Actualitate

Apilichiorul, medicamentul omului sănătos inventat de un bârgăuan

Un apicultor de pe Valea Bârgăului a inventat un produs pe bază de miere, propolis și țuică de 55 de grade despre care spune că este ”medicamentul omului sănătos”.

”Apilichiorul e țuica noastră de pe Bârgău, amestecată cu apă și miere, aromată cu tinctură de propolis. E un deconectant bun, medicamentul omului sănătos. Prima utilizare a alcoolului a fost cea de medicament. Pe un fond de oboseală, apilichiorul ăsta mai dă o poftă de mâncare, cum zicem noi, bârgăuanii, și în general românii. Într-un litru punem jumătate vinars fiert, la 52-55 de grade, iar celaltă jumătate e apă și miere“, spune Nicolae Vlad din Prundu Bârgăului.

De profesie strungar, Nicolae Vlad a luat primul contact cu albinele la Ianca, în Brăila, unde a făcut stagiul militar obligatoriu. Apoi, a urmat cursuri de apicultor la Bistrița, iar acum are 200 de familii de albine. Cu o sută de familii merge cu camionul în sudul României, iar alte 100 le are acasă, o parte fiind stupii de producție, iar cealaltă partecei de selecție.

Despre 2024, Nicolae Vlad spune că, deși a fost un an mai secetos, primăvara foarte timpurie a dezvoltat foarte bine stupii.

”Am valorificat foarte bine culesul de salcâm. Eu mă duc în sudul Moldovei și am avut salcâm spectaculos anul acesta. La salcâm unu am avut trei zile cu 4 kg în Săptămâna Mare – miercuri, joi și vineri. La salcâmul doi eu merg la Bacău, o lună mai răcoroasă, dar totuși au fost precipitații, teiul a fost bun. Noi recoltăm în special miere de rapiță, salcâm, coriandru – avem o plantație de coriandru la Măxineni, în Brăila, unde mi-am luat și o grădină – și mai recoltăm polen. În rest, avem derivate, amestecul de trei lingurițe de polen și trei de propolis”, a spus Nicolae Vlad care a venit cu un stand la Toamna Bistrițeană.

Potrivit apicultorului, piața cere de regulă miere de salcăm de calitate, ”regina mierii” la noi, dar anul acesta a fost un cules abundent de mană, miere care nu se obține în fiecare an.

Pe Nicolae Vlad îl găsiți cu miere în târg la Prundu Bârgăului, dar și la magazinul Mănăstirii Strâmba și la diverse târguri organizate ocazional. Litrul de apilichior îl vinde cu 35 de lei.

Etichete

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.