trăi dacă publicul bistrițean va fi alături de el. Important e ca acest festival să aibă susținerea oamenilor, dar nu mă refer la mase. Cultura nu e de masă, sunt nișe. Noi încercăm să acoperim mai multe tipuri de public de la copii, la tineri și vârstnici, dar e limpede că nu e un festival de film de divertisment. E un festival de film de cea mai bună calitate”, a mai spus Simion Pop.

Administrația orașului se va schimba luna viitoare, însă Simion Pop crede că, indiferent cine va conduce destinele orașului, va trebui să construiască ”o viziune culturală pentru Bistrița”.

”Singura viziune reală este Bistrița – capitală culturală a culturii. E o competiție că se dau niște bani, dar europenii gândesc acest concept ca un standard de vitalitate culturală și sunt din ce în ce mai multe orașe mici și mijlocii care obțin acest standard. Noi, indiferent ce administrație ar fi, trebuie să avem această țintă. Durează cam 10 ani până se înscrie un oraș. Sunt niște pași de infrastructură culturală. Noi trebuie să ne dezvoltăm arta publică în oraș. Domnul Țărmure a propus acel proiect Parcul Sculpturilor. Să nu uităm că Timișoara a câștigat și datorită monumentelor de for public. Apoi e nevoie de instituții de cultură. Acum Noua Orchestră Transilvană împlinește 25 de ani. Practic ea e instituția de filarmonică, iar oamenii s-au atașat de ea. Avem infrastructură de tip turistic, dar trebuie dezvoltată cea de transport. Dezvoltarea culturală e integrată cu cea socială și economică, iar în acest sens spun că orice administrație ar fi, de orice culoare politică, trebuie să aibă această conștiință că trebuie să oferi cultură solidă orașului, care nu trebuie să sucombe în localism. Noi trebuie să construim evenimente subtile prin care să legăm localul de național și internațional, cum e și PIFF”, a spus Simion Pop.

Festivalul de film care are loc zilele acestea este, în opinia lui, șansa unor tineri să întâlnească oameni care le pot schimba viața: ”Vlad Petri e un regizor de succes, cu o prezență festivalieră incredibilă după succesul documentarului Între revoluții, premiat la Berlin. Un tânăr, dacă îl întâlnește și are o discuție cu el la festival, la o cafea, poate să își schimbe viziunea despre carieră. Datoria noastră nu e să facem lucruri care să fie consumate într-o seară și gata. Noi trebuie să facem lucruri care să ofere viziune de viitor, să ofere ceva acestor tineri ca să nu mai plece din Bistrița și să nu mai vadă Clujul, Timișoara ca fiind locații mult mai bune pentru cultură decât Bistrița. Orașul acesta are șanse enorme: poate deveni un oraș rezidențial pentru artiști cu proiecte bine gândite”.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.