Economie

Prețul confortului, plătit de pădure. Câtă dispare de la Măgura Ilvei și de ce

Unul din cei mai mari furnizori de ciment, agregate și betoane pentru sectorul de construcții din România cere să i se aprobe tăierea definitivă a circa un hectar de pădure de molid, brad și fag de pe Valea Ilvelor pentru a continua exploatarea andezitului din cariera Turnuri.

Potrivit documentelor depuse la autoritatea de mediu de firma Romcim SA, vor fi tăiați copaci de 50, respectiv 60 de ani din pădurea proprietate publică a comunei Măgura Ilvei, respectiv brazi, molizi și fagi, în total circa 77 de metri cubi de trunchiuri de copaci și 7 metri cubi de crengi, respectiv lemn care ar încăpea în două vagoane de tren.

După defrișarea pădurii, se va continua până în 2032 – an până la care s-a prelungit licența – exploatarea andezitului din cariera Turnuri. Aceasta este amplasată la circa 1,5 km de Măgura Ilvei, pe partea dreaptă a râului Ilva și se ajunge la ea de pe drumul județean Ilva Mică – Lunca Ilvei.

În compensare, vor fi oferite alte trei parcele de teren de 3,5 ha aflate în proprietatea comunei Poiana Ilvei și administrate de Ocolul Silvic Valea Ilvelor, în prezent având categoria de fânață.

Pentru aceasta, compania va plăti Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor o taxă la Fondul de ameliorare de peste 89.000 de lei, 1,9 milioane de lei pentru terenuri, 370.000 de lei pentru că se taie pădurea înainte de atingerea vârstei exploatabilității și peste 200.000 de lei pentru instalarea vegetației forestiere până la obținerea stării de masiv.

Romcim este o companie aparținând Grupului CRH, unul din cei mai mari furnizori de ciment, agregate și betoane pentru sectorul de construcții din România. Romcim deține fabricile de ciment din Medgidia și Hoghiz, o stație de măcinare în Târgu Jiu, două terminale de ciment, 20 stații de betoane, 8 cariere, 7 balastiere și un depozit de agregate.

Andezitul face parte din categoria rocilor rezultate prin erupție vulcanică, alături de granit sau bazalt. Este o piatră naturală folosită în industria materialelor de construcții, în special la exterior.

Andezitul este utilizat la pavarea aleilor și trotuarelor, pentru pasaje pietonale, în amenajări de grădină sau pentru realizarea de mobilier urban. Marile avantajele ale acestui material sunt rezistența și durabilitatea. Plăcile de andezit pot fi folosite și pentru amenajarea grădinilor. De asemenea, andezitul a devenit o alegere tot mai populară și în jurul spațiilor de birouri sau în zonele comerciale, datorită aspectului modern pe care-l oferă. 

15 comentarii

  • Din păcate pădurile țării sunt demult vândute la austrieci sub diferite firme românești care prelucrează lemnul și se face export internațional de foarte mulți ani. 🙁

    22
    8
  • Povestea asta cu austriecii este atat de veche si de parsiv folosita incat va deveni o dilema din categoria oul sau gaina. Lucrurile sunt insa foarte clare: afacerea cu austriecii a fost perfectata de guvernul Nastase in anul 2003 si contractul a fost prelungit de Ponta in 2013. Intre timp austriecii nu mai taie ca sunt destepti si cumpara la poarta fabricii de la romani. Daca treceti pe la Sebes uitati-va la numerele de inmatriculare ale sutelor de camioane care stau la rand la poarta fabricii pentru descarcare: sunt firme romanesti ale favorizatilor sortii (de partid, evident) iar printre ele si una-doua din judetul nostru. Singuri ne taiem padurile si vindem lemnul dar nu oricine, doar aceia dintre noi care au dezlegare de la partid iar pretul este finantarea, fidelitatea si voturile.

    52
  • Mi de oameni din tara asta castiga o pane si inca buna in urma taieri padurilor, padurea se regenereaza! Nemultumitii de taieri ale padurilor oare voi in casele voastre aveti mobilierul de plastic sau din lut sau suntei doar suparati pe ce-i ce castiga de pe urmalor?

    8
    41
    • @Ion
      singură nu se regenerează ..dacă voi tăiați în doi ani pentru ”pâne” ..câtă pită băgați în voi omule?
      tăți sunteți subțirei pe ilve.
      pădurea crește în 100 ani! lasă vrăjeala de ”om ce câștigă o pâne”

      37
      3
    • Problema nu este tăierea ci ritmul in care se taie și ritmul in care se replantează sau se regenerează natural. O să ajungem sa ne facem poze cu copaci cu diametrul mai mare de jumătate de metru că și cu o bogăție nemaintalnita. Cantitatea mult prea mare care se taie, prețul pe care îl plătim noi toți pe termen scurt , mediu și lung pentru masa lemnoasa tăiată. Alunecări de teren, schimbări climatice, poluare accentuată, apa potabila mai putina, privarea faunei de mediul familial. Favorizarea dispariției unor specii. Etc Oare merita prețul primit pe lemn ? Sau exploatările abuzive a unor resurse?

      15
      2
  • Atâta timp că s-a dat în compensare nu înțeleg de ce atâta tam tam.
    Acei oameni de pe ilve lucrează la carierele din zona, acele agregate aduc plus valoare lucrărilor în construcții sau alte domenii unde sunt utilizate.
    Firma a platit taxe, a dat banii statului…deci hai sa muncim nu sa stam sa comentam pe Facebook!

    20
    21
  • Magelan esti subtire cu studile silvice,poate ai ceva inspiratie in normele nutritioniste,esti pe drumul cel bun,nu te lasa,nu sunt multi de teapa ta!

    5
    21
    • @Ion
      la tine din două pâini se rezolvă nu?
      dă-te expert nu glumeț
      să scurtăm oleacă ..ai cuvântul cu regenerarea 1.când 2.cum 3.cu cine 4.în câți ani 5.exemple:
      succes vâcare!

      10
      10
  • Cea mai mare problema este nu faptul ca se taie xi ca nu se replanteaza! În toate tarile lumii s-au tăiat și se taie copaci pentru ca exista industrii care fara lemn nu pot funcționa, dar legea din România nu ii obliga pe cei care taie pădurile sa le și replanteze! Bineînțeles asa cum spunea cineva intr-un comentariu o problema mare sunt tăierile ilegale dar aceste tăieri nu s-ar putea face dacă nu ar avea acoperirea mediului politic, a poliției, a pădurarului și al primarilor care ar trebui sa vegheze ca acest fenomen sa nu mai existe!

    10
    1
  • Aci nu este vorba de pădure, fraților. Este vorba de piatra, de extinderea carierei. Întrebarea este, vs dispărea magura lui Arsente?

    5
    1
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.